Aşk bu değil !

12.06.2017
1.822
Aşk bu değil !


AŞK BU DEĞİL!

FLÖRT ŞİDDETİNE GENEL BİR BAKIŞ

Bir kişiyle romantik bir ilişkiye sahip olmak içerisinde ilginin, güvenin, mutluluğun ve keyfin olduğu bir örüntüye sahip olmak demektir. Ancak milyonlarca lise ve üniversite öğrencisi romantik ilişkilerinde bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde partnerlerine zarar verdiklerini ya da partnerlerinden zarar gördüklerini dile getirmektedirler.

Fiziksel ya da cinsel istismara uğrayan kişilerin %50’sinin intihar teşebbüsünde bulunduğunu biliyor muydunuz?

Uzun zamandır flört şiddetine maruz kalanların yeme bozukluğu, madde kullanımı, çok eşlilik, sosyal ilişkilerde bozulma gibi birçok sıkıntı yaşadıklarını bildiğinize inanıyorum.

Flört şiddetine gelişmekte olan, gelişmemiş ve gelişmiş ülkelerin hepsinde rastlamak mümkündür. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde lisede okuyan kızların %25’i fiziksel ya da cinsel şiddet gördüklerini belirtmişlerdir. Bu şekilde istismara uğrayan kızların cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma ve hamile kalma riski normalden 6 kat daha fazladır.

Flört şiddeti konusunda yapılan araştırmalarda ortaya çıkan rakamlar oldukça tehlikeli bir boyutta olmasına rağmen birçok lise ve üniversitenin bu konuya sistemik bir bakış açısı henüz geliştirilmemiştir. Sonuç olarak romantik ilişkisinde şiddete uğrayan kişi yardım istemek konusunda kendisini afişe etmek istemediğinden, kendisini suçlu gördüğünden ve yasalar hakkında bilgi sahibi olmadığından çekingen davranmaktadır.

Flört şiddeti konusunda 2 örnek vakayı inceleyelim:

  1. Vaka:

17 yaşındaki Ayşegül odanıza çok sinirli bir şekilde gelir. Göz yaşları içerisinde geçen hafta katıldığı bir partide kendisini banyoda bulduğunu ve yaşadıklarını çok net hatırlamadığını söyler. İki erkek arkadaşının onu köşeye sıkıştırdığını hayal meyal hatırladığını dile getirir. Ali ve Cenk’in onu ayak ve ellerinden tutmuş bir şekilde merdivenlerden taşırken çekilmiş fotoğrafları olduğunu arkadaşlarından duyduğunu, tüm okulun onun hakkında konuştuğunu, alkollü olduğu için ona ne yapıldığını dahi hatırlamadığını söyler. Son üç gündür Cenk ve arkadaşlarının koridorda ona bakıp güldüğünü, aralarında konuştuklarını ve her geçen gün ölmekten beter olduğunu, parti de çok da fazla içki içmediğini, ama en son içtiği portakal suyunun tadını beğenmediğini, belki de içine bir şey katılmış olabileceğini sözlerine ekler. Size anlattıklarını kimseye anlatmamanız konusunda size yalvarır.

Okulun ve sizin yasal sorumluluğunuz nedir?

  1. Vaka:

Cem ve Aylin 5 aydır çıkmaktadır. Cem’in Aylin’e yönelik duygusal şiddet uyguladığını fark ederek okul müdürünüze gittiniz. Okul müdürünüz; “Aylin kendi sorununu kendisi çözsün, müdür olarak bu benim işim değil.” cevabını verdi. Sizce okul müdürünüz haklı mı? Etik ve yasal anlamda yapılması gereken herhangi bir şey yok mu? Okulun Cem ve Aylin’e karşı yaptırımı ne olmalı?

Yukarıda sadece 2 vakayı anlattım. Bu vakalardan GERÇEK hayatta olan milyonlarcası var.

Flört şiddeti milyonlarca gencin hayatını olumsuz anlamda etkilemektedir. 13-14 yaşından itibaren romantik ilişkilere başlayan gençler, 6. sınıf ile 12. sınıf arasında hayatlarında pek çok kere flört şiddetine denk gelmektedir.

Ne yazık ki birçok aile, eğitimci, karar vericiler ve okul liderleri flört şiddetini bir şiddet türü olarak yorumlamamaktadır. Bu nedenle mağdurlar kendilerini koruyamamaktadır.

Okullardaki ehberlik ve psikolojik danışmanlık servislerin başında olan bizler, kapsayıcı ve önleyici hizmetler ile flört şiddeti konusunda farkındalık çalışması yapmalı ve toplumda çocuk ve gençlerimizi flört şiddeti konusunda bilinçlendirmeliyiz. Toplumsal cinsiyet temelli şiddet, ayrımcılık, akran zorbalığı, sanal şiddet, flört şiddeti ve güvenli ilişkiler gibi konularda hem öğrencileri hem eğitimcileri bilgilendirmek, farkındalıklarını arttırmak ve güçlendirmek; böylece şiddet vakalarını en aza indirmeye yönelik koruyucu-önleyici bir model geliştirmek ancak ve ancak bizlerin elindedir..

Ve unutmayın; “seven kıskanır, bunu giyme, oraya gidemezsin, bana sordun mu, o saatte orada ne işin var, bunu sen istedin, sevdiğimden yaptım, oraya gidemezsin” gibi cümleler sevginin değil şiddetin işaretidir…

Çeviri: Bingül UZEL

 


Dr. Olcay Yavuz

Assistant Professor & Program Coordinator
Educational Leadership & Policy Studies Department
Southern Connecticut State University, America
yavuzolcay@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Olcay Yavuz, Ed.D. Associate Professor, Educational Leadership & Policy Studies Internship Coordinator, 6th Year Professional Diploma with 092 Certification Southern Connecticut State University