Şiddetli / Azılı Öz şefkat

Şiddetli / Azılı Öz şefkat

Tam öz şefkat kavramlarını öğrendik oturumları hakkında alıştırmalar yapıyorduk derken karşımıza yeni azılı öz şefkat kavramı çıktı. Kavram, yine öz şefkat kavramının psikoloji literatüründe yer almasını sağlayan Krisitin Neff tarafından Fierce Self-Compassion: How Women Can Harness Kindness to Speak Up, Claim Their Power, and Thrive isimli eserinde bizimle paylaşıldı.  Kitap içerik olarak şiddetli öz şefkat ve kadınların bunlardan nasıl faydalanabileceği üzerinde durmakta. Ayrıca kavram Türkçe literatüründe birkaç defa azılı öz şefkat olarak kullanılmış.

Şimdi kavramı açıklayacak olursak; bugüne kadar bize öyle anlatılmasa da öz şefkatin sadece kabullenme ve bu şekilde yaşama devam mesajı verdiği hissettiriliyordu. Şiddetli öz şefkatte ise nasıl ki bir anne kendisi için önemli olmasa da evladı için birden savaşçıya dönüşür, işte tam da bunun üzerinden durum anlatılıyor. Zaten Kristin Neff de kendisi üzerindeki şiddetli öz şefkat durumunu oğlu ile yaşadığı çevresel etkileşimler sonucunda gözlemlemiş. Yİng ve yang felsefesi ile anlatımı kolaylaştırılan öz şefkat; ying kısmını temsil eden sakinleştirici öz şefkat ve yang tarafını temsil eden şiddetli öz şefkat kavramları ile açıklanmış. Buna göre daha fazla kendini ve çevreni korumayı amaçlayan azılı öz şefkat içerisinde sınır çizmeyi de barındırdığı için aynı zamanda bireyin kendini koruma cesaretini de ortaya koymasına olanak sağlıyor.

Bugüne kadar yapılan öz şefkat çalışmalarında sıklıkla kadınların öz şefkat seviyelerinin erkeklere göre daha düşük olmalarından ve kadınların kendilerini eleştirme konusunda daha vicdansız olmalarından kaynaklı bu kitapta özellikle kadınlara kendilerine öz şefkat ile yaklaşabilmeleri konusunda destek olunmuş. Kitap içerisinde okuyup en çok ilgimi çeken bilgilerden biri ise CEO gibi yüksek mevkilere gelen kadınların testesteron hormonlarının diğer kadınlara göre daha fazla salındığının bulunmuş olmasıydı. Yani bu kadınlar daha fazla erkeklik hormonu salgılayarak iş dünyasında hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bireyler üzerinde var olan baskının hormonları nasıl etkilediğine bakılırsa kitabın acilen Türkçe’ ye de çevrilmesi gerekiyor.

Kaynak: Neff, K. (2021). Fierce self-compassion: How women can harness kindness to speak up, claim their power, and thrive. Harper Wave

YAZAR BİLGİSİ
PDR lisans eğitimimi Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde 2016 yılında tamamladım. PDR yüksek lisans eğitimimi Aksaray üniversitesinde 2020 yılında tamamladım. 2017 yılından beri MEB/PİKTES projesinden psikolojik danışman ve rehber öğretmen olarak çalışıyorum. 2017 yılında; aile danışmanlığı eğitimi, cinsel terapi eğitimi, şema terapi eğitimi ve işaret dili eğitici eğitimi sertifika programlarına katıldım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.