Taslak yönetmeliğin değerlendirilmesi

11.05.2017
2.224
Taslak yönetmeliğin değerlendirilmesi

 

1.Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yönetmeliği isminden psikolojik danışma ibaresi kaldırılmıştır. Sebebi gerekçesi nedir?
Okul psikolojik danışmanı olarak görev yaptığımız kurumlarda çalışma alanımızın sadece rehberlik hizmetleri ile sınırlandırılması mı amaçlanıyor.

2.Çalışma saatleri haftalık 30 saatten 40 saate çıkarılmıştır. Özellikle ikili eğitim kurumlarında uygulanması oldukça zor ve anlamsızdır. Ayrıca tam gün okullarda öğrenci öğretmen velinin olmadığı saatler okulda neden görev yapacağız.(yaklaşık 3 saat)

3. Sınavlarda görev alır ibaresi yerine merkezi sınavlarda görev alabilir maddesi eklenmesi gerekliydi zira teog gibi sınavlarda ücret alınmadan görev yapanlar olmuştur. Okullarda yapılan normal sınavlarda görev almaz ibaresi eklenebilirdi.

4.Belleticilik İsteğe Bağlı Olmalı Nöbet görevi ise asla olmamalıTsk Yönergesinde yürüttüğü hizmetleri olumsuz etkileyecek ilişkilerde rol çatışmalarına yol açacak Disiplin koyucu görevlerde olmamalı demişMEB bizi neden otorite figürü olarak öğrencinin karşısına çıkartıyor nöbet görevinin sebebi nedir maksat gözlem ise zaten yapmaktayız maksat birilerinin isteği ise ne acı.

5.Eğitim kurumu idaresi bilgisi dâhilinde bireysel ve grupla psikolojik danışmaya ders saati içerisinde öğrenci çağırılması bir anlamada olumlu çünkü dersten öğrenci almamıza izin vermeyen öğretmen ve idarecilere karşı kullanılabilir. Ancak bu her bireysel ve grupla psikolojik danışma çalışmalarının okul idaresine haber verileceği anlamına gelmemelidir. Sene başında RHY toplantısında bu maddeye göre dersten öğrenci alabileceğimiz tescillenmiş olur.

6.Destek eğitim odasındaki öğrencinin gelişimini takip eder yeni bir madde daha önceki yönetmelikte yoktu ancak bep birimi üyesi olarak zaten yaptığımız bir hizmet buradan tüm süreci biz yapacağız anlamı çıkmamalıdır.

7.Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla BEP ekibinde rehberlik hizmetlerini yürütmek üzere görev alır maddesi ise: daha önce zaten var olana bir madde buradan yine tüm iş ve işlemlerin rehberlik servisi tarafından yapılacağı anlamı çıkarılmamalı aksine rehberlik hizmetlerini yürütmek derken özel eğitim hizmetlerini demediğini vurgulamaktadır. Kısaca bep in yapılması asla bizim işimiz değildir.

8. Verilmeyecek görevler kısmı bilhassa kaldırılmış sebep olarak sanırım bizlerin madde 55 i göstererek haklı olarak ders nöbet sınav disiplin vbişlemlerini ret etmemiz birilerinin hoşuna gitmemiş
Okul müdürün sadece rehberlik hizmetleri ile ilgili vereceği görevleri yapar denmiş buradan boş dersler olursa rehberlik hizmetleri yapılmak üzere görevlendirilebilir anlamı çıkıyor tabi bu okul idaresi ile görüşülmelidir. Yaptığımız çalışmalarda dersler ve boş dersleri ihtiyacımız dâhilinde istediğimiz zaman kullanıyorduk ancak zorunlu gibi algılatılmasına karşıyız.

9. İkili eğitimde rehber öğretmenlerin bir saat ortak çalışma yapması maddesi ise zaten anlamsız zira zümrelerimiz ile en az 6-7 saat beraber olacağız küçücük odalarda nasıl hizmet vereceğiz bilemiyorum.

10.Ramlar tarafından yapılan çalışmalarda bunda öncede isteğe bağlı olarak katılım gösteriyorduk ancak zorunlu olarak görevlendirmeye karşıyız.

11. Tercih zamanlarında zaten komisyonlar kurularak görevlendirmeler yapılmakta ve resen görevlendirilmekteydik. Yönetmeliğe de alınarak resmen zorunlu tutulmuştur. Ancak ücret konusunda hala 18 saat üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır.

Diğer öğretmenlere verilen her ek görevin ücreti ve farkı fazlasıyla veriliyorken bizlerin her şeyi gönüllü ücretsiz ya dacüzi miktarlarda yaptırılması manidar.
12. Bireysel rehberlik hizmetleri kapsamında formasyonu uygunsa psikolojik danışma yapar maddesi kaldırılmış neye dayanarak hangi sebeple kaldırıldığı belli değil unutuldu mu yoksa bilerek mi çıkarıldı.

13 .Danışmanlık tedbiri konusunda genel müdürlüğün kılavuzu ve son yıllarda yapılan eğitimlere bakılınca zaten bizlerin görev alması şaşılacak bir uygulama değil ancak bu konuda ek ücret verilmelidir buna dair bir vurgu yönetmelik içinde yoktur.

14. Rehberlik Öğretmeni: rehber öğretmen ya da psikolojik danışman ibaresinin yerine kullanılmış aslında 3 yıl önce norm kadromuzun rehberlik adı altında değiştiğini düşünürsek normal bir durum ama gönlümüz hep psikolojik danışman denmesinde yana olsa da çıkarılan şu ibare manidar: üniversitelerin psikolojik danışma ve rehberlik (pdr) ile eğitimde psikolojik hizmetler alanında (EBF) alanında lisans almış kısmı çıkarılmıştır.

15. Evde ve hastanede eğitime karar verilmiş öğrencilere rehberlik hizmeti sumak amacıyla öğrenciyi evde ve hastanede ziyaret eder. Madde olarak eklenebilir ancak Evde eğitimde görevlendirilen tüm kadrolu öğretmenlere657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176’ıncı maddesi gereğince ek ders ücretleri %25 fazlasıyla ödenir maddesine göre ziyaret edilen saatlerin ücret farkı verilmelidir.

Ayrıca genel müdürlüğün evde eğitim kılavuzunda böyle bir madde yoktur.
Kısacası bu yönetmeliğin alanımıza yarar sağladığı doğru dürüst tek bir kazanım olmadığı gibi aleyhimize birçok hak kaybı vardır ve bu bizim iş yaşamımızı hatta tüm yaşamımızı olumsuz etkilemektedir.

Ve temennimiz bu yönetmeliğin bu hali ile asla geçmemesidir.

 

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR
  1. hasan aksoy dedi ki:

    çok güzel özetlemişsin başkan savooolll