Bir Dönüm Noktası: YKS

30.06.2022
1.741
Bir Dönüm Noktası: YKS

Dönüm noktalarını hayatımızda ciddi değişimlerin olduğu kırılma noktaları olarak da tanımlayabiliriz. Yaşarken her ne kadar fark edemesek de  o noktadan sonra birçok şey aynı değildir. Olumlu ya da olumsuz yeni bir sayfa açılmıştır önümüzde.

Bu dönüm noktalarını, kontrolümüz altında olanlar ile kontrolümüz altında olmayan yani olağan bir durum içinde ortaya çıkan dönüm noktaları olarak iki gruba ayırabiliriz. Lisede seçtiğimiz bölüm, girdiğimiz üniversite sınavları, seçtiğimiz meslek, evlilik, yaşamak istediğimiz yer, baba veya anne olmak, geçirdiğimiz bir trafik kazası, yakalandığımız  bir hastalık, kazandığımız önemli bir ödülü bu dönüm noktalarına örnek olarak verebiliriz. Her birey yaşamı boyunca bu ve buna benzer dönüm noktalarından birkaç tanesinden mutlaka geçer. ,YKS, ise bu dönüm noktaları içinde insan hayatını en çok etkileyen ve ilerde seçilecek mesleğin belirginleşmesinde kilit rol üstlenen bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. YKS bu açıdan ciddi bir emek, zaman, enerji ve psikolojik sağlamlık isteyen bir sınavdır. Bu yıl beşincisi yapılacak olan YKS’yi biraz yakından tanıyalım;

YKS ilk defa 2018 yılında uygulandı. 2018 den bu yana yıllara göre başvuru sayılarına baktığımızda;

2018 de 2.3 Milyon

•2019 da 2.4 Milyon
•2020 de 2.4 Milyon
•2021 de 2.5 Milyon
•2022 de 3.2 Milyon başvuru yapılmıştır.

Bu verilere baktığımızda 2022 yılında yapılan başvurularda %25 oranında ciddi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz. Sınava hazırlanan bir öğrenci için bu artışın sebeplerini iyi analiz edememek sınav kaygısını bir miktar arttıracağı kanaatindeyim. Artışın sebeplerini şöyle sıralayabiliriz;

1)Başvuruların Dijital Ortama Taşınması: Başvuru merkezlerine gitmeden cevrimiçi olarak başvuruların gerceklestirilmesi. Bu durum başvuru sayısını ciddi oranda arttırdı. Önceki yıllarda sınav başvurusu için bir ÖSYM merkezine mutlaka gidilmesi gerekiyordu ama şimdi E-Devlet üzerinden çok kolay bir şekilde sınav başvurusu yapılabiliyor.

2)Baraj Puanlarının Kaldırılması: Geçen yıla kadar uygulanan TYT için 150 puan, AYT için 180 olan baraj puanları kaldırıldı. Bu baraj puanları için yapılması gereken minimum net sayısına ulaşamayan adayların puanları hesaplanmıyordu. Şimdi bu baraj puanlarının olmayışı üniversite okumak isteyen birçok aday için bir umut kaynağı oldu.

3)Üniversite Diploması: Üniversite diplomam olsun diyen aday sayısının da hatrı sayılır bir çoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz.

4)Sınav Süresinin Uzatılması: TYT için uygulanan 135 dakika sınav süresi bu yıldan itibaren 165 dakika olarak uygulanacak. Sınav süresinin uzatılması birçok adaya cesaret verdiğini söyleyebiliriz.

5) 2021 YKS’nin Zorluğu: Geçen yıl sınavın diğer yıllara göre daha zor olması az da olsa bir miktar yığılmanın oluşmasına sebep oldu.

6)KYK Bursu ve Kredileri: Üniversite kazandıktan sonra Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öğrencilere verilen Burs ve Kredilerden yararlanmak için sınav başvurusu yapan adayların olduğunu söylemek mümkün.

Artışa sebep olan maddeler içinde, Başvuruların Dijital Ortama Taşınması ve Baraj Puanlarının Kaldırılması maddelerini en büyük sebepler olarak gösterebiliriz. Bu sebepleri göz önünde bulundurmayı temenni ederek YKS’ye girecek tüm adaylara başarılar dilerim…

YAZAR BİLGİSİ
Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümü lisans mezunu. 
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.