Depresyon ile Yaşamak

02.01.2021
1.300
Depresyon ile Yaşamak

Duygudurum bozukluğu görünüşte birdenbire inebilir ya da bir yenilgi ya da kişisel kaybın hemen ardından gelebilir, sürekli üzüntü, değersizlik, umutsuzluk, çaresizlik, karamsarlık veya suçluluk duyguları üretebilir . Depresyon ayrıca konsantrasyon , motivasyon ve günlük işleyişin diğer yönlerini de etkiler .

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre depresyon, dünya çapında engelliliğin önde gelen nedenidir. Küresel olarak, her yaştan 300 milyondan fazla insan bu hastalıktan muzdariptir. Ve hastalığın görülme sıklığı her yerde artıyor. Depresyon, majör depresyondan distimi ve mevsimsel afektif bozukluğa kadar değişen şekillerde gelir. Depresif dönemler de bipolar bozukluğun bir özelliğidir .

Depresyon, bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere vücudun birçok sistemini neden veya sonuç olarak içeren karmaşık bir durumdur. Uykuyu bozar ve iştahı bozar ; bazı durumlarda kilo kaybına neden olur; diğerlerinde kilo alımına katkıda bulunur. Depresyona sıklıkla anksiyete de eşlik eder . Araştırmalar, yalnızca iki koşulun aynı anda meydana gelmediğini, aynı zamanda güvenlik açığı modellerinde örtüştüğünü gösteriyor.

Karmaşıklığından dolayı, depresyonun tam olarak anlaşılması zor olmuştur. Araştırmacılar, depresyona yatkınlığın , hem doğrudan – omega-3 yağları gibi besin maddelerinin yetersiz tüketimi yoluyla – hem de bağırsakları dolduran çeşitli bakteriler aracılığıyla dolaylı olarak beslenme ile ilişkili olduğuna dair bazı kanıtlara sahipler . Ancak depresyon, bedeni olduğu kadar ruh halini ve düşünceleri de içerir ve hem bozuklukla yaşayanlar hem de onları önemseyenler için acıya neden olur. Depresyon, çocuklarda da giderek yaygınlaşmaktadır.

En şiddetli vakalarda bile, depresyon oldukça tedavi edilebilir. Durum genellikle döngüseldir ve erken tedavi tekrarlayan atakları önleyebilir veya engelleyebilir. Birçok çalışma, en etkili tedavinin, antidepresan ilaçların kullanımı ile veya kullanılmadan, sorunlu düşünce kalıplarını ele alan bilişsel davranışçı terapi olduğunu göstermektedir . Buna ek olarak, düzenli farkındalık meditasyonunun tek başına veya bilişsel terapi ile birlikte depresyonu daha başlamadan durdurabileceği, üzücü deneyimlere tepkiyi azaltarak, dikkatin genellikle aşağı doğru sarmal oluşturan tekrarlayan olumsuz düşüncelerden etkin bir şekilde kesilmesini sağladığına dair kanıtlar hızla birikiyor. hareket halinde bir ruh hali.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyonda olan herkes her semptomu yaşamaz. Bazı insanlar birkaç belirti yaşar, bazıları da. Semptomların şiddeti bireyler arasında ve zamanla değişir.

Depresyon genellikle sürekli üzgün, endişeli veya boş bir ruh halini içerir; umutsuzluk veya karamsarlık duyguları ; ve suçluluk , değersizlik veya çaresizlik duyguları . Aynı zamanda, seks de dahil olmak üzere bir zamanlar zevk alınan hobilere ve aktivitelere olan ilgi veya zevk kaybını da içerebilir . Huzursuzluk, sinirlilik ve konsantre olma, hatırlama veya karar verme güçlüğü gibi, azalmış enerji, yorgunluk veya “yavaşlama” hissi de yaygındır. Depresyonu olan birçok kişinin ölüm veya intihar düşüncesi vardır.

Depresyonu olan kişiler uykuda ( uykusuzluk , sabah erken uyanma veya aşırı uyku) ve yeme davranışında ( iştah değişiklikleri, kilo kaybı veya artış) kesintiler yaşayabilir . Kalıcı fiziksel semptomlar arasında baş ağrısı, sindirim bozuklukları ve kronik ağrı olabilir .

Depresyona Ne Sebep Olur?

Depresyonun bilinen tek bir nedeni yoktur. Aksine, muhtemelen genetik, biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanmaktadır. Başlıca olumsuz deneyimler – travma , sevilen birini kaybetme, zor bir ilişki ya da başa çıkma yeteneğini baskılayan herhangi bir stresli durum – depresif bir dönemi tetikleyebilir. Sonraki depresif epizodlar, belirgin bir tetikleyici ile veya olmadan ortaya çıkabilir.

Bununla birlikte, depresyon, olumsuz yaşam olaylarının kaçınılmaz bir sonucu değildir. Araştırmalar, giderek artan bir şekilde, bu tür olaylar, aşırı ruminasyon ve olumsuz düşünce kalıplarını harekete geçirdiğinde, özellikle de kendisi hakkında, ruh halinin aşağı doğru bir spirale girdiğini göstermektedir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi beyin görüntüleme teknolojilerini kullanan araştırmalar, depresyonu olan insanların beyinlerinin, olmayanlarınkinden farklı göründüğünü gösteriyor. Spesifik olarak, ruh halini, düşünmeyi, uykuyu, iştahı ve davranışı düzenlemekten sorumlu beynin bölümleri anormal şekilde çalışıyor gibi görünmektedir. Beyinde görülen hangi değişikliklerin depresyona neden olabileceği ve hangisinin etkisi olabileceği net değildir.

