Neden müzik dinleriz ?

25.09.2017
4.846
Neden müzik dinleriz ?


NEDEN MÜZİK DİNLERİZ?

Dünyadan tüm ezgilerin, şarkıların, melodilerin, türkülerin, klasik müzik eserlerinin ortadan kaybolduğunu düşünsek bir an…

Ne hissedersiniz?

Doğduğumuz günden itibaren müzikle tanışırız, anneler bebeklerini uyutmak için hemen bir ninni söylemeye başlar. Ninniyi duyan bebek sakinleşir ve uyur. Peki,  insanların hoşuna giden, dinlemekten zevk aldığı, hüzün, mutluluk, kızgınlık, sitem, nefret gibi birçok duygusuna karşılık bulduğu müziği neden dinleriz?

İnsanlar duygularını destekleyen, harekete geçiren etkinliklere karşı ilgi duymaktadırlar. Klasik bir cümledir ama kendimizden bir şey bulduk, bizi bize tekrar anlatıyor dediğimiz şey aslında tam da müzik için geçerlidir. Müzik dinlediğimizde geçmişteki bir olay ya da durum karşısında hissettiğimiz duygularımız harekete geçer ya da o an hissettiğimiz duyguyu daha da fazla yaşamaya başlarız. Üzüntülüysek, dinlediğimiz şarkıyla daha da hüzünlenir, efkârlanır, dertleniriz. Mutluysak, dinlediğimiz hareketli bir şarkıyla neşelenir daha da mutlu hale geliriz.

Müzik, yaşadığınız duyguyu onaylayan, inançlarınızı haklı kılan, destekleyen ve böylece o duyguyu o an yaşayan tek insan olmadığınızı hissettirdiği için de hoşumuza gider.

Aynı zamanda müzik duyguları anlamak ve ifade etmeninde en güzel yollarından birdir.

2010 yılında Adam J. Lonsdale ve Adrian C. North tarafından ‘’ Neden müzik dinleriz?’’ sorusuna cevap bulabilmek için 189 üniversite öğrencisinin katıldığı bir araştırma yapılmış. Katılımcılara açık uçlu sorularla neden müzik dinledikleri sorulmuş. Bu araştırmaya göre insanların müzik dinlemelerinin 7 nedeni olduğu sonucu ortaya çıkmış.

1-)Ruh Halini Yönetmek İçin Müzik(%95)

 İnsanlar içinde bulunduğu duygu durumunu değiştirmek, olumlu duygularını artırmak, motive olmak için müzik dinliyorlar. Katılımcılar, müziğin kendilerini mutlu ettiğini, neşelendirdiğini ve daha iyi hissettirdiğini ifade etmiş. Kendi duygularımızı etkilemek istediğimizde, yaşadığımız duyguların derecesini artırmak ya da azaltmak için müziği bir araç olarak görüyoruz. Ayrıca müzik, bir rahatlama, olumsuz duygularla başa çıkma yöntemi olarak da kullanılıyor.

2-)Bir İş İle Uğraşırken Arka plan Sesi Olarak Müzik (%75)

Müzik, yaptığımız bir iş ya da etkinlikte bize eşlik eden ikincil faaliyet olarak da hayatımızda yer ediniyor. Bir iş ile uğraşırken sessizliğin sıkıcılığından müzik dinleyerek uzaklaşabiliyoruz. Bazen müzik eşliğinde çalışarak yaptığımız işe daha iyi odaklanıyoruz.

3-)Müzikal Etkinliklere Katılmak için Müzik (%60)

Katılımcıların %60’ ı ise dans etmek, bir enstrüman çalmak, şarkı sözü yazmak gibi etkinliklere katılmak için müzik dinlediklerini ifade etmişler.

4-)Geçmişi Düşünme Aracı Olarak Müzik(%34).

Müzik dinlemek için bir başka neden olarak karşımızı geçmişte yaşadığımız şeyleri tekrar hatırlamak ve bu durumlar üzerinde değişiklikler yapabilmek çıkıyor. Örneğin anıları hatırlamak ve tekrar yaşamak, geçmişteki olay, kişi ya da zamanları şimdiki ana getirip tekrar düşünmek içinde müzik dinliyoruz. Müzik nostalji yapmak, çocukluk anılarını anmak, sevdiklerimizi hatırlamak ve iyi hissetmek içinde kullanılıyor.

5-)Keyifli Bir Etkinlik Olarak Müzik

 Katılımcıların %57 si müziği herhangi bir nedene bağlı kalmaksızın sadece sevdikleri için dinlediklerini belirtmişler. Müzik içindeki farklı bileşenler (şarkı sözü, ritim, melodi) insanların müziği sevmelerini sağlayabiliyor.

6-)Sosyal Etkileşimi Sağlama Aracı Olarak Müzik(%25)

 Katılımcıların bazısı müziği arkadaşlarıyla beraber olacağı bir etkinlik alanı olarak görmektedir. Bu anlamda müzik, sosyalleşmeyi kolaylaştırmakta, arkadaşlık kurma ve devam ettirme konusunda yardımcı olmaktadır.

7-)Zihni Dağıtmak İçin Müzik(%40):

Bazen sadece kafamızı dağıtmak, vakit geçirmek ve zaman öldürmek için müzik dinleriz. Sıkılmaktan kurtulmak ve oyalanmaktır aslında amacımız.

Müziğin tedavi edici ve insanı rahatlatan, psikolojik olarak boşaltım sağlayıcı özelliği de bulunmaktadır. Tarihte müziğin bu tedavi edici yönü keşfedilmiş ve özellikle ruh hastalıklarında da sıklıkla kullanılmıştır.

”Müziğin olduğu yerde, kötülük barınmaz.” (Cervantes)

Müziğin herzaman olduğu, kötülüğün olmadığı bir dünyada yaşamak dileğiyle…


Hasan Fatih CANKURT

Psikolojik Danışman
hasanfatihcankurt@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.