Halk Eğitim Merkezinde kurs açmak

Halk Eğitim Merkezinde kurs açmak

 

Özellikle ek ders konusunda yaşadığımız mağduriyetle birlikte meslektaşlarımız daha fazla ek ders almak için bir arayış içine girdiler(haklı olarak). Bu arayışlardan birisi ise Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla kurs açmak. Peki, kurs açmak için hangi evraklar gerekli, istediğim zaman istediğim kursu açabilir miyim, ne kadar ek ders alabilirim, hangi kursları açabilirim, herhangi bir belgem yok lisans diplomamla kurs açabilir miyim? gibi sorular son dönemde meslektaşlarımızın kafasını kurcalıyor. Bu yazıyla birlikte bu sorulara cevap vermeye çalışacağım.

HALK EĞİTİM MERKEZLERİNDE KURS AÇMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Okul Psikolojik danışmanları olarak kurs açma ve ek dersimizi artırma konusunda oldukça büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıların temeli Milli Eğitim Bakanlığındaki pozisyonumuz ve yönetmeliğimizdeki kısıtlayıcı maddelerdir. Okulda kurs açamıyoruz çünkü fiilen derse girmiyoruz(çünkü öğretmen değiliz) ancak nöbet tutmaya zorlanıyoruz(çünkü öğretmeniz), dyk kurslarında öğrencilere “Rehberlik” yapamıyoruz çünkü branş öğretmeni değiliz ama dyk kurslarına katılmaları için öğrencilere “Rehberlik” yapmamız isteniyor çünkü o öğrencilerin öğretmeniyiz vs vs… Özellikle ek ders konusunda ve gelir dağılımındaki adaletsizlikle birlikte meslektaşlarımız daha fazla ek ders almak için bir arayış içine girdiler(haklı olarak). Bu arayışlardan birisi ise Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla kurs açmak. Peki, kurs açmak için hangi evraklar gerekli, istediğim zaman istediğim kursu açabilir miyim, ne kadar ek ders alabilirim, hangi kursları açabilirim, herhangi bir belgem yok lisans mezuniyet diplomamla kurs açabilir miyim? gibi sorular son dönemde meslektaşlarımızın kafasını kurcalıyor. Bu yazıyla birlikte bu sorulara cevap vermeye çalışacağım. Özellikle aktif olarak kurs açan biri olarak şunu belirtmeliyim ki bulunduğunuz bölgedeki Halk Eğitim Merkezleriyle irtibat halinde olmanızda fayda var. Çünkü halk eğitim merkezlerine sürekli kurslarla ilgili yazılar geliyor ve bu yazılardan haberimiz olmuyor maalesef. Şimdi ilk soruyla başlayalım:

  1. HALK EĞİTİM BÜNYESİNDE KURS AÇMAK İÇİN OKUL YÖNETİCİSİNDEN(MÜDÜRDEN) İZİN ALMALI MIYIM?

Evet, okul müdürünüzden izin almalısınız çünkü okul müdürü Halk Eğitim Merkezine “kursun açılmasında herhangi bir sorun yoktur, biz gerekli yer, doküman ve denetimi” sağlarız diye yazı göndermektedir. Yani ilk başta müdürünüzü ikna etmeniz lazım.

  1. KURS AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGE NASIL OLMALI VE NERDEN ALINIR?

Halk eğitim merkezlerinde kurs açmak için elinizde kurs açmak istediğiniz alana dair bir belgenin olması gerekir. Ancak bazı kursların “Eğitici Nitelikleri” kısmında ilgili dersi lisans veya yüksek lisans esnasında aldığını belgelendirenlerinde bu kursu açabileceği yazılmaktadır. Mesela drama kursu açmak isteyen biri kılavuzu incelediğinde “…..veya drama, oyunculuk, drama ve oyunculuk alanlarında eğitim aldığını ya da lisans veya lisansüstü öğrenimleri sırasında Drama dersi aldığını belgelendirenler” ifadesini görür. Bu dersi aldığını belgelendirenler kurs başvurusunda bulunabilmektedir. O yüzden açmak istediğiniz kursu mutlaka http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/ adresinden sorgulayıp eğitici niteliklerine bakmalısınız daha sonra sertifika arayışına geçmelisiniz. Kurs açabilmeniz için elinizde olması gereken belge/sertifikalar şu şekilde olmalıdır:

