Sağlıklı Beslenmek Hastalık Mı?

09.11.2020
1.412
Sağlıklı Beslenmek Hastalık Mı?

Çok eski zamanlardan beri insanların sağlıklı beslenmesi konusunda hemen hemen her türlü mecrada uyarılar ve bilgilendirmeler yapılır. Peki sağlıklı beslenmenin de insana zararı olur mu?

Sanayi devrimi, çeşitli icatlar ve köyden kente göçler derken insan hayatında değişmeyen bir şey kaldı mı merak konusu. Yediğimiz içtiğimiz şeyler bile değişmiş durumda. Fatih döneminde varlığı bile bilinmeyen domates bugün sofraların vazgeçilmezi oldu. Daha yakına gelirsek 1886 yılından önce kolanın çekirdek  kültür olacak deselerdi kim inanırdı.

İnsan yediğinden ibaret denilen bu dünyada insan ne yiyor peki? Her kültürün yaşantı şekli, alışkanlıkları ve yeme içme tutumları bile birbirinden farklıydı. Fakat bu farklılıklar dünyanın küçük bir köy haline gelmesi ile yok olmaya başlamış durumda. İnsanların gittikleri restoranlar tüm dünyada şubelere sahip. Bu dünya üzerinde bazı insanlar iş temposu gibi koşturma içerisinde karnını doyurabilmiş olmanın rahatlamasını yaşarken diğer bir grup ise sağlıklı beslenebilmek için mücadele veriyor.

Sağlıklı besinler tüketmek ruh ve beden sağlığımızı pozitif yönde etkilemektedir ama her şeyin azı karar çoğu zarar felsefesine dayanarak sağlıklı beslenmenin de çoğunun zarar olduğu yapılan çalışmanlar sonucunda ortaya çıkmıştır.

İnsanların ideal alışkanlık olarak adlandırdıkları sağlıklı beslenme bazı bireyler için kaygı ve korku merkezi haline gelerek ortoreksi nevzoraya sebep olabiliyor. Ortoreksiya nevroza kişinin aslında alması gereken besinlere karı bile sıkı bir diyet uygulaması. Bu diyet ile ulaşılmak istenilen tek bir hedef var sağlıklı beslenmiş olmak! Hastalık literatüre yeni girmiş durumda bu sebeple hastalık hakkında çok fazla araştırma yapılmamış.

Hastalık ilk olarak 1997 yılında Steven Bratman adlı Koloradolu bir hekimin bu konu ile ilgili makale yazması ile dikkat çekmeye başladı. Öncesinde konu kimsenin dikkatini çekmemiş (İkinci, 2010). Bu hastalıkla gerekli besin alımının yetersizliğinden kaynaklı bireylerde kilo kayıpları gözleniyor. Aslında bireyin amacında kilo vermek değil. Aşırı kilo kayıpları sebebiyle aneroksiya nevroza ile karıştırılması da olası bir hal alıyor.

Bugüne kadar mücadele et, kendini disipline et, çalışırsan yaparsın, başarmak zorundasın gibi bireylerin ruhunu dinlemeden sürekli maddi başarılar istenmesinin bir sonucu olarak da bu hastalıklar ortaya çıkmış olabilir. İnsanlar o kadar mücadele etmeye uygun hale geldi ki sağlıklı beslenme konusunda bile, bir yerden sonra sağlıklı besleneceksem en sağlıklı ben beslenmeliyim diye düşünür oldular. Sonucunda belki yüzyıllar önce ileride böyle bir hastalık olacağı söylense güleceğimiz hastalıklar bugün var ve daha fazla kendinin tanısını alacak birey peşinde…

Kaynakça

İkinci, Ö. (2010). Sağlıklı beslenme saplantı olursa? Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi, 516(44), 38-41.

YAZAR BİLGİSİ
PDR lisans eğitimimi Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde 2016 yılında tamamladım. PDR yüksek lisans eğitimimi Aksaray üniversitesinde 2020 yılında tamamladım. 2017 yılından beri MEB/PİKTES projesinden psikolojik danışman ve rehber öğretmen olarak çalışıyorum. 2017 yılında; aile danışmanlığı eğitimi, cinsel terapi eğitimi, şema terapi eğitimi ve işaret dili eğitici eğitimi sertifika programlarına katıldım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.