Sizden sonraki sesiniz; Vasiyetiniz

26.02.2018
860
Sizden sonraki sesiniz; Vasiyetiniz

 

SİZDEN SONRAKİ SESİNİZ; VASİYETİNİZ…

VASİYET YAZMADAN ÖNCE GÖZ ÖNÜNE ALMANIZ GEREKEN 7 MADDE…

Vasiyet hazırlamak aslında hukuki bir süreçtir ve vasiyet hazırlamanın çeşitli yolları mevcuttur. Bu yazımızda size psikolojik açıdan vasiyet hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedeceğiz.

Siz öldükten sonra geride kalanların sizin geride bıraktıklarınız ile ne yapacakları konusunda onlara bir yol haritası bırakmaya ne dersiniz? Siz kendi adınıza karar verecek durumda değilken sizin adınıza tıbbi kararlar vermeleri gerektiğinde ne demelerini istersiniz?

Bu tür hazırlıkları yapmak sizin ölüm hakkında hissettiklerinizi yok etmeyecektir ama içinizdeki endişeyi azaltmanızı sağlayacak ve öldükten sonraki süreçte de kontrolün sizde olduğunu bilmek size iyi gelecektir.

Vasiyet hazırlamak için biraz zamana ve beyin gücüne ihtiyacınız var… Uzunca bir süre düşünmeli ve tüm bir yaşamınızı gözden geçirmelisiniz. Sonuç olarak vasiyetiniz sizin öldükten sonra gerçekleşmesini istediğiniz son isteklerinizin olduğu bir listedir…

Amacımız sizi korkutmak değildir; sadece sizin için değerli olan varlıkların sizden sonra nasıl bir geleceği olacağına sizin karar vermenizi istediğimiz için böyle bir yazı hazırladık…

  1. Çocuğunuzun/Çocuklarınızın korunması

Bazı kişiler çocukları doğduğu bu konu hakkında bir çalışma yaparlar ve böylelikle ileride çocuklarını korumak için orada olamasalar dahi çocukların emin ellerde olacaklarını bilirler. Eğer çocuklarınız yetişkin olup kendi sorumluluklarını almadan önce ölürseniz çocuklarınızın korunmasını ve onların sorumluluklarını bırakacağınız kişiyi seçerken şu noktalara dikkat etmeniz iyi olacaktır:

  • Sizin yaşam tarzınızla, değerlerinizle, dini inançlarınızla maksimum uyumluluğa sahip olması
  • Kan bağınızın olduğu bir kişinin olması
  • Kişinin kendisinin de çocuklarının olması ya da çocuk sahibi olma planının olması
  • Çocuklarınıza sizin ölümünüzden sonraki uyum evresinde en çok destek olabilecek kişi olması
  • Bir diğer deyişle; fiziksel, maddi anlamda ve duygusal olarak sizin rolünüzü üstlenebilecek olması

Çocuklarınız hakkındaki dileklerinizi de not edebilirsiniz. Kimlerle yaşamalarını, hangi tür bir eğitime dahil olmalarını, ders dışı hangi etkinlikleri yapmalarını ve her şeyden önemlisi hangi değerlere mutlaka sahip olmalarını istersiniz? Düzenli cep harçlıkları konusunda dahi fikrinizi vasiyetinize ekleyebilirsiniz.

  1. Sahip olduklarınız

Kategoriler halinde sahip olduklarınızı listeleyin. Dilerseniz bunların yanına tahmini değerlerini de yazabilirsiniz. Ev, araba, arsa, dükkan, borsadaki hisse, bireysel emeklilik sistemindeki hesap ve banka hesapları gibi alt başlıklar oluşturabilirsiniz.

  1. El üstünde tuttuklarınız

Sahip olduklarınızı düşünürken küçük olanları göz ardı etmeyin. Maddi değeri olmayan ancak manevi değeri olan varlıklarınızı da listeleyin. El üstünde tuttuğunuz varlıklarınıza sizden sonra ne yapılsın istersiniz? Kime hatıra olarak ne bırakmak istersiniz? Kitaplarınızı kime bırakacaksınız? Özenerek hazırladığınız gardrobunuzdaki giysiler kimin olacak? Yıllar içerisinde biriktirdiğiniz biblolar kimlerin evlerini süsleyecek?

  1. Hak Sahipleri

Sizin vasiyetinizden yararlanmasını istediğiniz kişiler veya hayır kuruluşları var mı? Cenaze masraflarınız, borçlarınız ve vasiyetnameniz hakkındaki harcamalardan sonra arda kalan bakiye sizin sahip olduklarınızın toplamıdır. Bu bakiyenin ne kadarını hayır kuruluşlarına ya da kişilere bırakacaksınız? Bu kişi veya kuruluşların isimlerini ve açık adreslerini vasiyetinizde bildirmeniz çok önemlidir.

