Sen Aydınlatırsın Geceyi – Film inceleme

20.02.2017
4.280
Sen Aydınlatırsın Geceyi – Film inceleme

 

Filmin Künyesi

İsim: Sen Aydınlatırsın Geceyi

Tür: Fantastik, dram

Yönetmen: Onur Ünlü

Oyuncular: Ali Atay, Demet Evgar, Serkan Keskin, Ahmet Mümtaz Taylan, Cengiz Bozkurt, Ezgi Mola

İmdb: 8

Süre: 107 dakika

 

Özet

Karakterlerin tamamının süper güçlerinin olduğu bir çeşit aşk hikâyesi anlatılmaktadır. Esas karakter Cemal, Akhisar’da babası ile aynı evde yaşayan ve aynı berber dükkanında çalışan genç bir adamdır. Herkesin birbirini tanıdığı bu kasabada, gayet sıradan gibi görünen insanların bazı olağanüstü güçleri vardır. Kimi zamanı durdurur, kimi duvarların ardını görür, kimi ölümsüzdür. Ama bunların hiçbiri süper kahraman değildir, bilakis hayatın olağan akışına uyum sağlamış, sıradan insanlardır. Herkesin her şeyi bilmesine rağmen normal hayatlarına devam etmesi filme eşsiz bir nitelik katmaktadır…

Duvarların içinden geçebilen bir yan hakem; nesneleri oynatabilen bir kadın; zamanı durduran bir kız; bir dev; bir görünmez öğretmen ve benzeri karakterlerin bulunduğu filmin başrollerini Ali Atay, Demet Evgar ve Ahmet Mümtaz Taylan paylaşıyor.

Neden izleyelim ?

Bu hafta Türk sinema tarihinin en iddialı filmiyle(şahsi fikrim tabii ki:) siz değerli meslektaşlarımı tanıştırmak istiyorum. Filmin yönetmeni, kadrosu bunların tartışılacak, anlatılacak bir şeyi yok zaten müthiş, ben direkt konuya dalış yapmak istiyorum. Film Ege’de geçiyor ve daha ilk dakikadan herkesin kanını ısıtan Ege şivesiyle bizi gülümsetiyor. Ve sonra şaşkın bir şekilde kendi içine alıyor. İlk başta ne oluyor, o nasıl oldu, bunu nasıl yaptı, böyle şey mi olur derken sonra her şeyi olağan karşılamış olaya dahil olmuş akıp giderken buluyorsunuz kendinizi.

Bir film düşünün küçücük bir Ege kasabasında geçiyor ve bu kasabada herkesin süper güçleri var ama kimse bu güçleri süper güç olarak görmüyor! Hiçbiri süper kahraman değil, güçlerini dünyayı değiştirmek için kullanmıyorlar, hayatın rutinine kapılmış sıradan hayatlarına devam ediyorlar. Kimse kimsenin özel gücünün farkında değilmişçesine hayat telaşelerine devam ediyorlar. Ve bunların hepsi olurken duyguları en saf temiz haliyle yaşatıyorlar bize. Ve bu filmde insanı etkileyen diğer çarpıcı unsur en uygun anlarda filme eşlik eden muhteşem müzikler.  Özellikle de Racha Riszk’in Mreyte ya Mreyte şarkısı filmin atmosferiyle bütünleşiyor adeta. Uzun lafın kısası izleyin izlettirin sevgili meslektaşlarım. İyi seyirler.

 

 

Çiğdem EKİZ
Psikolojik Danışman

 

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR
  1. fatihpulat dedi ki:

    Çiğdem hanım, böyle harika bir filmi aktardığınız ve paylaştığınız için teşekkürler. Malesef bir sürü populist filmlerin yanında böyle önemli değerler kayboluyor. Onur Ünlü’nün her filmi birbirinden değerli