Trikotillomani: Saç Koparma Rahatsızlığı

16.11.2020
3.083
Trikotillomani: Saç Koparma Rahatsızlığı

Her yerde saç var kimin bu saçlar… 

Bu rahatsızlığa kişinin bir çeşit kontrol bozukluğu da diyebiliriz. Kişiye, vücudunda bulunan kılları koparma hissi geldiği zaman kendini bunu yapmaya mecbur hissedebiliyor ve bazen farkında olup bazen de farkında olmadan bu eylemi gerçekleştirebiliyor. Bu eylem gerçekleştiği zaman kişide rahatlama hissi yaşanır. Bu rahatsızlık sadece saç koparmaktan ibaret değildir. Erkeklerde bu durum kaş, kirpik, sakal ya da göğüs kılları gibi kılların koparılması olarak da görülebilir. 

Trikotillomaninin sebebi nedir? 

Bu rahatsızlığı tetikleyen birçok faktör sayabiliriz akla ilk gelen depresyon faktörü gibi. Ama tek ve kesin bir sebep belirtemeyiz bu rahatsızlık için. Yapılan araştırmaların genel sonucunda bu rahatsızlığın bir süreç olduğunu ve kalıtımsal faktörlerin de bunda etkili olduğu ortaya konmuştur. Aynı zamanda duygusal ve çevresel faktörlerin de etkisi büyük rol oynar. 

Trikotillomani kimlerde görülür ve hangi yaşlarda başlar? 

Bu rahatsızlık hem kadınlarda hem erkeklerde gözlenebilir. Fakat rahatsızlık çocukluk döneminde her iki cinste de eşit görülse de, yetişkinlerde bu oran kadınlarda daha fazla olduğunu gösteriyor. Türkiye’de bu hastalığın görülme oranı yaklaşık olarak bir milyon nüfusun üzerindedir. Çoğunluk olarak çocukluk ve ergenlik dönemlerinde ortaya çıkan bir rahatsızlık olsa da yaşlılık ve bir yaşın altındaki bebeklerde de görüldüğü nadir durumlara rastlanılmaktadır. 

Trikotillomani rahatsızlığından nasıl kurtulabiliriz? 

Kişilerde bu rahatsızlık görüldüğü zaman, kişiler bunu söylemek yerine saklamayı tercih edip bir yardım alma girişiminde bulunmazlar. Ve genelde görünmeyen kısımlardaki saçları çekme eğilimi gösterirler. Bu rahatsızlığa sahip bir diğer kesim de ise koparılan saçları ağızda saklama ya da yutma girişiminde bulunma durumu vardır. Bu rahatsızlığın tanısı zor koyulabildiği gibi tedavi süreci de uzun sürmektedir. Bu rahatsızlığa bir tür cilt rahatsızlığı da diyebiliriz. Fakat sebepleri daha çok psikolojik olabilir. Bu durumda ruhsal bir rahatsızlık olan bu sorunun tedavisi için tedavi sürecinde uzmandan kesinlikle destek alınmalıdır. 

Rahatsızlık daha çok küçük yaşlarda görüldüğü için ailelerin bu konuda daha çok dikkatli olması gerekmektedir. Her rahatsızlık gibi bu rahatsızlık için de erken teşhis çok önemlidir. 

Eğer sizin de böyle karşı koyamadığınız durumlar ve engel olamıyorsanız uzman bir kişiden kesinlikle destek almalısınız. Yaşınız ya da cinsiyetiniz hiç fark etmez herkes bu rahatsızlığa yakalanabilir. Tedavi görmekten, destek almaktan çekinmemeli ve utanmamalısınız. Fiziksel bir rahatsızlığınız olduğu zaman vakit kaybetmeden hemen doktora gidiyorsak bu tip durumlarda da beklemeden uzmanına gitmeliyiz. 

Tedaviye ek olarak küçük etkileyici önlemler de alabilirsiniz. Örneğin: saçlarınızı kapatan tokalar kullanabilirsiniz, saçınıza zor bozulan şekiller verebilirsiniz, ya da daha farklı olarak bu durumu size hatırlatmayacak yeni sosyal faaliyetler yahut hobiler edinebilirsiniz. Zihninizi meşgul edebilirsiniz farklı şekillerde. 

YAZAR BİLGİSİ
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden lisans eğitimimi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında tamamlayarak mezun oldum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.