5. Sınıf oryantasyon çalışması

12.09.2017
7.888
5. Sınıf oryantasyon çalışması


5.SINIF ORYANTASYON ÇALIŞMASI

 

4+4+4 lük eğitim sistemimize göre 5.sınıf yeni bir öğretim kademesi İLKOKUL’un bitişi ORTAOKUL’un başlangıcıdır. Her yeni başlangıç̧ gibi ortaokula geçmek sevincin yanı sıra kaygı yaratabilir. Bu hem veliler hem de öğrenciler için heyecan verici bir deneyimdir.

Genellikle bu geçiş dönemlerinde çocuklarımızın okula uyumunu kolaylaştırmak için oryantasyon çalışmaları yapılır.

Yapılan bu Oryantasyon Çalışmalarının etkili olabilmesi için okuldaki tüm çalışanlar ve aileler iş birliği halinde olmalıdır.

Kısaca velilerin içinde yer almadığı bir uyum sürecinin başarılı olması beklenemez.

ÇOCUĞUM OKULA UYUM SAĞLAYACAK MI?

Okula uyumu, en kısa tanımıyla çocuğunuzun beşinci sınıfa başladığında okula alışamamasını, okula uyumsuzluk göstermesini ve okulla ilgili faaliyetlerden kaçınmasını ifade eder.

Bu nedenle öğrencinin okula uyum sağlaması, öncelikle akademik başarısı olmak üzere arkadaşlarıyla, ailesiyle ve öğretmenleriyle ilişkilerini ve sağlıklı ruhsal gelişimini etkilemesi sebebiyle çok önemlidir.

Beşinci sınıfa başlayan çocuğunuzun gösterdiği uyum, çocuğunuzun sadece beşinci sınıftaki okul uyumu ve akademik başarısını etkilememekte; tüm öğrenim hayatındaki akademik başarı ve okul uyumunu etkilemektedir. Bir başka ifadeyle, ortaokul başlangıcında geliştirilen olumlu okul uyumu çocuğunuzun ortaokul, lise ve üniversite hayatını da olumlu yönde etkileyecektir.Bundan dolayı ortaokula uyumun desteklenmesinin önemi büyüktür.

 

OKULA UYUM SAĞLAYAMAYAN ÖĞRENCİ

  1. Okula uyumu düşük olan öğrenciler akademik başarısızlık yaşamaktadırlar.
  2. Okul uyumsuzluğu yaşayan öğrenciler başta arkadaşlarıyla olmak üzere öğretmen ve yöneticileri ile iletişim kuramamaktadırlar.
  3. Okulda sağlıklı ilişkiler kuramayan öğrenciler okula devam etmek istememektedirler. Okula devamsızlık ise okul terkine kadar ilerleyebilen riskli bir davranıştır.
  4. Okula uyumsuzluk öğrencilerin olumsuz arkadaş ilişkileri, çeteleşmeler, sigara ve madde kullanımı gibi riskli davranışlar göstermesine neden olabilmektedir.

 

VELİ OLARAK BEN NE YAPABİLİRİM?

Veliler her zaman okulun bir parçasıdır. Bu nedenle çocukların okula uyum sağlamalarında okul yöneticileri, öğretmenler kadar velilere de önemli rol ve sorumluluklar düşmektedir.

Çocuğun okula uyum sağlaması ancak ailenin desteğini hissetmesiyle gerçekleşir.

Çocukların kendilerine saygı göstermeleri, kendilerini sevmeleri, benlik saygılarının yüksek olması, değerli hissetmeleri ve olumlu ilişkiler kurabilmeleri öncelikle aile içerisinde gerçekleşir.

Çocuğun okulda yaşadığı uyumsuzluğu öncelikli paylaşabileceği kişiler anne ve babalarıdır.

Aileler okul sisteminin bir parçası olmaları sebebiyle ortaokula uyum çalışmaları kapsamında ailelere önemli görevler düşmektedir.

Ailelerin okulda yapılan etkinliklere katılımı, öğretmenlerle iletişim içerisinde olmaları, çocuklarının durumunu izlemeleri ve benzeri konulardaki destekleri, uyumsuzluğa neden olabilecek durumların engellenmesini ve çocuğun ortaokula hazırlanmasını kolaylaştıracaktır.

Ortaokula geçiş, öğrenciler için olduğu kadar veliler için de kaygı verici bir durumdur. Bu kaygının normal düzeyde tutulması ve sürecin olumlu atlatılması için öncelikle velilerin bilgilenmesi gerekir.

*O gün okulda yaptıklarıyla ilgili çocuğunuzla sohbet edin.

*Çocuğunuzu gözlemleyin, duygusal ve fiziksel değişimleri takip edin.

*Olumsuz bir durumla karşılaştığınızda öğretmen, yöneticiler ve rehber öğretmeninizle (okul psikolojik danışmanı) iletişime geçin.

*Çocuğunuzun arkadaşlarıyla kolay iletişim kurmasını ve sosyalleşebilmesini destekleyin.

*Okula uyum sağlayamayan çocuk odaklanmada da zorluk çekebilir, dolayısıyla da okulla ilgili faaliyetlerden kaçabilir.

*Ortaokul 5. sınıfta gelişimsel olarak çocuğunuzun arkadaş ilişkileri ön plana çıkar. Eğer çocuğunuz içe kapanıksa, arkadaşlarıyla vakit geçirmekten kaçınıyor ve okula gitmek istemiyorsa bu durumun nedenlerini çocuğunuzla konuşun.

Sizinle konuşmaktan çekiniyor ise rehber öğretmeninizle (okul psikolojik danışmanı) bu durumu paylaşın.

*Okul uyumunun gerçekleşmesinde en önemli adım ortaokul başlamadan önce ortaokulla ilgili bilgi sahibi olmaktır. Bu nedenle ortaokul sistemi ile ilgili öncelikli bilgi sahibi olun ve bu bilgileri çocuğunuzla paylaşın.

*Nasıl bir ortamın onu beklediğini, okulu, sınıfı ve öğretmenleriyle ilgili detaylı bilgi verin.

*Uyum haftasında çocuğunuza eşlik edin ve sizleri de kapsayan etkinliklere birlikte katılın.

 

 

Sara AKCA
Psikolojik Danışman
saraakca@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.