Çocuk eğitiminin olmazsa olması: Disiplin

15.05.2017
1.873
Çocuk eğitiminin olmazsa olması: Disiplin

 

ÇOCUK EĞİTİMİNİN OLMAZSA OLMAZI: DİSİPLİN! 

Çocuk eğitimi, üzerine belki de en çok konuşulan konulardan biri olmakla beraber en çok tartışılan konulardan da biri! Çocuk eğitiminde nasıl bir yol izlenmeli, disiplin olmalı mı, disiplin nedir, çocuğuma karşı nasıl bir tavır içinde olmalıyım? işte tüm bu soruların cevaplarını bu yazımızda belirteceğiz.

Öncelikle disiplin kavramının tanımlamak gerektiğini düşünüyorum. Disiplin denince aklımıza maalesef şiddet ve baskı gelmekle beraber esasen işin özü bu değildir. Aslında disiplin; çocuklara veya yetişkinlere her ne yapıyorlarsa onu kurallarına uygun yapabilmeyi sağlayan mekanizmanın adıdır. Disiplin olun demek aslında görev ve yükümlülüklerinizi doğru şekilde yerine getirin demektir.

Çocuk eğitiminde ailelerin en çok karşılaştıkları sorunların başında çocukları üzerinde yeterinde kontrole sahip olmamaları gelmektedir. Çocuk üzerinde kendisine rehberlik edecek bir anne-baba göremediği zamanda bu boşluğu değerlendirmekte ve deneyerek günden güne gösterdiği olumsuz davranışların şiddetini arttırmaktadır.

Mesleki çalışmalarımız içinde en çok karşılaştığımız aile tipi genellikle oğlum-kızım beni hiç dinlemiyor diyen aileler olmuştur. Bu ailelerle yaptığımız çalışmalarda ise “Ne yapalım hocam istediğini yapmazsak bağırıyor, kızıyor, tehdit ediyor, ağlıyor, bize vuruyor vs. şeyler oluyor.” diyorlar. Peki bunu yapmayı nereden öğrendi dediğimizde ise derinlik bir sessizlik ortaya çıkıyor.

Evet çocuklarımıza disiplinsizliği biz öğretiyoruz. Peki ne yapacağız o zaman! Aslında yapacağımız şey basit ama zor bir yol en azından başlangıcında zorlanacağımıza eminim. Yapacağımız şey çocuklarımıza disiplinsizliği değil disiplini öğretmektir. İşte yol haritamız;

  1. Öncelikle biz hayatımızda disiplin yoksa kendimizi disiplin altına alacağız,
  2. Ev ve okulla ilgili çocuklarımıza sorumluluk dağıtacağız,
  3. Çocuklarımızdan beklediğimiz davranışları – yemek saati, okul görevleri, odasını toplama, kardeşiyle ilgilenme vs. gibi.- açıkça belirterek ondan yapmasını isteyeceğiz. Yapmaya direneceği için örnek olacağız, beraber yapacağız, yardım edeceğiz, teşvik edeceğiz, ödüllendireceğiz ve takip edeceğiz.
  4. Sürekli olmasa da ara ara kontrol edeceğiz.
  5. Mutlaka cesaretlendirip övgü ve teşvik yollarını kullanacağız.
  6. Sorumluluklarını yerine getirmediğinde mutlaka bir yaptırımı olduğunu hatırlatıp gerekiyorsa bunu uygulayacağız.
  7. Tutarlı olacağız ve çocuklarımızdan da tutarlı olmalarını bekleyeceğiz.
  8. Onlardan istedikleri bir şeyi isterken istememe nedenlerini nesnel bir şekilde değerlendireceğiz.
  9. Çocuklarımıza saygı duymaktan ve sevgi beslemekten vazgeçmeyeceğiz.
  10. Çocuklarımızın kılavuzları olduğumuzu unutmayacağız.

Bu adımlar uygulama açısından zahmetli olsa da eğer iç kontrolü gelişmiş sağlıklı ve başarılı bir çocuk yetiştirmek istiyorsak bunları yılmadan ve bıkmadan uygulamalı ve uygulatmalıyız.

 

 

İsmail DİREK
Psikolojik Danışman
peskipiskipesternomi@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.