Olgun ilişkiler – David Richo

06.11.2018
1.541
Olgun ilişkiler – David Richo

OLGUN İLİŞKİLER

Farkındalık Dolu Sevginin Beş Anahtarı

Bu kitap benden size bir mektup. Danışanlarım, dostlarım ve kendi hayatımdan öğrendiklerimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Size bilgi vermenin yanında kitap, sizden bilgi de alacaktır. Sevginin doğruları ve nasıl işlediği aslında hepimizin en derinde bildiği bir şeydir. Benim payıma düşense, cennetten ve oradan kovulanlardan gelen bilgeliği Apple markalı bu bilgisayara yazmaktan ibaret oldu (s.15) diyerek başlıyor yazar kitabını anlatmaya.

David Richo, bu eserinde bireyin yaşamında “sevgi” yi sadece bir duygu olarak görmenin ötesinde farklı bir noktada konumlandırıyor. Ona göre sevgi bireyin içsel süreçlerinde deneyimlediği, farkındalığın yüksek olduğu, ideal sevgiyi-sevgiliyi- bulmaktan öte bireyin kendine ilişkin farkındalıklı sevgisine ilişkin kavramı Budizm ile harmanlayarak dile getiriyor.

Bireyin yaşamını doğumdan ölüme kadar ele aldığımızda bireyin içinde doğduğu aileden, yuvadan ayrılma sürecinin yaşamında önemli bir dönüm noktası olduğu belirtiyor yazar. İlk deneyimlerimizi oluşturan çocukluk yaşantılarımız, travmalarımız bizi yetişkinlik dönemimizde elbette etkiler. Burada bireyin çocukluğuna dair olumsuz yaşantılarının yasını mı tutmaya devam edeceği yoksa bu deneyimleri zihninde yeniden mi çerçeveleyeceği önemli görülmektedir. Eğer birey geçmiş yaşantılarını yeni bir bakış açısıyla değerlendirebilirse yeni kuracağı ilişkilerde doyum sağlama ve kendini geliştirme durumu da bununla birlikte artacaktır.

Bireyin en temelde ihtiyacı olan beş nitelik bulunmaktadır. Bu nitelikler ilgi, kabul, takdir, şefkat ve bireyin kendisi olmaya gösterdiği hoşgörü olarak tanımlanmaktadır. Birey içinde doğduğu ailede bu beş ihtiyacını karşılamak çabasındadır. Birey aileden ayrılarak yetişkinlik basamağına doğru ilerlediği dönemlerde ise bu beş ihtiyacının daha iyi ve daha düzenli bir şekilde karşılanmasını ister.

Bu bağlamda çevresiyle çeşitli ilişkiler kurar. Birey tamamen olgunlaştığında ise kusursuzluğu bir kenara bırakarak gerçeklik doğrultusunda çeşitli ilişkiler kurar. Örneğin bu aşamadaki birey eşini bir ihtiyaç olarak görmenin ötesinde kendisi için bir armağan olarak görme becerisine erişir. Bireyin bu olgunluk düzeyine erişebilmesi için beş niteliğe dönük ihtiyaçlarının karşılanıyor olması gerekmektedir. Bireyin ilgi ihtiyacının karşılanması kendine duyduğu saygıyı artırır.

Çevresi tarafından kabul görmesi kendine ilişkin iyi bir insan olduğunu düşünmesini sağlar. Takdir görmek bireyin değerli olduğunu hissetmesini sağlar. Şefkat ihtiyacının karşılanması bireye sevildiğini hissettirir. Bireyin kendisi olmaya gösterdiği hoşgörü ise bireyin değerlerini, ihtiyaçlarını ve isteklerini gerçekleştirmesi için uygun bir özgürlük ortamı sunar. Bu beş nitelik bireyin yaşamında karşılanmamışsa ya da karşılanmıyorsa birey bu süreçte kendini suçlamayı bırakmalı ve kurduğu ilişkileri gözden geçirerek ilişki içinde olduğu bireylerden bunu talep edebilmelidir. Bunu yapabilmenin tek koşulu bireyin kendisini ve çevresini tanıması, farkındalık düzeyinin artmasıdır.

Bireyin beş niteliğinin karşılanmasına dönük olarak uygulama yapabilme imkanı tanıyan bu kitap bireyin kendisi için yapabileceği günlük meditasyon gibi uygulamaların yanı sıra partnerlerin birlikte uygulayabileceği çeşitli egzersizleri de biz okuyucuların hizmetine sunmuş bulunmakta. Yazar bize bireyin yaşamındaki en temel beş niteliğin yaşam sürecine sağlıklı bir şekilde katılmasının yollarını çeşitli uygulamalarla öğretiyor. Bu kitabı okuyan herkes kişisel farkındalığının artması adına önemli bir adım atmış olacak.

Sadece sevmek yeterli olmayacaktır

Bizler olgunlaşmayıp

Sevginin tadını çıkarmadıkça.

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.