Düşünce eğitimi ve kimlik geliştirme üzerine

09.10.2018
2.016
Düşünce eğitimi ve kimlik geliştirme üzerine

Düşünce eğitimi ve kimlik geliştirme üzerine;

Erikson ‘un yaşam dönemleri kuramında belirttiği gibi ergenlik dönemi kimlik geliştirmede hayati bir öneme sahiptir. Erikson yaptığı sınıflamada bu döneme kimlik kazanmaya karşı rol karmaşası adını vermiştir. Ergenlik dönemi bireyin çocukluktan olgunluğa geçiş dönemi olduğundan fazlasıyla çalkantılı bir dönemdir. Bu dönemde birey ailesinden çok yaşıtları ile zaman geçirmeye, soyut düşünme becerisi kazanmaya, bilimsel ve analitik düşünce yetilerini geliştirmeye başlar.

Ülkemizde ailelerimizin birçoğu fazla korumacı birçoğu ise fazla ise fazla ilgisiz. Hassas bir dönemden bahsediyoruz. Bu dönemde yetişkin otoritesiyle ilgili çatışmalar son derece normaldir. Ailenin burada yapması gereken çocuğunu koşulsuz kabul etmek ve empati kurmaktır. Fazla tepki göstermenin de fazla kayıtsız kalmanın da kimlik gelişimini çok olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır. Aynı zamanda gencin belli başlı düşünce sistemlerini anlayabilmesi, soyut düşünebilmesi, daha fazla merak ve sorgulama getirecektir. Her şeyden önce gence kendini ifade etme imkânı verilmesinin önemi yadsınamayacak kadar fazladır.

Bu kimlik geliştirme sürecinde özellikle okullarda uzmanlar tarafından verilecek düşünce eğitimi dersinin ülkenin felsefi, psikolojik ve sosyolojik gerçekliğinde son derece önemli ve gerekli buluyordum ve şu an verilmesinden son derece memnunum. Çünkü ders tartışma yapmayı, neden sonuç ilişkisi kurabilmeyi, yorum yapabilmeyi yani kısaca belirli tartışma kuralları içinde kendini doğru ifade edebilmeyi öğretiyor. Bu saydıklarımız ise olumlu kimlik geliştirmenin en önemli boyutu bana göre. Kendini doğru ifade edebilen birey ileride karşılaşacağı sıkıntılara çözüm bulmakta zorlanmayacak, karşısındakiyle doğru iletişim kurabilecek, karşısındakinin düşüncesine katılmasa da buna tahammül edip, bunu doğru bir şekilde ifade edebilecektir. Bunun yanında bu dönemde ilk akademik hedeflerini belirlemesi gereken birey, bunu da sağlıklı bir biçimde yapabilecektir.

Sonuç olarak düşünce eğitimi gencin bu dönemde kazanması gereken becerilere doğrudan ya da dolaylı olarak olumlu katkı yapacağından genci rol karmaşasından uzaklaştıracak, Başkalarının şekillendirdiği bir birey olmak yerine başarılı bir kimlik geliştirmesine büyük bir yardımı dokunacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.