DOĞRU TERCİH NASIL YAPILIR?

07.08.2020
7.751
DOĞRU TERCİH NASIL YAPILIR?

Merhabalar değerli canlar. Uzun bir adan sonra yine sizlerle buluşmanın heyecanını yaşadığımı bilmenizi isterim. Ve başlıkta sorduğumuzbu sorunun cevabı üzerine onlarca saat yazmak gerektiğin bilmenizi isterim. Uzun uzadıya yazmak yerine kısa ve öz bilgiler ile sizlere cevap vermeye çalışarak sizlere bilgi vermeye çalışalım sevgili dostlar.

Sizler aylarca hatta yıllarca verdiğiniz mücadelenin meyvelerini toplama zamanına geldiniz. Masa başında çalışarak kazandığınızı tercih zamanında kaybetmemeniz için doğru tercih yapmanızın şart olduğunu da unutmayın. Bende size doğru tercihin püf noktalarını ufaktan belirteyim;

  1. Kendinizi tanıyın ve tercih edeceğiniz mesleğin sizin için uygun olup olmadığını kontrol edin. Sizler için uygun bir alan ve meslek değilse eğer tercih listenizde yer vermeyin. Unutmayın ki mesleğiniz ile çok uzun yıllar haşır neşir olacaksınız.
  2. Bölümün çalışma sahalarını iyice araştırın. Sizlere uygun çalışma sahası olan bölümlere karar verdikten sonra istihdam oranlarına bakın. Eğer sizleri tatmin edecekse bölümü yazmaya karar verin.
  3. Tercih edeceğiniz bölümün bir önceki yıla ait verilerini inceleyin. Kontenjan sayılarını, sıralama ve puan verilerine göz atıp, kendi sıralamanız ile kıyaslamasını yapın.
  4. Bölümdeki ve genel kontenjanlardaki artışları göz önüne alın. Artış ve azalış durumlarının sıralamalara etkisi olduğunu unutmayın.
  5. Tercih edeceğiniz üniversite ve şehri belirleyin. Üniversitenin ve şehrin yapısına dikkat edin. Sizleri tatmin etmeyecek ve mutlu olmayacağınız yerleri listenizde bulundurmayın.
  6. Bölümün akademik kadrosu ve bölümde yapılan çalışmaları inceleyin. Fikir sahibi olmadan listenizde yer vermeyin.
  7. Bölümleri tercih ederken laboratuvar veya uygulamalı dersler için uygun alanları kotnrol edin. Sizleri tatmin etmeyen yerleri listenize almayın
  8. Erasmus ve Farabi değişim programlarına bakın. Üniversiteler arasındaki protokolleri inceleyin.
  9. Üniversitenin, şehrin ve bölümün size sunacağı gelişimleri değerlendirin.
  10. Çift anadal ve yandal programları hakkında bilgi sahibi olun
  11. Size sunacağı doktora ve yüksek lisans imkânları hakkında fikir sahibi olun.
  12. Üniversitelerin burs olanaklarına göz atmayı ihmal etmeyin.

Sizi tatmin eden bir bölüm varsa ikinci aşamaya geçin.

