Buraya İlk Kişisel Gelişim Anne, Baba ve Çocuk Üzerine Denemeler

19.11.2017
1.207
Buraya İlk Kişisel Gelişim  Anne, Baba ve Çocuk Üzerine Denemeler


Buraya İlk Kişisel Gelişim 

Anne, Baba ve Çocuk Üzerine Denemeler

“Kitaplarla ve Filmlerle Aile Eğitimi” kitabından sonra “Buraya İlk Kişisel Gelişim” isimli ikinci kitabıyla yeniden okuyucuyla buluşan yazar bu kitabında da geniş bir konu yelpazesiyle karşımıza çıkıyor. Çocukluktan, ergenliğe; anne babalıktan,  birey olmaya; kişisel konulardan, toplumsal meselelere kadar bizlere deneyimlerini ve dünya görüşünü sunuyor.

Kitap “bireyin kendisi olabilme ve kişisel gelişimini sürdürebilmesi” noktasında sarsıcı ve sorgulayıcı bir girişle okuyucuyu önce kendi biricikliğini keşfetmeye davet ediyor. Kendisine “birey olarak” toplumda yer açabilen profile ek olarak, “anne-baba”; “eğitimci” olma gibi farklı toplumsal rollere ilişkin de eleştirel bir bakış açısıyla geliştirici tespitlerde bulunuyor.

Kitabın başından sonuna kadar yazarın tespitlerinde gelişimsel, varoluşsal ve bilişsel bakış açılarının izleri belirgin olarak görülüyor; bu eklektik yaklaşım yazarın tespitlerini destekleyici  ve aynı zamanda çok yönlü bir bilimsel temel sağlıyor.

Çocukluk-ergenlik dönemi gelişim özellikleri, döneme özgü davranış sorunları ve etkili baş etme yolları; etkili ebeveynlik becerileri; okul ortamında eğitimcilere daha üretken ve verimli bir öğretme fırsatı sunan örnek proje çalışmaları; psikolojik danışmanlar için örnek vakalar; kişiliğin oluşumu, patolojiler, varoluş, iletişim, değişimin hızı ve bu değişime ayak uydurabilme  gibi bir çok konuya aynı anda dokunabiliyor yazar. Tüm bu konuları işlerken toplumsal normlar ve bu normların “kişi olmaya dair” etkileri üzerinde de duruyor. Yaptığı tespitleri yerelden evrensele kadar yurt içinden, yurt dışından birçok bilimsel araştırma, proje ile daha vurucu hale getiriyor.

Yine bir önceki kitabında olduğu gibi edebiyat, sinema  ve sanatı da bireyin sahip olduğu tüm rolleriyle “var olma” mücadelesinde aktif olarak kullanıyor. Satırları okurken kendinizi herhangi bir romanın bilmem kaçıncı sayfasında; ya da herhangi bir filmin bilmem hangi repliğinde buluveriyorsunuz. Bu şekilde de yazar kitabını yalnızca bilgi veren didaktik bir eser olmaktan öte taşıyıp insana giden her yolu eserinde kullanarak okumayı cazip bir hale getirmiş oluyor.

Özellikle hemen her konunun sonunda sunulan önerilerin yaşanmış örneklerle zenginleştirilmiş olması “uygulaması kolay, etkili ve somut öneriler”in aslında mümkün olduğu konusunda okuyucuya bir “yeniden başlama, değişme” cesareti ve isteği veriyor.

Son olarak birkaç cümle ile toparlayacak olursak bu kitap ile yazar okuyucunun anne karnından başlayıp ölümüne kadar sürecek olan “var olma” sürecinde karşılaştığı sorunlara; üstlendiği rollere, kullandığı çözüm yollarına  ilişkin bir rehber olma görevini başarıyla yerine getirmiş görünüyor. Bir solukta her bireyin; özellikle de anne- baba ve eğitimcilerin okuyabileceği bir başucu kitabı olduğunu söylemek mümkün.

Kapanışı yazarın eserinden çok anlamlı bulduğum birkaç cümle ile yapmak istiyorum:

“Kişisel gelişimimiz de parmak izlerimiz kadar kişiseldir”.

“Ruhun da bir midesi vardır ve bu yüzden sindirmeye ihtiyaç duyar.”

“Ebeveynlik geri dönüşü, istifası veya emekliliği olmayan ağır bir sorumluluktur ve bu yolculukta ebeveynler genellikle insan olduğu gerçeğini unutur.”

 

 

Buraya İlk Kişisel Gelişim
Anne, Baba ve Çocuk Üzerine Denemeler

Satın almak için kitaba tıklayabilirsiniz

 

 

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.