Bazı depresyon türleri ailelerde görülme eğilimindedir ve bu da bozukluğa karşı bir miktar genetik kırılganlık olabileceğini düşündürür.

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Depresyon, en şiddetli vakalar bile oldukça tedavi edilebilir bir hastalıktır. Pek çok hastalıkta olduğu gibi, tedavi ne kadar erken başlarsa, o kadar etkili olabilir ve nüksü önleme olasılığı o kadar artar.

Depresyon için uygun tedavi doktor muayenesi ile başlar. Bazı ilaçların yanı sıra viral enfeksiyonlar veya tiroid bozukluğu gibi bazı tıbbi durumlar, depresyonla aynı semptomlara neden olabilir ve ekarte edilmelidir. Doktor alkol ve uyuşturucu kullanımı, hastanın ölüm veya intihar düşüncesi olup olmadığını sormalıdır .

Teşhis konulduktan sonra, depresyonlu bir kişi çeşitli şekillerde tedavi edilebilir. En yaygın tedaviler ilaç tedavisi ve psikoterapidir . Birçok çalışma, bilişsel davranışçı psikoterapinin tek başına veya ilaç tedavisi ile birlikte oldukça etkili olduğunu göstermektedir .

Psikoterapi, depresyonu hızlandıran düşünme kalıplarını ele alır ve araştırmalar, nüksetmeyi önlediğini gösterir. İlaç tedavisi genellikle şiddetli anksiyete gibi semptomların giderilmesinde yardımcı olur , böylece insanlar anlamlı psikoterapiye girebilirler.

Depresyonun Başlıca Biçimleri

Depresyon genellikle iki ana formdan birini alır. Tek kutuplu depresyon, çoğu insanın depresyon hakkında konuştuğunda kastettiği şeydir – aralıksız bir üzüntü, ilgisizlik, umutsuzluk ve enerji kaybı hali. Bazen majör depresyon olarak adlandırılır.

Bipolar depresyon veya bipolar bozukluk , depresyon dönemleri ve yüksek enerjili mani dönemleri ile işaretlenmiş bir durumdur ; insanlar duygudurum durumlarının iki kutbu arasında, bazen günler boyunca ve bazen yıllar boyunca, genellikle arada sabit dönemlerle gidip gelir.

Bir bebeğin doğumu, takip eden günlerde veya haftalarda bebek hüznü adı verilen ruh hali değişimlerini veya ağlama büyülerini tetikleyebilir. Reaksiyon daha şiddetli ve uzun sürdüğünde, doğum sonrası depresyon olarak kabul edilir , tedavi gerektiren bir durumdur çünkü bir ebeveynin yeni doğmuş bebeğe bakma yeteneğini engelleyebilir.

Depresyon, mevsimsel olarak, özellikle güneş ışığının yetersiz olduğu kış aylarında da ortaya çıkabilir. Mevsimsel duygulanım bozukluğu  olarak bilinen bu hastalık, genellikle belirli yapay ışık türlerine günlük maruziyetle iyileştirilir.

İntihar düşünceleri genellikle depresif dönemlerle aynı zamana denk gelir, bu nedenle siz veya sevdiğiniz biri uzun süreli bir ruh hali rahatsızlığı yaşarsanız belirtilerin farkında olmak önemlidir.

Depresyon ile Yaşamak

Herkes ara sıra mavi bir ruh hali yaşar. Yine de klinik depresyon, tekrarlayan olumsuz ruminasyon, kasvetli bakış açısı ve enerji eksikliği gibi daha yaygın bir deneyimdir. Kişisel bir zayıflığın işareti veya istenebilecek veya istenebilecek bir durum değildir. Depresyonlu insanlar iyileşmek için sadece “kendilerini toparlayamazlar”.

Modern yaşamın artan baskılar taşımasına yardımcı olmuyor. Serbest oyun pahasına erken çocukluk başarısına vurgu, doğrudan sosyal temastan elektronik bağlantı lehine kültürel bir değişim ve zengin deneyimler ve sosyal temas pahasına maddi servete odaklanma var. Hepsi bir rol oynar.

Bununla birlikte, depresyon ne kadar acı verici olsa da, pozitif bir amaca hizmet edebileceğine ve beraberinde acı çekenleri, onları çözmenin bir başlangıcı olarak sorunlara odaklanmaya zorlayan düşünme yollarını getirebileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Aslında, bazı araştırmacılar depresyonun bir kişiyi çok ihtiyaç duyulan öz farkındalığa sevk etmeye yardımcı olabileceğini varsayıyor.

 

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
İstanbul Üniversitesi - Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olmuş, 2011 Yılına kadar Rehabilitasyon merkezlerinde çalışıp eğitim koordinatörlüğü ve idarecilik yapmıştır. 2011 Yılında Başakşehir Rehberlik araştırma merkezine atanmış burada 2 sene görev yapmıştır. Daha sonra Bir İlkokula tayin olmuş görevine devam etmektedir. Wisc-R, Stanford Binet, Leither, Metropolitan testi, Gelişim Testleri, Oyun Terapisi, Aile ve Çift Terapisi eğitimleri vardır, Görev yaptığı ilçede Yaratıcı Drama, Eğitimde Drama, Yaşam Becerileri, Öfke Yönetimi ve Özel eğitim hizmetleri konusunda öğretmenlere hizmet içi eğitimler vermektedir. Ek olarak özel eğitim küçük adımlar programı uygulayıcısıdır. Evli ve bir kız babasıdır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.