  • Tercih yaparken SIRALAMALARINIZI lütfen göz önüne alarak listenizi oluşturun… Puanınız tercih etmek istediğiniz bölüme yetebilir fakat sıralamanız uygun değilse yerleşme ihtimalinizin düşük olduğunu unutmayınız.
  • Lisans (4 Yıllık), Ön Lisans (2 Yıllık) fark etmeksizin sıralamaya bakmaktan vazgeçmeyin. Bazı sosyal medya hesapları 2 yıllıklar için puan dese de en sağlıklı tercihin sıralama ile yapıldığını unutmayın.
  • Tercihlerde özel koşulları okumadan tercih yapmayın uyarısını yapayım. Sizler için verilen bu bilgilerin tercih dönemi içinde daha sonra kayıt dönemi içinde önemli olduğunu unutmayın.
  • Ek puanınız varsa ve kendi alanınızı tercih edecekseniz ek puanlı sıraya göre tercih yapacağınızı bilin. Kendi alanlarınızı bulmak için 2020 YKS tercih kılavuzunda Tablo 6A-6B.1 (Lisans) (30.03.2012 tarihi sonrası meslek lisesine kayıt olanlar lisans için ek puan alamaz), Tablo 6C (Ön Lisans) tablolarına göz atınız.
  • Bu sene tercih yapıp yerleşirseniz (açıköğretim dahil) kayıt olmazsanız dahi puanınızın kesileceğini unutmayın. OBP’nin yerleştirme puanına ait sıralamaya etki ettiğini bilin. Eğer üniversiteye kayıt yaptırmayacaksa adayların tercih yapmaması daha sağlıklı olacaktır.
  • Sıralama aralıklarınızı geniş tutmanızı önerdiğimi söylemek isterim. Kendi sıralamanızın %15-30 yukarısından başlayarak İSTEK SIRASINA göre %50-60 oranında aşağıya indirmeniz yerleşme ihtimalinizi artıracaktır.
  • Birden fazla bölüm tercih listenizde olacak ise eğer, çeşitlilik çok olsun diye çok fazla bölümü listenize almayın. En fazla belirlediğiniz 3 veya 4 bölümü sıralamanıza uygun şekilde listelerinize yerleştirin.
  • 24 tercih hakkınız bulunmaktadır. 24 tercihin hepsini doldurmanız sizler açısından daha sağlıklı olacaktır.
  • SIRALAMA BARAJLARINI unutmadan listenizi hazırlamanız gerektiğini yeniden hatırlatalım. Tıp: 50 Bin, Hukuk: 125 Bin, Diş Hekimliği:80 Bin, Eczacılık: 100 Bin, Mühendislik: 300 Bin (Ziraat, Orman, Su Ürünleri Müh. Hariç), Öğretmenlikler: 300 Bin (Pdr Dahil), Mimarlık: 250 Bin… Sıralama barajının altında kalan adaylar vakıf ve yurt dışı üniversiteleri dahil tercih yapamacaklardır.
  • Okul 1.liği olan arkadaşlar YÖKATLAS lisans atlasından okul 1.lerinin en son yerleştiği sıralama ile ilgili bilgi edinip, ona göre listelerini hazırlamaları daha sağlıklı olacaktır.

Sıralamalar ile ilgili genel yorumlarıma gelince, Tıp ve Diş hekimliği, Eczacılık gibi alanlarda açılan yeni bölümler ve buna istinaden oluşan kontenjan artışına bağlı olarak sayısal alanda rahatlamalar olabilecektir. Büyük sıralama değişimlerinin beklenmesi çok doğru olmamak ile birlikte, az da olsa sıralamalar da gerilemelerin olası olduğunu bilmekte fayda var. Eşit Ağırlık alanında düne kadar Açıköğretim fakültesinde psikoloji bölümünün açılmış olması dezavantaj iken, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Daire Başkanlığının kapatılması yönündeki kararı neticesinde, hukuk fakültesinde yine sıralama olarak çok büyük beklentiler oluşmamak kaydı ile düşüşlerin olası olduğunu bilmekte fayda var. Sınıf öğretmenliğine olan talebin artması, bu alanda sıralamaların yükselmesine neden olacağı da diğer bir öngörümdür. Sözel ve dil puan türlerinde çok önemli değişimler beklememekle birlikte sıralamalarda ufak gerilemelerin olabileceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle aday arkadaşların yukarıdaki sıralama aralığı yüzdeliğine uymaları faydalı olacaktır.

  • Listelerinizi oluştururken aşağıda vereceğim sitelerden de destek almanız sizleri doğru yönlenmenize yardımcı olacaktır.

SON OLARAK İŞİN EHLİ OLMAYAN KİŞİLERİN YORUM VE FİKİRLERİNDEN UZAK DURUP KENDİ KARARLARINIZI VERİN DİYEREK HEPİNİZİ ALLAH’A EMANET EDİYOR VE BU SÜREÇTE KOLAYLIKLAR DİLİYORUM…

KPSS verileri için;

https://www.osym.gov.tr/TR,19205/2020.html   ÖSYM tarafından yapılan KPSS yerleştirmelerine ait tüm verilere bakabilirsiniz.

MESLEKLER İLE İLGİLİ BİLGİ İÇİN;

https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/  Bu sitede de istediğiniz meslek ve geleceğin meslekleri vs başlığından kendinize uygun meslekleri belirleyebilirsiniz.

TERCİH ROBOTU VE DİĞER SAYISAL VERİLERİ İÇİN;

https://yokatlas.yok.gov.tr/  YÖKATLASI ziyaret etmeniz sağlıklı veriler elde etmenize yardımcı olacaktır.

MESLEKLERİN İŞ SAHASI VS İLE İLGİLİ BİLGİ İÇİN;

https://www.cbiko.gov.tr/projeler/uni-veri   mesleklerin istihdamları ve istihdam süreleri ile ilgili bilgi için bakabilirsiniz.

ÖĞRETMEN ATAMA SAYISAL VERİLERİ VE TABAN PUANLARI İÇİN;

http://atama.meb.gov.tr/sonuclar/arsiv/sayisal_veriler.asp?k_yil=-1&k_tur=-1&Sonuc=Goster  Öğretmenlik programlarının atama verileri için buradan bakabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.