PISA 2015 Bize Ne dedi?

10.01.2017
1.174
PISA 2015 Bize Ne dedi?

PISA 2015 Bize Ne dedi? – I. BÖLÜM –

Geçtiğimiz günlerde yine PISA sonuçları gündeme geldi ve bir taraf eğitim sistemimizi eleştirmeye devam ederken bir taraf sistemi savunacak argümanlar üretmeye çalıştı.

Şimdi burada PISA nedir? PISA sonuçları ulusal düzeyde ve OECD genelinde eğitimle ilgili bize neler söyledi? nesnel bir şekilde ortaya koymaya çalışalım. Kaynaklarımız da haberler değil PISA’ nın ulusal ve OECD raporları olsun.

PISA Nedir?

PISA olarak kısaltılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (İngilizce: Programme for International Student Assessment) adında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından 1997’de geliştirilen uygulama uluslararası çapta üç yılda bir 15 yaşındaki öğrencilerin başarısını sınamaktadır.

PISA; Okuma becerisi, Matematik, Fen bilgisi(Science) ve İşbirlikçi Problem Çözme Becerisi olmak üzere 4 kısımdan oluşur. Sınav ülkelerin eğitim dilleri üzerinden yapılır  (İngilizce değildir). Problem çözme becerisi sonuçları 2017 yılı içinde açıklanacağı için mevcut sonuçlar temel 3 alandan oluşmaktadır.

PISA ya Girecek Öğrenciler Nasıl Seçiliyor? Tabakalı Seçkisiz Örnekleme Ne Demek?

PISA sınavlarına girecek öğrenciler tabakalı seçkisiz örnekleme ile belirlenir. Yani ilk önce bütün ülkeyi temsil edecek şekilde okul türlerine, coğrafi bölgelere göre ve nüfus yoğunluğuna göre her bölge ve okul türünden girecek öğrenciler belirlenir. Daha sonra bu bölge ve okul türü içinde rastgele seçilim yapılarak okullar belirlenir. Ülkemizde 15 yaşındaki öğrencilerin devam ettiği okul türü, sınıf düzeyi oranı neyse sınava girenlerinde o oranda dağılması sağlanır. Örneğin; Fen Lisesi oranımız % 2,1 ise sınava giren öğrencilerimizin %2.1’ini Fen Lisesi öğrencileri oluşturmaktadır. Ülkemiz coğrafi olarak 12 bölgeye ayrılmış ve nüfus yoğunluğuna göre her bölge kendi nispetince ülkemizi temsil etmiştir. Bu durum okul türlerimiz için de geçerlidir. Sınıf düzeyi bakımından sıvana girenlerin %93’ü 9 ve 10. Sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır (9. Sınıf  = %20, 10. sınıf = %73).  Cinsiyet oranı tam olarak %50 kız, %50 erkek şeklindedir.

Kısaca seçimin usulü ve kıstasları göz önüne alındığında bu sene seçilen okullar bakımından şanssızdık yoksa durumumuz o kadar da vahim demek pek olası değildir.

PISA 2015 ile Eğitimin Kıblesi Baltık Ülkelerinden Yükselen Doğuya Kayacak

PISA 2015 genel sonuçlarına bakalım.

PISA 2015’e katılan tüm ülkeler dikkate alındığında fen okuryazarlığı alanında ortalama puanı en yüksek olan ülkeler; Singapur, Japonya, Estonya, Tayvan – Çin ve Finlandiya (MEB, 2016)

PISA 2015’e katılan tüm ülkeler dikkate alındığında okuma becerileri alanında ortalama puanı en yüksek olan ülkeler; Singapur, Hong Kong –Çin, Kanada, Finlandiya ve İrlanda (MEB, 2016)

PISA 2015’e katılan tüm ülkeler dikkate alındığında matematik okuryazarlığı alanında ortalama puanı en yüksek olan ülkeler Singapur, Hong Kong (Çin), Makao (Çin), Tayvan – Çin ve Japonya  (MEB, 2016)

Okuma Becerileri Matematik Okuryazarlığı Fen Okuryazarlığı
1 Singapur Singapur Singapur
2 Hong Kong –Çin Hong Kong (Çin), Japonya
3 Kanada Makao (Çin), Estonya
4 Finlandiya Tayvan – Çin Tayvan – Çin
5 İrlanda Japonya Finlandiya

 

Yukarıda belirlenmiş 15 ülkenin 10’unu Doğu ülkeleri oluştururken Finlandiya eğitimle ilgili öncülüğünü bundan sonraki yıllarda Singapur’a kaptırmış görünmektedir. Önümüzdeki 3 yıl boyunca Japonya ve Singapur’un eğitim sistemi ile ilgili araştırmalara daha sık rastlayacağız gibi görünüyor.

Devam Edecek…

 

 

Ömer CİMEM
Psikolojik Danışman
omercimem@gmail.com

 

ETİKETLER: , ,
YAZAR BİLGİSİ
Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık(PDR) bölümünden mezun ve öğrencilik yıllarından beri farklı gelişen çocuklarla çalışmaktadır. İstanbul Üniversitesi, Eğitimde Psikolojik Hizmetler yüksek lisans programından mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi'nde Özel Eğitim alanında Doktora eğitimine devam etmektedir. Disleksi ve Öğrenme Güçlüğü Derneği İstanbul Eğitim Koordinatörü ve Temsilcisidir. Masal Masal İçinde ve Momo Türkiye eğitim materyallerini üretmiştir. Program geliştirme, test geliştirme, materyal geliştirme çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR
  1. Ömer TUNÇ dedi ki:

    Elinize sağlık güzel ve faydalı bir yazı ..devamını bekleriz hocam..İyi çalışmlar..