Lys’ye az kaldı ama nasıl verimli çalışacağımı bilmiyorum?

10.04.2017
1.325
Lys’ye az kaldı ama nasıl verimli çalışacağımı bilmiyorum?

LYS’YE AZ KALDI AMA NASIL VERİMLİ ÇALIŞACAĞIMI BİLMİYORUM ???

İnsan hayatında şansın ve rastlantının büyük rol oynadığına inanan kişiler vardır. Oysa başarılı insanların, başarılarını şans veya rastlantıyla açıklamak, oldukça yüzeysel ve basit bir yaklaşımdır. Uzaktan şans veya rastlantı gibi görünen bir çok durumun arkasında, kişilerin çabası, özverisi ve problemi çözmek için gösterdikleri yaratıcılık yatmaktadır. Sınavlara hazırlanmanın, programlı ve ciddi bir çalışma yanında, doğru yönlendirme ve rehberlik gerektirdiğini hepimiz biliyoruz. Sınava hazırlıkta başarısızlık en çok nasıl öğrenileceğinin ve bilinçli olarak hazırlık sürecinin nasıl planlanacağının bilinmemesinden kaynaklanmaktadır.

DERS NASIL ÇALIŞILIR?

Beden dimdik, tetikte ve aktiftir. Saçma ve önemsiz şeyleri bir kenara bırakarak, düşüncenizi önemli konular üzerinde yoğunlaştırırsanız, Çalışmanızı, öğrendiklerinizi sindirmek için aralıklı olarak sürdürürseniz, Düşüncenizi, sadece çalıştığınız ders ve konu üzerinde yoğunlaştırmaya gayret ederseniz, Konuyu daha iyi kavramak amacıyla yardımcı unsurlardan (çizimler, şekiller) yararlanırsanız, Konuyu bir bütünlük içerisinde kavramaya çalışırsanız, Anlamları belirlemek için zaman zaman, çalıştığınız konulara dönüp bakarak pekiştirme yaparsanız, verimli ders çalışmış olursunuz.

Not tutmanın amacı, öğrenmenin en büyük düşmanı olan unutmayı önlemektir. Not, ders sırasında tutulduysa ilk tekrar, tutulan notların gözden geçirilmesi şeklinde olmalıdır. Daha sonraki tekrarlar, hiçbir yere bakmadan hatırda kalanların, başka bir sayfaya yazılması ve daha sonra esas notlarla karşılaştırılarak eksiklerin giderilmesi şeklinde olmalıdır. Ders dinleme becerilerini geliştiren öğrenciler, not tutarak veya anlaşılmayan konuyu anında öğretmene sorarak, derse aktif şekilde katılırlar. “Eğer hayatınızda hiç başarısızlık yoksa, hiç risk almıyorsunuz demektir.

ERİMLİ ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN TUZAKLAR çoğumuz bunların farkında olmadan ders çalışırız ama sıralamakta fayda var:

Gözlerinizi yapmadıklarınıza çevirmek, Müzik eşliğinde çalışmak, Zorlanılan derslerin dışlanması, Aşırı kaygı (güvensizlik), Yatarak (uzanarak) çalışmak, Çalışma anında hayallere dalmak, Uzayıp giden telefon konuşmaları, Motivasyon noksanlığı, isteksizlik, Günlük ayrıntılara boğulmak, Çalışmayı tamamlamadan bırakmak, Arkadaşlara “hayır” diyememek, Televizyona takılıp kalmak, Dersler, konular hakkında yetersiz bilgi sahibi olmak, Düzenli tekrarlar yapmamak, Plansız, programsız çalışmak, Kendinizi başkalarıyla kıyaslamak, Zamanı denetleyememek, Çevrenin beklentisinin yüksek olması, Sınav bilgi ve tekniklerini yeterince bilememek, Çalışma anında uygun dinlenme aralıklarını verememek, Yanlışlardan ders alamamak, eksikleri giderememek. Uyku sırasında hatırlama mekanizması daha az rahatsız edilmektedir. Öğrendiklerimizi, uykuda daha yavaş; uyanıkken daha hızlı unuturuz. Eğer bir konuyu kalıcı olarak öğrenmek istiyorsanız, uyumaya gitmeden önce küçük bir tekrar yapmanızda büyük fayda vardır.

 

 

İsmail DİREK
Psikolojik Danışman
peskipiskipesternomi@hotmail.com

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.