Hangi tutum doğru ?

21.11.2018
1.083
Hangi tutum doğru ?

 

HANGİ TUTUM DOĞRU?

Anne baba tutumları çocukları yetiştirirken kullanılan yöntemler bütünüdür denilebilir. Peki sizce hangi yöntem doğru? Hangi yöntem çocukların ruh sağlığı için daha iyi? Hangi yöntemi kullanırsak çocuğumuzu büyütürken daha az problemle karşılaşırız? Gelin bu soruların cevabı için bir keşfe çıkalım. Öncelikle birkaç anne baba tutumundan bahsedelim.

1.Otoriter Anne Baba Tutumu

Bu tutum biçiminde aile çocukla sadece kurallar üzerine bir ilişki kurar. Çocuk anne ve babanın istekleri doğrultusunda hareket ederse ödül tam tersi istemedikleri şekilde davranırsa ceza görür. “Eğer bu işi bugün yapma evde seninle hesaplaşırız” tavrı buna bir örnektir. Bu ilişki sevgi üzerine bir kurulmamıştır. Bu durumun sonucunda çocuğun kişiliği zedelenir ve özgüven duygusu gelişmez. Bunun yanında çekingen ve ürkek bir davranış modeli çizer.

2.Çocuk Merkezli Aile Tutumu

Bu tutum biçimden ise ebeveynlerle çocuk rolleri değişmiştir. Çocuk ne derse kabul edilir. Ailedeki söz sahibi tamamen çocuktur. Bunun sonucunda çocuk doyumsuz olur. Hayır denilince istediğini yaptırmadan durmazlar. Bir süre sonra başkalarının ve toplumun isteklerini göz ardı ederler.

3.Dengesiz  KararsızAile Tutumu

Bu tutum biçiminde anne baba arasında görüş ayrılıkları vardır. Biri evet derken diğeri hayır der. Bazen bir davranışı uygun görürken bazen görmezler. Bunun sonucunda çocuk kararsız, tutarsız bir yapıda olur. Bazen anne ve babanın bu çatışmacı tavrını kendi isteği doğrultusunda kullanabilir.

4.Koruyucu Tutum

Bu tutum biçiminde aile çocuğa karşı aşırı korumacı bir tavır içinde olur. Çocuğun yapması gereken görevleri aile üzerine alır ve onun adına bunları yapar. Bu tutum sonucunda çocuk güvensiz, başkalarına bağımlı bir kişilik geliştirir. Sorumluluk sahibi olmayan tavırlar görülebilir.

5.İlgisiz Kayıtsız Tutum

Bu tutumda çocuk görmezden gelinir. Çocuğa gerekli ilgi alaka gösterilmez. Çocuk ile olan iletişimde kopukluk vardır. Bu tür bir tutumla yetişen çocuklarda saldırganlık diğerlerine zarar verme davranışları gözlenebilir

6.Demokratik Tutum

Bu tutum çeşidinde ailede çocuğa karşı gerekli ilgi sevgi gösterilir. Ailedeki kararlar çocukla beraber alınır. Yaşına uygun sorumluluklar verilerek sorumluluk duygusunun gelişmesine önem verilir. Çocuğun duygu ve düşüncelerine önem verilir. Ebeveyn ve çocuk ilişkisi sağlıklı bir biçimde yürür. Bunun sonucunda çocukta özgüven gelişim, sorumluluk bilinci, değerli olduğunu hissetmesi sağlanmış olur.

Yapılan araştırmalara göreebeveynlerden gerekli ilgi ve şefkati alan çocuklarda gerekli ilgiyi göremeyen çocuklara göre olumlu psikolojik özelliklerinin olduğu görülmüştür. Demokratik ortamda büyüyen çocukların otoriter ortamda büyüyen çocuklara göre daha olumlu düşünce ve davranış ortaya koydukları görülmüştür.

Görüldüğü üzere birçok ailede farklı tutumlar ve bu tutumları etkileyen birçok faktör vardır. Tutum biçimleri incelendiğinde ve yapılan araştırmalar göz önünde bulundurulduğunda  çocuğun ruh sağlığı, sağlam bir kişilik yapısı ve aile içi ilişkilerin gelişmesi açısından en uygun tutum biçiminin demokratik tutum biçimi olduğu görülecektir.  Çocuklarımıza demokratik bir yaklaşım sergileyerek onların kendine olan güvenini arttıracağımız gibi sorumluluk duygusunu kazandırarak onların değerli bir varlık olduğunu hissettirmiş olacağız. Lütfen çocuklarımızı dinlemeyi onlardan fikir almayı ve belirli sınırlar içerisinde özgür bırakmayı ihmal etmeyelim.

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.