Çocuk ve Oyun Yolculuğu

22.04.2022
1.521
Çocuk ve Oyun Yolculuğu

Yolda yürürken, markette alışveriş yaparken ya da bir parkta otururken kulak misafiri olup iki yetişkin arasında kimi zaman “çocuk oyuncağı mı bu?”,” burada oyun mu oynuyoruz?” gibi ifadeleri içeren diyaloglar duyduğunuz oluyor mu? Çocuklar ile çalışan bir uzman olarak algıda seçici olmamın etkisini göz önünde bulundursam da bu tür ifadeleri günlük yaşamımda azımsanmayacak kadar fazla duyduğumu fark ettim. Burada iki yetişkin aslında herhangi bir kötü amaç beslemeden söz ettiklerinin değerli, önemsenecek, gelişigüzel yapılmaması gereken şeyler olduklarını vurgulamak istiyorlar.

Bunun yanında dilin düşüncelerimizin bir aynası olduğunu, ifadelerimizin günlük hayatımıza, özellikle çocuklar ile ilgili kısmına zühur ettiğini de biliyoruz. Çocukların oyunlarını veya oyuncaklarını; yetişkinlerin iş ya da uğraşları kadar önemli olmadığına işaret eden kelime ve ifadelerle bir arada kullanıyoruz. Üstelik oyunun bir çocuk için en ciddi iş ve görev olduğunu yadsıyarak…

Çocuklara biraz daha yakından bakmamız gerekirse; onlar kendilerine özgü yapı, özellik ve potansiyelleri olan varlıklardır. Ve bebeklikten itibaren bu potansiyellerini gerçekleştirmenin de en çocukça yolu oyundur. Virginia Axline oyunu ” çocuğun kendini ifade etmesi için doğal bir araç” olarak tanımlar. Çocukların yetişkinler gibi kendilerini ifade etmelerini sağlayan sayısız kelimeleri, uzunca cümleleri yoktur. Bunların yerine, çocukların kelimeleri sayılabilecek oyuncakları ve anlatmak istedikleri yerine geçebilecek oyunları vardır.

Çağdaş yaklaşımlarda oyun; çocuğun kendisini ifade edebilmesine olanak sağlayan; dil, bilişsel, sosyal, duygusal ve psikomotor becerilerini geliştirebileceği önemli bir fırsattır. Buradan hareketle çocuğun en temel aktivitesinin; spontanitesinin ve yaratıcılığının devrede olduğu, eğlenceli, isteyerek dahil olduğu, dinamik ve kendi kendini iyileştirebileceği potansiyeli özgürce ortaya koyabileceği oyun olduğunu söyleyebiliriz. Garry Landreth çocuklar için oyunun ne anlama geldiğini çok sevdiğim bir sözü ile dile getirmiştir; “Kuşlar uçar, balıklar yüzer ve çocuklar oyun oynar”.

YAZAR BİLGİSİ
2014’te Kocaeli Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun oldu. Şu anda klinik psikoloji alanında lisansüstü eğitimine devam etmektedir. Mezun olduğundan itibaren anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise gibi farklı  kademe okul psikolojik danışmanı; rehberlik ve araştırma merkezinde ise oyun terapisti olarak çalışmıştır. Şu an lise kademesinde okul psikolojik danışmanlığına devam etmektedir. Aile Danışmanlığı, 0-18 Yaş Aile Eğitimi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Filial Terapi, EMDR Terapisi, Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi,  Çocuk ve Ergenlerde Psikolojik Sağlamlık Geliştirme Programı, Aile İçi Barışçıl İletişim, Sağlıklı Cinsel Eğitim ve Danışmanlık vb.  gibi eğitimlerin teori ve uygulamalarını tamamlayarak  çocuk, genç, yetişkin bireylere yönelik terapi ve ebeveyn danışmanlığı hizmetleri yürütmektedir. Ayrıca Çocuklarda Sınırlar, Mahremiyet Eğitimi, Aile İçi Sağlıklı İletişim, Yeterince İyi Ebeveynlik  gibi  konularda ebeveyn ve yetişkin bireylere yönelik bilgilendirme seminerleri gerçekleştirmektedir. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, EMDR Derneği, YÖRET Toplumsal Gelişim ve Eğitim Vakfı,  Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı (TEGV)'na üyedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.