Eyvah ! Elektrikler kesildi

13.11.2017
1.037
Eyvah ! Elektrikler kesildi

 

EYVAH ELEKTRİKLER KESİLDİ

Ülkemizin malumu birçok bölgede elektrikler altyapı çalışmaları, arızalar vb. sebeplerle kesiliyor hala. 21. yüzyılda elektrik mi kesilir kardeşim diye siteme başlıyorum her elektrik arızasında. Lakin elektriğin kesilmesine değil aslında feryadım. Korkuyorum. Evet korkuyorum. Korktuğum şey karanlık değil ama. Şimdi ben ne yapacağım, çocuk nasıl vakit geçirecek,  nasıl oyalanacak, ne anlatacağım ona, diye düşünmeden ileri geliyor aslında bu serzenişler.

Eskiden böyle miydi, diyesi geliyor insanın yine. Elektrik kesildiğinde bir gaz lambası, mum veya löküs denilen tüp ile beraber olan ışıklandırmalar kullanılırdı. Herkes hemencecik ışığın etrafına toplanırdı. Anne baba veya bir büyük anlatmaya başlardı usulca. Yıllarca dilinde terennüm ettiği o güzel masalları. Şimdi birkaç hikâye okuyorum, masal okuyorum; çocuğa anlatayım diye.Ancak o eski dinlediğim masalların tadını bulamıyorum. Ne eksik bu tarifte diyorum kendime.

Masal güzel, günümüzde popüler bir masal,  ben drama yaparak anlatmaya çalışıyorum. Eee geriye ne kaldı. Eksiği bulamıyorum.  Tarife bakıyorum tekrardan bu kez neresini atlamışım diyerek. Ancak sonradan anladım ki hayal eksik, yaratıcılık eksik. Bizim dinlediğimiz masallar planlanmış, kurgulanmış şeyler değildi.O an çocukların ihtiyacına göre, mevcut aile dinamiği içerisinde anlatılan şeylerdi.Bundan dolayı o masalları okuduğum hiçbir masalı benimsemediğim kadar çok sahiplenmiş duygu dünyam.

Bir masal anlatırken tonlama, vurgu, jest ve minik bunlara dikkat etmeliyiz tabiki ama en önemli şey masalı ihtiyaca uygun evirebilme yeteneğidir.İyi masal anlatanlar dinleyenlerde duygu birikimi yapabilendir. Hayal gücünü kullanıp karşısındaki çocuğa bir duygu aktarabilendir, iyi anlatıcı.

Çocuklar masallardan ne ister, neyi beğenir? Çocuklar masal ve hikâyelerdeki beğendiği, aklında kalan kısımları sürekli tekrarlama eğilimindedir. Bu tekrarlama onların olayı, kelimeyi, masalı benimsemelerini sağlar. İşte bu tekrarlama aşamalarına dikkat edip buraları gözlemlemek gerekmektedir. Bu gözlem sonucunda okuduğumuz masalları tekrar yaratıcılıkla revize etmeliyiz.

Çocuğun günlük hayatındaki yaşadığı sorunların masalda ele alınması da çocuğun bu konudaki dikkatini geliştirecektir. Masal çocuğun olumlu davranış geliştirme sürecine bu şekilde katkıda bulunabilir. Anlatılan masalın çocuğun yaşına ve gelişimine uygun olması da mutlaka gerekmektedir. Bir de son zamanlarda öyle masal furyaları ortaya çıktı ki bırakın çocukların ruh dünyasını olumsuz etkilemelerini, yetişkinlerin bile kullanmayacağı kelimeler ve manalar içeriyor. Bunun için öncelikle pedagojik açıdan eğitimcilerin, psikolojik danışmanların, pedagogların önerdiği masallar anlatılmalı ve kullanılmalıdır.

Peki, elektrik kesintisine nasıl hazır olmalı ve bu süreçte çocuklarımızla güzel vakit geçirmek için yapılması gerekenler nelerdir? Öncelikle en az dört beş tane ezbere masal bilin ve bunları duruma göre şekillendirebilin. Masal anlatma sürecini anlamlı kılmak ve ortamın hoş olması için elektrik kesildiğinde ışıldak yerine gaz lambası veya mum kullanın. Önceden bu tür durumlarda yiyebilmek için yiyecekler hazırda bulundurun. Toplanma merkezini seçin ve her karanlık olduğunda buraya oturun. Ve en sonunda keyifle masallarınızı anlatmaya başlayın…Tabi ki içine hayalinizi de ekleyerek…

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.