Ölü Ozanlar Derneği – Film İnceleme

03.04.2017
21.799
Ölü Ozanlar Derneği – Film İnceleme

 

Filmin Künyesi

Tarih : 13 Nisan 1990 (Türkiye)

YönetmenPeter Weir

SenaryoTom Schulman

Film müziğinin bestecisiMaurice Jarre

Oyuncular: Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke

 

Disiplin, gelenek, onur bunların katı çizgilerine sığamayan, ailelerinin çizdiği sınırlar, kurallar arasına sıkışıp kalan şiir sevdalısı bir grup gencin hikayesi. Bir öğretmen ve hayatı değişen öğrenciler. Bay Keating okula yeni gelen edebiyat öğretmenidir. Kitaplara bağlı kalmayan kendi tarzıyla dersini işleyen öğretmeyi amaç edinmiş bir şiir sever. Her ne kadar tarzı çok iyi olsa da diğer öğretmenlerin tarafından eleştirilerinden kaçamayacaktır. Öğrencilerin özgür düşünmelerini istediğini söyleyen Bay Keating e başka bir öğretmen ’17 yaşında özgür düşünce ha..’ karşılığını veriyor.

Welson iyi öğrenciler yetiştirmekle ünlü bir okuldur. Disiplini, katı kuralları ve başarısıyla orta-üst düzey gelirleri olan ailelerin ilk tercih ettikleri yerdir. Avukat, doktor, bankacı öğrencilere olması gereken kişilerin kimler olduğu zorla empoze adilen asla öğrenciye seçim hakkı bırakmayan bir sistem. Ve Bay Keating Carpe diem diyerek bu oyunu bozan öğretmen. Benim en sevdiğim rollerden bir tanesi, örnek aldığım öğretmen yapısı. Birgün Bay Keating masanın üzerine çıkıyor.’ Gelin buradan bakın hayata bakış açınız değişecek’ diyor ki sarsılın artık. Tek tip bakış açsından kurtulun, hayata farklı gözlerle de bakmayı deneyin. Kitaplarının sayfalarını yırtıyor eğitim sisteminin kalıcı safsatalarından kurtulamalarını istiyor.

Film eğitim sistemini ailelerin tutumların ciddi bir şekilde eleştiriyor. Onlara yanlışlarını gösteriyor. Burada bir sahneden bahsetmeliyim. Editörlük yapan Nill e babası tarafından artık bu işten uzak durması sadece derslerine odaklanması yönünde baskı kuruluyor. Ebeveyn kendi çabalarını çocuklarının gözlerine sokuyor adeta seni burada okutmak için çok çabalıyoruz lütfen bizim için çalış. Çocuk vicdan azabı duyuyor. Dedim ki bu sahneyi izlerken bizim ailelerimize ne kadar çok benziyor. Çocuğu için yaptıklarını çocuklarının gözüne sokmalarını, onların çalışmalarını istemelerini gördüm. Hatta çocuk istemediği halde zorla sırf ailesi istiyor diye tıp seçen hukuh seçen asla mutlu olamayan öğrenciler. Film buna karşı çıkıyor. Hem aileye mesaj veriyor hem öğrenciye.

Bay Keating bahçede dersini işlerken üç öğrenciden yürümesini rica ediyor. Başlarda kendi tempolarıyla yürüyen çocuklar sonradan bir düzen kuruyor aynı adımları atmaya başlıyor diğerleri de ritim tutuyor. Daha sonra herkes kendi adımlarıyla yürüyor, kendi ritmini oluşturuyor. Öğretmenin burada verdiği mesaj net: kendiniz olun. Kendinizi keşfedin. Siz en çok kendiniz olduğunuzda iyisiniz.

Ölü Ozanlar Derneği ilk kez N.H. Kleinbaum tarafından bir roman olarak yazılmıştır. 1989 yılında Tom Schluman tarafından senaryolaştırarak filme dönüştürmüştür ve film ‘ en iyi Senaryo Akademi Ödülü’nü kazanmıştır.

Yazımın sonuna filmden birkaç replik bırakıyorum.

“Kim ne derse desin, sözcükler ve düşünceler dünyayı değiştirebilir.”

“Millet, kendi sesinizi bulmak için çabalamalısınız. Çünkü ne kadar uzun beklerseniz, bulmanız o kadar zor olur. Thereau demiştir ki, “Çoğu insan hayatını büyük bir çaresizlik içerisinde geçirir.  “Siz böyle olmayın! Bırakın bunu!” Aşkla kalın..

 

Çağla Ayhan
Psikolojik Danışman
caylaayhan45@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.