İşim ve Ben – Yıldız Hacıevliyagil

İşim ve Ben – Yıldız Hacıevliyagil

Üniversiteye hazırlık sürecinde olan öğrencilerle çalışırken okumaya karar vermiştim bu kitabı

– Doğan Cüceloğlu ile Yıldız Hacıevliyagil’in beraber yaptıkları instagram yayınında dikkatimi çekmişti- yararlı olacağını düşünmüştüm öğrenciler için. Yayında Yıldız hanım avukatlık mesleğini çok isteyerek seçtiğini fakat yıllar içinde yanlış karar verdiğini fark ettiğini ve 30 yıl aradan sonra ikinci kez üniversite sınavına girip psikoloji okumaya başladığını  söylemişti. 25 yıllık iş hayatında –avukat ve hukuk danışmanı olarak çalıştığı dönem- çok mutsuz olduğunu dile getirdi.

Bilirsiniz üniversitede okuyacağın bölümü seçmek çoğunlukla mensubu olacağın mesleği seçmektir. Tabi şunu da biliriz herkes ne yazık ki mesleğini yapamıyor, farklı işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Ama en azından kendi yolunda yürüyebilecek olan öğrencilerin bu konuda ufkunu açmak için doğru bir kaynak olarak gördüm.

Kitabın başında Yıldız Hacıevliyagil yayında anlattıklarını daha detaylandırıyor. İş hayatına İzmir’de başladığını daha sonra iş imkanlarının daha fazla olacağını düşündüğü için kızıyla beraber İstanbul’a yerleştiğini anlatıyor. İşsiz kaldığı bir dönemde felsefe alanında yüksek lisansa başlıyor fakat bitiremiyor. Bir süre sonra af çıkıyor Yıldız Hanım üniversiteye geri dönüyor, bitirme tezini de “Etikte mutluluk, İş ve Seçimler” üzerine yazıyor. İşte bu kitap bu makalenin kitaba dönüştürülmüş hali.

Kitapta çeşitli şekillerde meslek seçimine karar vermiş kişilerin hikayelerine yer veriliyor: ağzı iyi laf yaptığı için avukat olmak isteyen de var kız arkadaşı peyzaj mimarı olmak istediği için aynı bölüme gitmek isteyen de. Ailesi istediği için, kazancı yüksek olduğu için, ilgi ve yeteneklerine uygun olduğu için , şans eseri seçim yapan kişiler ve onların örnek hikayeleri… Aralara serpiştirilen bu  paylaşımlar kitabı yumuşatmış hatta hareketlilik katmış diyebilirim çünkü okuduğunuzda kitabın felsefi bağlantısı olduğu için bazı öğrenciler için  ağır olabilir.

Kitap öncelikle meslek seçiminde önem verilen kişisel değerleri sorgulatıyor , kendisi bu bölüme “yaşamın temel amacı ne?” demiş. İkinci bölümde “içe sinen iş mümkün mü?” konusunu irdeliyor. Üçüncü bölüm “seçim yapan kim?” acaba bu karar bizim kararımız mı yoksa biz başkalarının isteklerini mi yerine getiriyoruz? Ve son kısım “bilinçli seçim” aşamaları. Karar verirken hangi duraklara uğramamız gerek, bunun cevabını aratıyor. Her bölümün sonunda keşif soruları yer alıyor.

Bu kitabı kimler okumalı?

Bence kitabı akademik olarak ciddi bir başarı gösteren fakat tercih sürecinde kararsızlık yaşayan ve bu sürece gereken önemi veren öğrenciler okumalı. Bunun dışındaki öğrencilerin okumaktan sıkılabilecekleri bir kitap olabilir. Tabi bir de Yıldız Hacıevliyagil’i yakından tanımak isteyenler okusun 🙂

Sevgiyle ve kitapla kalın 🙂

YAZAR BİLGİSİ
Psikolojik Danışman
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.