Dershanede Rehber Öğretmen Olmak

07.02.2017
15.101
Dershanede Rehber Öğretmen Olmak

DERSHANEDE REHBER ÖĞRETMEN OLMAK

Mert Hocaya site için bi çok defa yazı yazma konusunda  söz verdim. Fakat yoğun iş temposu nedeni ile verdiğim sözü bi türlü yerine getirememiştim şimdi güzel bi yazı dizisi oluşturma fikri ile kimi zaman yaşadıklarımı kimi zamanda sektörün farklı kollarında karşımıza çıkan fırsatları sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Alanda göreve dershaneci olarak başladım. Belki de bu alana hızlı girmemin en önemli nedenlerinden biri idi dershane, kısa sürede sınava insan yetiştirmek. Gerçi yetiştirmek demek ne kadar doğru bilemedim yaklaşık 8 ay kadar bi sürede öğrenciye hedef oluşturup iyi bir çalışma programı ile çalışma temposunu koruyabilmek ve 8 ayın sonunda da hedefine ulaştığını birlikte görmek.

Dershanede çalışan rehber öğretmenler şunu çok iyi bilirler Kimdir bu? Snellen Göz tarama testi ….şimdi yazamayacağım kadar çok testin büyük bir çoğunluğunu dershanelerde uygulayacak ne zamanınız ne de bunu sizden talep eden öğrenci, veli ya da idareci kitleniz yoktur. Sene başında deneme sınavları ile öğrencilerin bilgi düzeylerini analiz eder onları sene sonunda nereye kadar çıkarabileceğinizi ve ne tür hedefler koyacağınızı bu hedefleri gerçekleştirmeleri için onları nelerin motive edeceğini bulmanız gereklidir.

Yılın başında öğrencilerin netlerinin düşme dönemlerini iyi hesaplar sene içerisinde bunlara uygun etkinlik yaparak yılsonuna kadar öğrencileri taşırsınız. Sürekli yenilenen çalışma programları ve bunların takibi, çalışma programlarının uygulanmasını sağlamak rehberliğin asli unsurunu oluşturur. Tabi ki sadece öğrenciler i değil velileri de bu sürece dahil etmeniz gereklidir.

Evdeki kuralları nasıl uygulayacaklarını ergenlik sürecine girerken katıldıkları bu sınavda veli- öğrenci birlikteliğinin ne kadar önemli olduğunu defalarca yaptığınız görüşmelerde tekrarlarsınız. Veliyi de sürece dahil ettiğinizde sürecin sonunda başarıyı yakalamanız kaçınılmazdır. Dershanelerde rehber öğretmenlerin en çok karşısına çıkan sorun netleri istediği düzeyde olmayan öğrenciler, erkek ya da kız arkadaşlarla yaşanan sorunlar en ciddisi de sınav sürecinde yaşanan anne  – baba boşanmalarıdır. Dershane de çalışan rehber öğretmen bunları iyi gözlemlerse yıl içerisinde bütün dikenli telleri aşmış olur.

Sürecin sonunda sınav haftası gelir çatar her ne kadar bilimsel bi sürü teknik danışma ile etkinlikler gerçekleştirilmiş olsa dahi son hafta o dershane pikniğine gidilir, sınav stresi tavan yaptığında karşımıza kurtarıcı okunmuş pirinçler çıkar ve sınav bu şekilde atlatılır. Ardından alınan puanlarla ulaşılmak istenen hedeflere varılmak için bi hafta on günlük bir tercih süreci başlar, inanın bu bi haftalık süreç bi yıla bedeldir.

Öğrenci ve veli arasında orta yolu bulup öğrencilerin hedeflerini yeniden yeşertmeniz gereklidir. Kimi zaman elde edilen puana göre kimi zaman ise yıllardır ortaya konulan amaca göre tercihler yaparsınız. Hep deriz ya elimizde bi sihirli değnek yok burada da o geçerlidir herkesi mutlu etmemiz zordur ama herkese nasıl mutlu olabileceklerine ilişkin farklı seçenekler oluşturabileceğine dair inanç oluşturabiliyorsak yolun büyük bir kısmını geçmiş sayılırız.



Özlem Lalin YILMAZ

Psikolojik Danışman

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.