Çok Bunaldım, Ne Yapayım?

27.02.2017
971
Çok Bunaldım, Ne Yapayım?

Çok Bunaldım, Ne Yapayım?

Modern toplumda ve günümüz dünyasında üretmek, çalışmak ve katkı sağlamak zorunluluk gibi gösterilmekle birlikte mutsuz olmak, enerjisiz olmak ve yetersiz olmak hep öcü gibi gösteriliyor. Paradoksu görebiliyor musunuz? Bu düzenin de vesile olduğu, çoğu kişinin paylaştığı bir inancı da biz danışmanlar sıklıkla duyuyoruz. “Ne yapayım, düzeleyim?”

Her şeyden önce düzelmek kavramı sorunlu. Kimse bozuk değildir ki düzelsin. Bozuk olduğunuzdan yola çıkarak elde edeceğiniz motivasyon sizi bir yerden sonra yarı yolda bırakacaktır çünkü “ben düzelmeliyim” diyerek varacağınız noktada, umduklarınızı bulamamanız olası. Çünkü “ben düzelmeliyim” derken yaşamı anlamlı kılan şeyleri kaçırmanız olası. Çünkü “ben düzelmeliyim” derken hayatı dolu dolu yaşamayı bırakıp sadece sorunlara odaklanmanız olası. Siz bozuk bir cihaz değilsiniz, bunu kabul ederek başlayalım.

Gerek dünya gündemini gerek kendi kişisel/günlük hayatlarımızı bunaltıcı bulduğumuz zamanlar oluyor elbette. Kısa bir çözüm, küçük bir rahatlama kaynağı arayışına girebiliyoruz. Bazen böyle bir ferahlama alanına ihtiyacımız olsa da bunu erteleyip önümüzdeki işlere baktığımız olabiliyor.

Şimdi şuna bakmam lazım, bunu erteleyemem, şu an onla ilgilenemem gibi bahanelerle kendimizi besleyeceğimiz kaynakları ertelediğimiz olabiliyor. Bu durum uzun vadede kendimizi ve kaynaklarımızı tüketmemize kadar gidebilse de kısa küçük desteklerle kendi sağlığımızı korumamız mümkün.

Peki Küçük Rahatlamalar İçin Neler Yapabiliriz?

Yapabildiklerinize odaklanın

Yoğun ve bunaltıcı bulduğunuz durumlardayken özellikle sizin etki alanınızı görebilmeniz önemli. Yapamayacağınız ve sizin kontrolünüzde olmayanları eleyerek önünüzü ve kafanızı boşaltın. Siz ne kadar da isteseniz başkalarının his ve düşüncelerini kontrol edemezsiniz.

Eğlenceli, komik bir şeyler izleyin

Bu biraz bariz olsa gerek. Komedi filminden, komikli videodan bol ne var internette.

Zihninizi ve bedeninizi çalıştırın

Kısa bir yürüyüş, küçük bir koşu veya biraz ağırlık çalışmak. Araştırmalar gösteriyor ki fiziksel aktivite kişinin kendini iyi hissetmesine vesile olabiliyor. Etrafta dolaşırken, yürüyüş yaparken biraz da mindfulness (bilinçli farkındalık) egzersizi yapmak da size iyi gelecektir. Bilinçli farkındalık egzersizleri zihninizi boşaltmaya yardımcı olmakla beraber sizi şimdi ve buradaya getirerek geçmişe ve geleceğe dair düşüncelerden ve kurgulardan uzaklaştırır. Eğer hareket etmek istemezseniz ev konforunuzda mindfulness (bilinçli farkındalık) egzersizlerinizi yapabilirsiniz.

Yeni bir ilgi alanı deneyin

Bunun yatırım yapmanızı isteyen bir ilgi alanı olmasına da gerek yok. Temel seviyede yeni bir hobi deneyebilirsiniz. Merak ettiğiniz ama hiç okumadığınız bir konuda yazı okuyabilirsiniz. Yeni bir yemek tarifi deneyebilir, bir sivil toplum kuruluşuna katılabilirsiniz. Seçenekleriniz sonsuz.

Basit bir nefes egzersizi yapın

Birkaç dakikalığına durun. Nefesinizin vücudunuza giriş ve çıkışına odaklanın. Göğüs kafesinizin hareketine odaklanın. Havanın girdiğini ve hareket ettiğini zihninizde canlandırın. Zihninizde sadece bunlar olsun. Başka şeyler geldikçe onları yavaşça bırakın.

Elektronikleri kapatın

O bildirimler ve sesler. Telefonu uçuş moduna alın, bilgisayar ve televizyonu bırakın. Elektroniklerden uzak bir zaman aralığı yaratın kendinize.

Güzel bir yemek yapın

Sevdiğiniz veya yapmak istediğiniz bir yemek seçin. Sadece onun malzemelerini alacağınız bir alışverişe çıkın. Yemek yaparken yemekle ilgilenin. Vakit geçirmek için televizyon gibi dikkat dağıtıcıları açmayın. Yemeği yapmanın keyfine varın.

 

 

 

Fuat Can Çalışkan
Uzman Psikolojik Danışman
caliskan.fuatcan@gmail.com

ETİKETLER:
YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.