Geviş Getirme Bozukluğu

12.06.2017
4.449
Geviş Getirme Bozukluğu

 

Bu bozukluğun temel özelliği yemek yedikten kısa bir süre sonra yahut yeme davranışı sırasında yenilen yemeği ( sindirilen yemekte olabilir ) ağzına istemsiz şekilde yani refleksif şekilde getirip tekrar yemek/ çiğneme davranışıdır.  Bu davranış kendinin hemen hemen her gün ya da haftada en az 2-3 kere göstermektedir . Bu hastalığın tanımlanmasının en önemli ölçütlerinden biri ise bu davranış bulumia, aneroksiya, binge bozuklukları ile görülmemesidir. Yine laboratuvar testlerine göre birey de sindirim hastalıkların olmaması önemli bir koşuldur.

Hastalık aslında günlük yaşam döngüsünde zihinsel bir süreç sonucu ortaya çıkmaktadır.   Hastalığa karın ağrısı ya da bulantı eşlik etmez.

Sıklıkla süt çocukluğu ( Yüzde 90 3 ay- 1 yaş )  çağında ve gelişimsel gerilikle birlikte gözlenmesine karşın normal zekaya sahip çocuk ve ergenlerde de görülebilir. Süt çocuklarında görülenlerde ise çoğunlukla b hastalık kendiliğinden geçmektedir. Geviş getirme ya da çıkarma  döngüleri arasında hastada normalden aşırı bir şekilde kızgınlık belirtileri olabilir ve bunu dışarıya yansıtmaktadır.  Yine çocuklarda aşırı kilo kaybı ya da yaşa özgü normal ağırlıkların altına düşebilmektedir.  Yine ergenler bu davranışa sahip olanlar, sosyal ortamlarda yemek yeme davranışından kaçınmakla beraber çok nadirde olsa birey kendini toplumdan soyutlama davranışı gösterebilmektedir.   Eğer bu hastalık tedavi edilmezse süt çocuklarında ölüme yol açmaktadır .

Süt çocuklarında ilgi eksikliği ve ihmalkarlık neden olmakla beraber ergenlerde ise stresli yaşam problemleri ile ebeveyn- ergen ilişkinde ki problemler yol açmaktadır .Yine diğer etkenler  ise okul döneminde ki çocukların fiziksel olarak akranlarına göre küçük kalması ve ergenler de ise ergenin kendini şişman görmesinden dolay bu hastalık görülebilmektedir. Diğer önemli nokta ise bu hastalık genel kaygı bozukluğu ile eş zamanlı ortaya çıkabilmektedir. Kız- erkekler arasında anlamlı bir fark yoktur. Tedavi için ise çocuğun psiko-sosyal çevresinin iyileştirilmesini anne ya da bakıcıların aşırı sevgi veren bakımını ve anne ya da anne babaların psikoterapisini, davranışçı yöntemler, duyarsızlaştırma terapisi yanında sedatif ve antispozmatik ilaçlar kullanılır.  Hiatus hernisi gibi anatomik anormallikler olduğunda cerrahi girişim gerekebilir. Uygulamada görülen en hızlı etkin tedavi geviş getirme bozukluğunun ( ruminasyon )   3–5 günde giderilmesidir.

 

 

Hüseyin Mutlu TOSUN
Psikolojik Danışman
54mutlu135@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.