  1. Üniversite onaylı sertifikalar
  2. Halk Eğitim Merkezlerinden alınmış uygulayıcı sertifikaları/Usta Öğretici belgesine sahip olmak
  3. Meb, mahalli ve merkezi hizmet içi eğitimden alınan belgeler.
  4. Diğer Bakanlıklar tarafından verilen resmi sertifikalar
  5. Meb ve Halk Eğitim Merkezleri ile protokol yapan kurum/kuruluşlar(Türkiye Jokey Kulübü, Türkiye Satranç Federasyonu vb)
  6. HALK EĞİTİM BÜNYESİNDE HANGİ KURSLAR VAR NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Bununla ilgili iki yöntem vardır. İlk yöntem, Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde açılabilecek kursları http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/ adresinden öğrenebilirsiniz. Sol üst taraftaki arama butonuna kursun adını yazarak o kurs ile ilgili yönergeye ulaşabilirsiniz.  Yönergeleri iyice okumanızı tavsiye ederim çünkü o yönergede “Eğitici Nitelikleri, kursun süresi, hedef kitlesi, hedefleri, amaçları” yer almaktadır ve size uymayan bir kursa başvuru yapsanız da reddedilirsiniz. İkinci yöntem ise bağlı bulunduğunuz Halk Eğitim Merkezine gidip açılabilecek kurslar hakkında bilgi almaktır. Her ne kadar http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/ adresinde kursların ismi olsa da bazı Halk Eğitim Merkezleri belli sayıda kursun açılmasına izin veriyor ya da söz konusu kurs ile ilgili Halk Eğitim Merkezine güncelleme/iptal ile ilgili bir yazı gelmiş olabilir bu sebepten kurs açılmayabilir.

  1. NE KADAR EK DERS ALABİLİRİM

Öğretmenlerin tabi olduğu 16.12.1998 tarihli ve 23555 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar ek ders yönetmeliğinde bir öğretmenin haftalık 40 saatten daha fazla ek ders alamayacağı(yani günde 8 saatten daha fazla çalışamayacağı) açıkça belirtilmiştir. Okul Psikolojik Danışmanları/Rehber Öğretmenler olarak biz haftalık 30 saat üzerinden ek ders ücreti almaktayız. Bu durumda haftada 10 saate kadar ek ders alabiliriz. Biz hafta içi günde 6 saat çalıştığımız için bir günde iki saatlik bir kurs açabiliriz. Yani örnek verecek olursam Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) kursu açmak isterseniz bu kursun modülü/kredisi 8 saattir. Siz her gün 2 saat kurs açarak dört günde kursunuzu bitirebilirsiniz. Hafta sonu ise böyle bir kısıtlama yoktur. Söz konusu kursun hafta sonunda günde kaç saat açılabileceği o kursun yönergesinde açıkça yazılır. TBM kursunun yönergesinde “Kurs programının süresi toplam ders saatidir.” İbaresi yer almaktadır. Bu da hafta sonunda, bir gün içinde kursu yapıp bitirebileceğimizi gösterir ancak tekrar dile getiriyorum ki bu düşüncenizi Halk Eğitim Merkezindeki yetkililerle paylaşın çünkü kursların açık olması ve devamlı olması onlar için önemlidir. Her ayın sonunda okulda ek ders çizelgenizi hazırlayıp Halk Eğitim Merkezine onaylatıp kurumunuza onaylı bir örneğini teslim edersiniz ve kurumunuz(okulunuz) ücretinizi öder

  1. HALK EĞİTİM MERKEZİNDE KURS AÇMAK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Gerekli belgeleri sizler için derleyip dosya haline getirdim aşağıda eklidir. İndirip kendinize ve okulunuza göre uyarlayabilirsiniz. Gerekli evraklar şu şekildedir.

