Kitaplarla ve Filmlerle Aile Eğitimi

06.02.2017
1.523
Kitaplarla ve Filmlerle Aile Eğitimi

Kitaplarla ve Filmlerle Aile Eğitimi Kitabının inceleme ve Eleştirisi

Bu yazımda yakın zamanda okuduğum Değerli meslektaşımız Fatih Pulat’ın ilk kitabını değerlendireceğim.

Kitabı ilk elinize aldığınızda kitap kapağında yer alan fotoğraf dikkatimizi çekiyor. Gökyüzüne açılan iki avucun üstünde anne, baba, kız ve erkek çocuklu motif oldukça iyi düşünülmüş bir çalışma. Malumunuz avuç içinin gözükmesi beden dilinde açıklaması; güven, açıklık, sevgi ve merhamettir. Aileyi bir arada tutan değerler de bunlar değil midir zaten?

Bu kitabın sayfaları arasında gezinirken, Doğan CÜCELOĞLU’nun bir sözü aklıma geldi: “Öğrencilerden önce aileleri eğitmeliyiz.” Aslında eğitimde istediğimiz seviyeye çıkabilmek için, en temel sorunumuz olan ‘aile’ den harekete geçmemiz gerekiyor. Bugüne kadar bizler çalıştığımız okullarda seminerler ve hazırladığımız broşürler aracılığıyla bu düşünceden hareketle ailelere farkındalık kazandırmaya çalışıyorduk. Ailelere yönelik daha farklı nasıl çalışmalar yapabiliriz diye kafa yorarken, bu kitap bu alandaki boşluğu giderme iddiasında gördüm. Kitap bildiğim kadarıyla alanında içerik olarak ilk olma niteliği taşıyor.

Yazar tarafından kitap akıcı bir dille kaleme alınmış ve içerik somut örneklerle desteklenmiş. Okuyucuyu kavramlar ve bilimsel terimlerle boğuşturmuyor ve sıkmıyor. Her biri ayrı bir özenle hazırlanmış 14 ana başlığa ayrılmış. Her bir başlıkta kısaca konuya değinilmiş, yaşanmış bazı danışma örneklerine yer verilmiş ve o konuyu daha somutlaştırabilecek ilgili izlenmesi gereken filmlerden alıntı, okunması gereken kitaplardan pasajlara bölüm içeriğinde yer verilmiş. Bu açıdan kitabın ruhunun olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca her bölümün sonunda ailelerin çocuklarıyla birlikte okuyabilecekleri kitaplar ve izleyebilecekleri filmler özet niteliğinde listelenmiş.

Kitabın 131 sayfalık hacmi olmasına rağmen, kitabı üç günde bitirebildim. Kitabı okudum, okudukça uygulamada nasıl bu kitaptan yararlanabilirim diye düşündüm. Örneğin; “Aileiçi İlişkiler” bölümünde yer alan ‘Neşeli Günler’ filminin neşesini içime kadar hissedip, keyiflendim. Ailenin nasıl olması gerektiği kafamda şekillenmeye başladı, mutlu oldum. “Duygular” bölümünü okurken ‘Babam ve Oğlum’ filmine gittim biran; canım acıdı, yüreğim burkuldu. Bu kitap içerisinde sayısız yerli ve yabancı filmden bölümler var; ama spoiler vermemek için bu kadar verebiliyorum şimdilik.

Kitapta “Özgüven” adlı bölümde beni etkileyen, etkilediği kadar duygulandıran cümlelerin altını çizmiştim. Bu cümleleri sizlerle paylaşıyorum. Sayfa 96: Duyguları ifade etmek; özgüven problemi yaşayan çocuk ve ergenler için ayrıca bir güç durumdur. Bunu Franz Kafka’nın babasına yıllar sonra yazmış olduğu mektupta şu şekilde görebiliriz:

“Bana sözcükleri çok erkenden yasakladın. ‘İtiraz istemem’ şeklindeki tehdidin ve aynı zamanda kaldırdığın el, o günden beri aklımdan çıkmıyor.”  Bu cümleleri ilk okuduğumda, baskıcı aileler elinde büyüyen çocuklarımızı düşünmüştüm. Allahım ne kadar zor bir durum demiştim defalarca kendi kendime..

Günümüzde aileler daha bilinçli olarak rehberlik odalarımızın kapılarını aşındırıyor. İyi bir ebeveyn olmak için neler yapmalıyım, çocuğumu nasıl anlayabilirim, çocuğum ödevlerini yapmıyor ve odasını toplamıyor ona sorumluluk duygusunu nasıl kazandırabilirim gibi sorularla karşımıza çıkıyorlar. Bu kitabı veli görüşmeleri ve toplantılarında okumaları için tavsiye edebiliriz. Bizim verdiğimiz bilgilerin yanında bu kitabın içeriğinde yer alan kısa bilgiler ve izlenmesi gereken filmler, okunması gereken kitaplar, eksikliği hissedilen alanda ailelerin gelişmesine ve çocuğuyla daha sağlıklı iletişim kurmasına yardımcı olacaktır. Böylece bilinçli olarak yapılan okumalar ve izlenen filmler,  ailelerimizi geliştirerek okullarımızda maddi ve manevi anlamda başarımızı artıracaktır.

Fatih Hocamızın bu kitabını eliminden geldiğince tanıtmaya ve güzel taraflarını dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım. Peki, kitabın eleştirilecek hiç mi bir yönü yok. Elbette var.

Kitabın hacmi aileleri sıkmamak adına biraz dar tutulmuş gibi geldi bana. Ama biraz daha geniş tutulsa kitabın etkisinin daha artacağını düşünmekteyim. Ayrıca konu başlıkları arasında cinsel istismar, meslek seçimi gibi konuları gözlerim aradı. İlerleyen basımlarda bu görüşlerim dikkate alınarak belki kitap daha genişletilir, kimbilir. Meslektaşımız Fatih Pulat’ın tekrar emeğine sağlık. Tüm meslektaşlarıma bu kitabı tavsiye ediyorum.

 

 

Mustafa TENTİK
Psikolojik Danışman
mtendik@hotmail.com


 

 

 

Fatih PULAT ‘ın
Kitaplarla ve Filmlerle Aile Eğitimi kitabını satın almak isterseniz
Kitaba tıklamanız yeterli.


 

YAZAR BİLGİSİ
2 yıl özel, 12 yıl devlet olmak üzere toplam 14 yıldır rehber öğretmen olarak okullarda çalışmaktayım. Aldığım Eğitimler: Bilişsel Davranışçı Terapi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, BDT Temelli Oyun Terapisi, Filial Oyun Terapisi, Terapötik Teknikler, Okul Ortamında Karşılaşılan Davranış Sorunları, Sanat Terapisi, Masal Terapisi, Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi, Resim Analizi Eğitimi, Enneagram, Sınav Kaygısı, Çocuk ve Ergenlerde Kullanılan Teknikler, Yaşam Becerileri, Psikodrama, Yas Terapi, Duygu Regülasyonu, Şema Terapi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.