Rehberlik Servisinin Kamburu

22.12.2016
3.114
Rehberlik Servisinin Kamburu

Rehberlik Servisinin Kamburu

Ele almak istediğim özel bir konu var; Rehberlik Servisinin Sırtındaki kambur, tabi ki evrak işlerinden bahsediyorum çoğumuz bu evrak işlerinden şikayetçiyizdir sanırım, bazen o kadar çok evrak işimiz oluyor ki vereceğimiz hizmeti tam olarak yerine getiremediğimiz zamanlarımız oluyor..

Gelelim bu evrak işinin başına, Rehberlik Servisi desimal sistemi. Bir hatırlayalım desimal sisteminde olan dosyalarımızı..

1- Plan Program Dosyası
2- Yıl Sonu Raporları Dosyası
3- Eylem Planları Dosyası
4- Gelen – Giden Evrak Dosyası
5- Komisyon Tutanakları Dosyası
6- Görüşme Dosyası
7- Faaliyet Dosyası
8- Sınıf Dosyası
9- Sınıf Haritası Dosyası
10- Kaynaştırma Öğrenci Dosyası
11- Üstün Yetenekli Öğrenci Dosyası
12- Mevzuat Dosyası

Gördüğünüz gibi tam 12 adet dosya sistemi oluşturulmuş desimal için ve biz rehberlik servisi olarak bu dosyaların tamamını düzenli olarak tutmak zorundayız. Kendimizi o kadar baskı altında hissediyoruz ki bazen bu evraklar yüzünden bunun verdiğimiz hizmete yansıdığına da eminim kendi adıma.

Bu kadar dosyanın içini doldururken harcadığımız zaman, israf ettiğimiz kağıt da cabası.  1-2-3-5-7 numaralı dosyalar  tek dosya olabilir, 4 numaralı dosyanın çok gereksiz olduğunu düşünüyorum çünkü okulda gelen ve giden evrakın memur tarafından işlendikten sonra tekrar işlemem bana biraz saçma geliyor. Beşinci dosyaya kadar elde var 1 dosya, ikinci dosyamız 6 numaralı görüşme dosyası olabilir yani asli işimiz olan en önemli dosya

Sınıf Haritası dosyası tabi ki sınıf dosyalarının içinde bulunabilir. Etti üçüncü dosya ve 10 ve 11. Dosya da beraber kullanılabilir..  12. Dosya mevzuat dosyasını hiç saymıyorum bile kağıt israfından başka hiçbir şey değil.

Gördüğünüz üzere Desimal toplam 4 dosyada halledilebilecek duruma getirilebilir istenirse.

Biz evrak doldurmayalım demiyoruz, evrakta boğulmayalım istiyoruz..

Aslında daha ilgi çekici bir konu daha var, MEB neden bu işlemler için bir rehberlik program geliştirip hem tasarruf etmiyor hem de Rehberlik servislerindeki bu evrak angaryasını ortadan kaldırıp daha fazla verim almaya çalışmıyor. Günümüzde pek çok RAM ‘ın kendi başına geliştirdiği Rehberlik Otomasyonları var iken hatta bazı özel firmalar bunu parayla satıp pazarlıyorken bu neden MEB’in aklına gelmiyor?

Bilgi işlem kısmı mı yetersiz yoksa bilişim teknolojileri konusunda mı eksikliği var biz bunları kendi çabalarımızla yapabiliyorken koca Milli eğitim Bakanlığı her şeyi daha pratik hale getircek verimi yükseltecek bir düzenlemede neden bulunmuyor ?

Yoksa MEB ‘ de mi yattığımızı düşünüyor, boş oturmasınlar evrakta boğulsunlar mı diyor ?

Sene başlarında her okulda 1 rehberlik uzmanı mutlaka buluncak adı altında zorla görevendirme yapan, görevlendirilen insanların bir çoğunu özel hayatlarında mağdur eden MEB neden rehberlik uzmanlarının işlerini daha iyi yapması için yapması gereken ve oluşturması gereken ortamı hazırlamıyor?

Daha da önemlisi yeterli olmayan kadrolar var iken boş okullar var iken neden atama yapmıyor ?

Yönetmelikte açık olarak bir ilçede rehberlik uzmanı olmayan okul var ise o ilçede o okul dolana kadar başka bir okula atama yapılmaz maddesi var iken neden diğer okullara atama yapıp daha sonra görevlendirme yaparak boş yerlere bizi çekmeye çalışıyor ?

Düşündükçe insanın kafasında yüzlerce soru beliriyor doğaçlama bir  yazı olduğundan konu biraz dağıldı bunun için okuyan arkadaşlardan özür dileyerek konuya geri dönüyorum ve yazıyı sonlandırıyorum..

Evet meslektaşlarıma soruyorum;

Çok mu zor interaktif bir Rehberlik Servisi programı yazmak ?

Her kademe ve bölümde hangi testler ve envanterler, hangi formaların doldurulacağı  açık iken tam kapsamlı bir rehberlik programı hazırlanamaz mı ?

Rehberlik Servisi desimali ve kullanılacak evrakların kesinlikle alanda deneyimli bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından hazırlanarak elektronik ortama aktarılıp MEB Rehberlik Otomasyonu  oluşturulması gerekmektedir.

Bu yapılır ise Rehberlik Servisinin angaryasının da büyük bir bölümü ortadan kalkar, verim artar okulda verdiğimiz hizmetin hem süresi hem de kalitesi artar.

Rehberlik Servisinin kamburunu alsınlar, zor değil 1 ameliyata bakar 😉

 


Mert KAYA
Psikolojik Danışman
Yönetici
mertkaya@msn.com

 

YAZAR BİLGİSİ
İstanbul Üniversitesi - Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olmuş, 2011 Yılına kadar Rehabilitasyon merkezlerinde çalışıp eğitim koordinatörlüğü ve idarecilik yapmıştır. 2011 Yılında Başakşehir Rehberlik araştırma merkezine atanmış burada 2 sene görev yapmıştır. Daha sonra Bir İlkokula tayin olmuş görevine devam etmektedir. Wisc-R, Stanford Binet, Leither, Metropolitan testi, Gelişim Testleri, Oyun Terapisi, Aile ve Çift Terapisi eğitimleri vardır, Görev yaptığı ilçede Yaratıcı Drama, Eğitimde Drama, Yaşam Becerileri, Öfke Yönetimi ve Özel eğitim hizmetleri konusunda öğretmenlere hizmet içi eğitimler vermektedir. Ek olarak özel eğitim küçük adımlar programı uygulayıcısıdır. Evli ve bir kız babasıdır.
YORUMLAR
  1. Servet Engin GENÇBAY dedi ki:

    daha önceki yazıları nereden bulabiliriz hocam web sitesinde

  2. Ömer TUNÇ dedi ki:

    Mert hocam çok elzem olan bir konuya değinmişsiniz..Umarım Meb Rehberlik Otomasyonu en kısa zamanda hazırlanır biz de bu kağıt-dosya angaryasından kurtuluruz…İyi çalışmalar..

  3. Merhaba; Yukarıda sağ üst köşede hem arama kısmımız vardır, hemde yazarlara tıklarsanız en alt sağda tüm yazılara ulaşabilirsiniz.