Kpss sürecinde bilinmesi gerekenler

16.03.2017
4.047
Kpss sürecinde bilinmesi gerekenler


KPSS SÜRECİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER

Öğrenim hayatında  ilk önemli sınavla 8.sınıfta karşılaşılır. Şu an için TEOG olan ama zamanında  LGS, OKS, SBS vb. isimler almış liseye girmek için yapılan sınav ile başlanır. Genelde şu cümle sarf edilir: “ Bu sınavı geç gerisi kolay. Önemli olan liseye girmek üniversite kolay”. Lise bitirilir son sınıfa gelinir. Gene aynı cümle “Bu sınavı geç gerisi kolay. Üniversiteyi kazan iş kolay”. Üniversite biter bu sefer de karşıya devlet kurumlarında çalışmak için KPSS(Kamu Personeli Seçme  Sınavı” çıkar. En az TEOG , YGS ve LYS kadar önemli olan KPSS…

Diğer sınavlar kadar dikkat çekmese de bireylerin hayatlarını belirleyen önemli dönemeçlerden biridir.  Çünkü genelde ailelerin beklentileri “Devlet garantisi olsun” üzerinedir. İşte devlette çalışmak için daha doğrusu çalışmaya hak kazanmak için girilmesi gereken sınava KPSS denir. KPSS ortaöğretim(lise), ön lisans ve lisans mezuniyetine göre yapılmaktadır. KPSS Lisans ise A grubu, B grubu ve öğretmenlik alanlarından oluşuyor. A grubu  daha çok Hukuk, İİBF ve  SBF bölüm mezunlarına yönelik olup müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarından oluşmaktadır. B grubu ise A grubu dışında kalan kadrolar içindir.

Mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar  ise B grubu  kadrolarıdır. Öğretmenlik ise eğitim fakültesi mezunlarının veya fen- edebiyat fakültesi mezunlarının formasyon alması sonucu başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere öğretmen kadrolarıdır.  KPSS çift yıllarda (2016, 2018 gibi)  B grubu kadrolara başvurmak için gerekli puan sağlanıyor. Tek yıllarda (2015, 2017) ise A grubu ve öğretmenlik kadrolar için puan oluşturulmaktadır. KPSS 2017 için başvuru süreci 13.03.2017 tarihinde başlamış olup 23.03.2017 tarihinde sona erecektir. Bu yılki sınava İİBF, Hukuk gibi bölümleri  ile öğretmenlik için başvuru yapacaklar girecektir. B grubuna memur, psikolog, mühendis, teknisyen gibi bölümler için başvurmalarına gerek yoktur. 2016’daki puanıyla  yapılacak alımlara başvuru yapabilirler.  Başvuru nasıl yapılacak sorusuna şu şekilde cevap verilebilir :

  • Başvuru iki türlü olabilir. ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla ya da AİS’ten ( Aday İşlemleri Sistemi)
  • Eğer AİS hesabı  varsa fotoğraf  geçerliyse ( fotoğraf geçerlilik süres 50 ay) bireysel olarak başvuru yapılabilir.
  • İlk defa başvuracaklar ya da fotoğraf geçerliliği sona ermişse ÖSYM başvuru merkezlerinden başvuru yapılabilir.

KPSS iki aşamadan oluşmaktadır.  İlk aşama sabah oturumunda genel kültür ve genel yetenek testleri olan her biri 60 sorudan oluşan toplam 120 soruluk test ve öğleden sonra oturumu olan 80 sorudan oluşan eğitim bilimleri testinden oluşmaktadır.  Eğitim bilimleri testi  öğretmen adayları içindir. İkinci aşama ise A grubu için yapılan alan bilgisi testi ve öğretmen adaylar için ÖABT(Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi)’den oluşmaktadır.

ÖSYM, KPSS 2017 için bazı değişiklikler yapmıştır. Bu değişikliklerden en önemlisi ÖSYM sınav başlama saatinden 15 dakika önce sınav binalarına kimsenin alınmama uygulaması.  Sınav saati 10.00 olan sınavlar için 09.45 son giriş saati 14.30 için ise 14.15 son giriş saati. İlk uygulaması olan YGS’de bu hususa dikkat etmeyen adaylar mağdur olmuştur. Sınava yönelik yaptığı değişiklikler ise şu şekildedir:

  • Sınav süresi 120 dakika olan genel kültür-genel yetenek testi süresi 130 dakikaya çıkarılmıştır.
  • P120 puan türü eklenmiştir. Başvuru esnasında bu puan hesaplanılması isteniyorsa ilgili kutucuk işaretlenerek belirtilmelidir. P120 : ÖABT olmayan yabancı dillerde ( Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça) öğretmen atamalarında ilgili yılda İlkbahar YDS sonuçlarından dahil edilmesiyle oluşacaktır.
  • KPSS Alan Bilgisi (İİBF, Hukuk, SBF gibi bölümler için)  3 oturum halinde yapılacaktır. Cumartesi sabah oturumunda Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri alan testi ; Cumartesi öğleden sonra Hukuk, İktisat, Maliye alan testi; ve Pazar sabah oturumunda İşletme, Muhasebe, İstatistik alan testleri yapılacaktır.
  • İlk önce DGS daha sonra ALES ve YDS’de de uygulanmış olan sınav kitapçığı uygulaması ÖABT’de uygulanacaktır. Cevap için optik formun olmayıp soruların altında cevap işaretleme kutucuğunun bulunmasıdır. Bu sistemde dikkat edilmesi gereken kitapçığın içinde silgi kırıntısı kalmaması bu yönde temiz bir şekilde teslim edilmesidir. Silgi kırıntısı kalırsa kitapçık okunması güçleşmektedir.

 

Fatma BAYKAL
Psikolojik Danışman
fbaykal26@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.