Kıymetli çocukluktan kıymetli Sultanlığa

30.07.2019
1.144
Kıymetli çocukluktan kıymetli Sultanlığa

İlkokul’dan itibaren bize anlatılan Osmanlı Devleti’ni dinlerken ne kadar mükemmel ve kusursuz padişahlarımız olduğu düşünür, gururlanırdık. Padişahlarımızın ismini ve başarılarını tarihlerine göre kusursuz bir şekilde sıralar, sadece Fetret devrinin üstünden hızlıca geçerdik. Öyle ya bizim atalarımız asla hata yapmazdı, yapsa bile tarih kitapları yazmamalıydı. Ne zaman ki biraz daha büyüdük, işte o zaman muhteşem Süleyman’dan sonrasını da hayretler içerisinde öğrenmeye başladık. Ezbere bildiğimiz zaferlerin yerini bol imtiyazlı anlaşmaların aldığını, kitapların artık padişahlardan değil de dönemin sadrazamlarından daha çok bahsettiğini öğrendik. Hayatımızı şekillendirecek büyük sınavlara hazırlanmak için ihtişamı doğal sınırlara dayanmış bir imparatorluğun hazin gerileme ve çöküş sürecini de bize anlatılması uygun bulunan detayları ile öğrenmek zorunda kaldık… Tam da o noktada II. Abdülhamid’in adını duymaya başladık. Kimi kitaplarda Osmanlı Devleti’ni mahveden kişi olarak anılıyordu kimi kitaplarda ise Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünü yarım asır kadar geciktirmeyi başaran eşsiz siyaset dehası…

Peki kimdi II. Abdülhamid? Yıldız Sarayından yılda bir kez çıkan, etrafına kendi kuruntularıyla iç içe geçen duvarlar ördürmüş, “yanyana iki kişiden fazla insan yürüyemez” diyen ruh sağlığını yitirmiş zavallı biri miydi? Yoksa kişisel menfaatlerini ve hırslarını devlet politikasına hiçbir zaman karıştırmamış, aynı masaya asla oturmayacak ülkeleri ortak çıkarlar başlığında birleştirmeyi başarmış, herkes tarafından “hasta adam” olarak nitelendirilen atalarından yadigar topraklarının bütünlüğünü korumak için elinden geleni yapmış bir kurtarıcı mıydı?

Murat Beyazyüz ve Yakup Albayrak’ın 2016’da kaleme aldığı “II. Abdülhamid Bir Şehzadenin Ruh Portresi” adlı kitap tam da bu sorulardan yakalıyor bizleri ve tarihin tozlu sayfalarından yıllarca süren bir emek sonucu damıtılmış bir yapıt olarak karşımıza çıkıyor.

Psikodinamik bakış açısıyla II. Abdülhamid’in çocukluğunu mercek altına alan Beyazyüz ve Albayrak, kıymetli çocuk olmanın, erken dönemde yaşanan anne kaybının ve yeteri kadar iyi olamayan bir babanın varlığının bir çocuğun üzerinde nasıl kalıcı izler bıraktığını, çocukluk çağındaki nesne devamlılığındaki bozulmaların yetişkinlik döneminde nasıl bilişsel çarpıtmalara dönebildiğini, annesinin kurtarıcısı rolünü üstlenen bir çocuğun imparatorluğun kurtarıcısı olmak için gösterdiği derin çabayı detaylarıyla anlamak ve değerlendirmek isteyen okuyucuları II. Abdülhamid’in ruhunun falezlerinde 262 sayfalık bir gezinti yapmaya çağırıyor…

Kitabın künyesi:

Yazar:            Murat Beyazyüz, Yakup Albayrak
Yayınevi :       Kapı Yayınları – Tarih Dizisi
Sayfa Sayısı:  262
Baskı Yılı:      2016

YAZAR BİLGİSİ
2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’ ne girmiş, 2010 yılında yüksek onur derecesiyle mezun olmuş ve Prof. Dr. Turhan Oğuzkan ödülüne layık görülmüştür. Üniversite eğitimi sırasında Erasmus programı ile İsveç-Stockholm Üniversite’ sine gitmeye hak kazanarak 6 ay boyunca “Early Childhood Education” alanında eğitim almıştır. Maltepe Üniversitesi Gelişim Psikolojisi tezli yüksek lisans eğitimini 2012 yılında bitirmiştir. 450 saatlik MEB onaylı Aile ve Çift Terapisi eğitimi, Terapötik Kartlar Eğitimi, Kriz Müdahale Eğitimi, Çözüm Odaklı Terapi eğitimi, Mülteci Çocukların Topluma Uyumu Eğitimi, Özel Eğitimde Alternatif Öğretim Teknikleri, Çocuk Değerledirme Testleri, Sanat Terapisinin Erken Çocukluk Döneminde Kullanımı, Çocuk ve Ergenlerle Klinik Görüşme Teknikleri, İhmal ve İstismarda Aile ve Çocuğa Yaklaşım Eğitimi, Proje Döngüsü Yönetimi, Siber Zorbalık Eğitimi, Çocuk ve Ergenlerde Psikiyatrik Rahatsızlıkların Genel Tanımı Eğitimi, Yaratıcı Dramayla Grup Rehberliği Eğitimi, Dikkat Testleri Eğitimi, EMDR 1. düzey eğitimi katıldığı eğitimlerden bazılarıdır. Namık Kemal Üniversitesi´nde Davranış Nörobilimi alanında doktora programını 2022 yılında tamamlayarak "Nörobilim Doktoru" ünvanını alan Bingül Kemiksiz Uzel, farklı mecralarda yazdığı yazılara ek olarak rehberlikservisi.net sitesinde yazarlık faaliyetlerine devam etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.