Bana yalan söyleme ( Lie to me ) – Dizi inceleme

12.07.2017
22.272
Bana yalan söyleme ( Lie to me ) –  Dizi inceleme

Dizinin Adı: Lie to Me (Bana Yalan Söyle)

Oyuncular: Tim Roth, Kelli Williams, Monica Raymund, Hayley McFarland, Brendan Hines

Yönetmen: Samuel Baum

Süre: 43 Dakika

Tür: Düşündürücü, Gerçekçi

Yıl: 2009-2011

Sezon Sayısı: 3

Ülke: ABD

Neden İzleyelim?

Merhabalar, bu hafta “2 saatlik filmler beni kesmiyor daha uzun soluklu bir şeyler arıyorum.” diyenler için ikinci bir dizi önerisiyle karşınızdayım. Zamanında soluksuz izlediğim ve oldukça beğendiğim bu diziye tekrar rastlayınca sizlerle de paylaşmak istedim. Zira psikolojik danışmanlar için birinci dereceden bir kaynak olmasa da alanımızla ilgili bir konu içerdiğini söyleyebilirim. Duyguların vücut diline yansıması üzerine oldukça ilgi çekici bir üslupla çekilmiş sahnelere sahip bu dizi, sizi ilk dakikalarda sürükleyici bir hikayenin içinde olduğunuza dair uyarırken dikkatli izlemediğiniz taktirde kendisini başa da sardırabilir.

Dr. Cal Lightman ekibi ile birlikte insanların yalan söyleyip söylemediğini araştırarak suçlu ve suçsuzu ayırt etme yönünde devlet destekli çalışmalar yapmaktadır. Cal Lightman, bu çalışmaları yürüten şirketini kurmadan önce insan mimikleri üzerine pek çok araştırma yapmış ve evrensel ifadelerin varlığı konusunda bilim dünyasının hemfikir olacağı sonuçlara ulaşmıştır. Dizinin her bir bölümünde ise farklı bir vaka üzerinden mikro ifadelere ilişkin kanıtlayıcı bilgiler sunularak çözümleme yapılmaktadır.

Nasıl Değerlendirelim?

Oldukça ilginç bir kurguya sahip bu film aslında gerçek hayatta yaşamış ve 83 yaşında halen çalışmalarına devam etmekte olan Amerikalı psikolog Paul Ekman’ ı anlatmaktadır. Paul Ekman yaptığı uzun araştırmalar sonucunda insanların yüzünde beliren pek çok duygunun tüm dünya insanlarında ortak olduğu sonucuna varmış ve 1972 yılında altı temel yüz ifadesini içeren bir liste hazırlamıştır. Bunlar: mutluluk, üzüntü, kızgınlık, iğrenme, korku ve şaşırmadır. Ekman’ a göre bu ifadeler insan bedeninde oldukça kısa bir süre aralığında belirir ve eğer dikkatli olunmazsa önemli ayrıntılar kaçırılabilir.

Paul Ekman, Papua Yeni Gine’ de yürüttüğü uzun bir çalışmanın ardından yurda döndüğünde mikro ifadelere dair çalışmalarını bilim dünyasına sunmuştur. Çalışmalarını kitaplaştırmış ve pek çok alanda yalan söyleme üzerine açıklayıcı bilgiler vermiştir. Hatta mikro ifadeler üzerine Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede eğitimler verilmektedir. Daha çok koçluk alanında yürütülen bu çalışmalara psikolog, psikiyatrist, avukat, yönetici gibi pek çok meslek mensubu katılabilmektedir. Paul Ekman eğitimleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için https://www.solaunitas.com/paul-ekman adresini ziyaret edebilirsiniz.

Dizi 2009-2011 yılları arasında çekilmiş ve 3.sezonunda iptal edilmiştir. Bana göre zamanı olmayanlar için ilk sezonun izlenilmesi tatmin edici olacaktır. Çünkü diğer iki sezonda dizinin tarzı biraz değişikliğe uğruyor ve ilk bölümlerin tadından biraz uzaklaşıyor. Tabi bu sizde diziye karşı bir önyargı oluşturmasın; çünkü yazar notu olarak en beğendiğim bölümün de 3.sezonda yer aldığını söyleyebilirim. Ayrıca her bir bölümü dikkatli izlerseniz diyaloglar esnasında verilen ilginç bilgileri de yakalayabilirsiniz.

Günlük hayatta işi gereği pek çok farklı insanla görüşmeler yapan psikolojik danışmanlar için ilgi çekici olduğunu düşündüğüm “duyguları tanımlama ve yorumlama” üzerine vakalar sunan bu diziyi beğeneceğinizi umuyorum.

Keyifli seyirler.

 

 

Necla AYDOĞAN
Psikolojik Danışman
neclaydogan.94@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR
  1. hakanpdr21 dedi ki:

    filmin çevirisi ‘bana yalan söyle’ olması gerekmiyor mu?