Bir Gün Bir Çocuk

24.09.2017
1.574
Bir Gün Bir Çocuk

Bir Gün Bir Çocuk Film İncelemesi

Filmin Adı: Bir Gün Bir Çocuk

Oyuncuları: Çağan Efe Ak, Denizhan Akbaba, Mehmet Ufuk Acar, Oğulcan Aşıkoğlu

Yönetmen: Sinan Sertel

Süre: 1 Saat 38 Dakika

Tür: Dram

Yıl: 2016

Ülke: Türkiye

 

 

Neden İzleyelim?

Herkes hayatının bir döneminde yaşamın ne kadar anlamsız, tekdüze olduğunu düşünür. Uyu, okula ya da işe git, yemek ye, izle, oku, sonra tekrar uyu. Hep aynı koşullarda debelenip durduğunu hep bir şeyin eksik ya da fazla olduğunu düşünürken, zaman hızlı ve mutsuz geçip gider ama bazen öyle bir şey olur ki insanı kendine getirir, insana anlam katar, küçücük bir olay o uzun yıllara farkındalık sağlar. Bir gün bir çocuk filmi de bu durumu Mete karakteriyle tam olarak bizlere anlatır.

‘Çocuklar çok hassas varlıklardır. Okul öncesi çocuklarda yaşları ve zihinsel gelişimleri itibariyle ölüm kavramı ve ölüm algısı yavaş yavaş oturur. Çocuk ölen kişinin bir daha geri gelmeyeceğini hemen algılayamasa da ölüm haberini öğrendikten sonra süreç içerisinde bunu sindirir. Kafasında bir daha geri gelmeyeceğini oturtur. Ancak yaşa bağlı olarak halen çocuğun iç dünyasında ölen sevdiğini geri getirebilecek sihirli ya da özel güce sahip olduğu düşüncesi az da olsa devam eder. Bu ilerde meslek seçimini bile etkileyebilir. Ailesinde şehit olan çocuğun polis ya da asker olmak istemesi de buna bir örnektir. Doktor ya da psikolog olmak isteyen bir çocuğunda geçmişine baktığımızda bu tarz bir travmayla karşılaşabiliriz’.

Mete’ de yaşadığı travmanın etkisiyle psikolog olmayı tercih etmiş ve iyi bir üniversitede doktora yapan çocuk psikoloğudur.  Bütün hayatını akademik kariyerine veren, geçmişteki travmalarından dolayı hayatını kısıtlayan, tekdüze giden yaşamının akışını bozmaktan korkan ama en çok da içinde sakladığı Mete’den korkan bir adamdır. Ona aşık olan bir eşi ve Mete’yi sessizce izleyen, içindeki fırtınaları görüp bir an önce dinmesini bekleyen bir babası ve başarılarla dolu bir eğitim hayatı vardır. Tüm hayatı bu üçgende gidip gelir. Ta ki hocasının onu doktora tezi için sevgi evine gitmesini ve bir süre orda ki çocuklarla vakit geçirip tezini tamamlamasını söyleyene dek.

Bir gün bir çocuk, sevgi evindeki çocukların yaşantılarını, üniversite eğitiminin insanı teoriyle kısıtlandırıp, uygulama da sönük bıraktığını anlatması ve Türkiye’de bu tarz filmlerin yapılması gerektiğini vurgulamasından dolayı izlenmesi gereken bir filmdir. İYİ SEYİRLER

Film hakkında önemli detaylar

Filmin yönetmeni Sinan Sertel, aynı zamanda senaryoyu da yazmıştır.

TRT’nin TV Filmleri projesi dâhilinde başvuran 864 proje içerisinden yapıma uygun bulunan 33 proje içerisinde yer almıştır.

Sinan Sertel’in ilk uzun metrajlı filmidir.

En önemli bilgi ise gülen bir çocuk varsa umut vardır.

 

 

 

Zehra ÖZÇAKIR
Psikolojik Danışman
zehraozcakirozcakir@gmail.com

 

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.