1-Öğretmenlerin Hizmet Cetveli

2-  Öğretmenlerin Kurs Bitirme Belgesi

3- Öğretmenlerin Kurs Başvuru Formu(3 EKİ VARDIR)

Ek 1.   Kimlik fotokopisi

Ek 2.   Mezuniyet belgesi veya Diploma fotokopisi

Ek 3.  İlsisten Hizmet Belgesi

4- Kursiyer Kayıt Formu (veli izin belgeleri ve sağlık raporu alınmış, fotokopisi okulda muhafaza edilecektir.)

5- Kursiyer Ön Kayıt Listesi

6- Kurs Planı

  1. DİĞER ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Kurslar Modül Şeklindedir Her Modül Bitiminde Evrakları Tekrar Baştan Yapmalısınız. Her kursun modülü/kredisi farklıdır. Örneğin TBM 8 saattir. Ve siz 8 saatlik bir plan yapmak zorundasınız.
  • Kursunuz biterse ve tekrar kurs açmak isterseniz aynı evrakları tekrar hazırlamak zorundasınız. Örneğin: 30 kursiyerin bilgilerini ve kendi belgelerinizi hazırlayıp gönderdiniz ve TBM kursu açtınız diyelim. Kurs bittikten sonra tekrar kurs açmak isterseniz farklı 30 öğrenci için aynı evrakları tekrar hazırlayıp göndermeniz gerekir.
  • Kurs başvuru evrakları Halk Eğitim Merkezine değil, İl/ilçe Milli Eğitim müdürlükleri Hayat Boyu Öğrenme birimlerine elden teslim edilir. Kursunuzun onaylanıp onaylanmadığını Halk Eğitim Merkezlerinden takip edersiniz.
  1. REHBER ÖĞRETMEN OLARAK (HERHANGİ BİR BELGE GEREKMEDEN) LİSANS DİPLOMAMLA KURS AÇABİLİR MİYİM?

Evet, açabilirsiniz. Her ne kadar kurs açabilmek için o alanla ilgili ekstra nitelik aransa da bazı kursların açılması için lisans diploması yeterli oluyor. Başlıca kurslar şu şekildedir:

  1. Aile Ve Tüketici Bilimleri Alanı, Verimli Ders Çalışma Yöntemleri(30 kredi)
  2. Kişisel Gelişim Ve Eğitim Alanı, Sigara Bağımlılığından Korunma(32 kredi)
  3. Sosyal Hizmetler Ve Danışmanlık Alanı, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Planı(8 kredi)
  4. Kişisel Gelişim Ve Eğitim Alanı, Hayat Boyu Öğrenme Rehberlik alanı(30 kredi)

Yazının faydalı olması dileğiyle herkese bol kurslar bol kazançlar.

HALK EĞİTİM MERKEZİ KURS AÇMA EVRAK DOSYASI İNDİR

YAZAR BİLGİSİ
Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (2007-2011) mezunu olan yazarımız Milli Eğitim Bakanlığında Okul Psikolojik Danışmanı olarak görev yapmaktadır. Bilişsel Davranışçı Terapi(BDT), Oyun Terapisi başta olmak üzere bir çok eğitim alan yazarımız aktif olarak danışan görmektedir.
YORUMLAR
  1. gokaygokay dedi ki:

    Merhaba, herhangi bir aktif öğretmenlik olmadan; formasyon olmadan yani öğretmenlikle ilgimiz olmadığı halde halk eğitimi merkezlerinde kurs açma şansımız var mı? Benim uygulamalı tiyatro sertifikam ve uygulamalı bilgisayar kullanıcılığı sertifikam var. Bunlar kurs açmak istersem benim işime yarar mı acaba?