  1. Cenaze Planlaması

Vasiyetinizi hazırlamak kendi cenaze töreninizi planlamak anlamına da gelmektedir. Organlarınızı bağışlamak isteyip istemediğini belirtebilir, son tıbbi müdahalenin nasıl olmasını istediğiniz konusundaki fikrinizi dile getirebilirsiniz. Her iki konu da arkada kalan sevdiklerinizin karar vermesi gereken en zor konulardır. Bu nedenle fikrinizi sağlığınız yerindeyken dile getirmeniz onlar için de çok önemli olacaktır.

  1. Karışık Durumların Düzenlenmesi

Hayat hiçbir zaman düz bir çizgi halinde yaşanmaz. Ailenizde, iş hayatınızda ve maddi durumunuzda birtakım karışık konular söz konusu olabilir. Vasiyetiniz ile bu karışık durumları anlatabilir nasıl çözümleneceği konusunda yönlendirmelerinizi yazabilirsiniz. Bu noktada profesyonel ve hukuki bir danışmanlık almak oldukça faydalı olacaktır. Ailenizden biri vasiyetiniz dışında mı bırakmak istiyorsunuz? Önceki evlilikleriniz hakkında eklemeniz gereken maddeler var mı? Şirketiniz varsa sizden sonra kimin devralmasını istersiniz? Bireysel emeklilik sistemine dahil misiniz? Bu gibi soruların cevaplarının gerekçeleriyle birlikte verilmesi çok önemlidir. Sizden sonra bu gibi soruların cevapları geride kalan kişileri memnun etmediğinde olası davalar açılabilir ve sizin vasiyetinizdeki maddelerin yeniden değerlendirilmesi söz konusu olabilir.

  1. Kabul etmek…

Sizi mutlu edecek bir hayat yaşamak ve hayatın bitiminde “güzel yaşadım” diyebilmek için ölümü kabul etmek kesinlikle ön koşuldur. Ölüm zamanı geldiğinde bir fırtına bulutu gibi sizi içine alır ve o durumda zihninizi bir kitap yazma, bir yolculuk yapma, aşık olma, yeni arkadaşlar edinme, torunlarınıza kitap okuma gibi işlere odaklayamazsınız.

Kendinizi ölüm kaygısından kurtarmak için aslında yapmanız gereken tek şey şunu tekrarlamak: “Evet ölüm, seni görüyorum ve senin farkındayım. Vasiyetimi hazırladım ve şimdi ise yaşamıma devam ediyorum.”

*https://www.statetrustees.com.au/The-Top-10-Things-to-Think-About-Before-Writing-Your-Will ve https://www.psychologytoday.com/blog/mindful-anger/201707/5-strategies-accepting-your-mortality” adlı yazıların derlemesidir.

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’ ne girmiş, 2010 yılında yüksek onur derecesiyle mezun olmuş ve Prof. Dr. Turhan Oğuzkan ödülüne layık görülmüştür. Üniversite eğitimi sırasında Erasmus programı ile İsveç-Stockholm Üniversite’ sine gitmeye hak kazanarak 6 ay boyunca “Early Childhood Education” alanında eğitim almıştır. Maltepe Üniversitesi Gelişim Psikolojisi tezli yüksek lisans eğitimini 2012 yılında bitirmiştir. 450 saatlik MEB onaylı Aile ve Çift Terapisi eğitimi, Terapötik Kartlar Eğitimi, Kriz Müdahale Eğitimi, Çözüm Odaklı Terapi eğitimi, Mülteci Çocukların Topluma Uyumu Eğitimi, Özel Eğitimde Alternatif Öğretim Teknikleri, Çocuk Değerledirme Testleri, Sanat Terapisinin Erken Çocukluk Döneminde Kullanımı, Çocuk ve Ergenlerle Klinik Görüşme Teknikleri, İhmal ve İstismarda Aile ve Çocuğa Yaklaşım Eğitimi, Proje Döngüsü Yönetimi, Siber Zorbalık Eğitimi, Çocuk ve Ergenlerde Psikiyatrik Rahatsızlıkların Genel Tanımı Eğitimi, Yaratıcı Dramayla Grup Rehberliği Eğitimi, Dikkat Testleri Eğitimi, EMDR 1. düzey eğitimi katıldığı eğitimlerden bazılarıdır. Namık Kemal Üniversitesi´nde Davranış Nörobilimi alanında doktora programını 2022 yılında tamamlayarak "Nörobilim Doktoru" ünvanını alan Bingül Kemiksiz Uzel, farklı mecralarda yazdığı yazılara ek olarak rehberlikservisi.net sitesinde yazarlık faaliyetlerine devam etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.