İndirim ( Discount ) Marketlerin Psikolojik Taktikleri

27.01.2017
2.365
İndirim ( Discount ) Marketlerin Psikolojik Taktikleri

İNDİRİM (DİSCOUNT) MARKETLERİN PSİKOLOJİK TAKTİKLERİ

‘’Ekonomi, somut maddelerin konusu değildir. Ekonominin konusu, insanlar ve insanların anlamları ile hareketleri üzerinedir.’’ Ludwing Won Mises

 

İndirim(discount) market nedir?

Yurtdışından ortaya çıkan ‘’discount’’ marketi dilimize indirim market olarak çevirebiliriz. İndirim marketler daha çok mahalle aralarında tüketiciye yakın yerlerde kurulan; gıda, temizlik gibi temel ihtiyaç malzemelerinin ağırlıklı satıldığı, bilinen firma ürünleri ve markaların yanı sıra kendi ürettikleri markalara da yer veren; çalışan sayısı ve mağaza büyüklüğü olarak küçük ölçekli yerel marketlerdir.

Bilinen büyük marketlerden farklılaşan bu marketler, günden güne sayılarını artırıp daha çok tüketiciye ulaşırken psikoloji biliminden de yararlanarak çeşitli stratejiler kullanırlar.

İndirim (Discount) Marketlerin Kullandığı Psikolojik Taktikler

1-)Tüm büyük marketlerin ve indirim marketlerin isimleri genellikle akılda kalıcı olması ve kolay hatırlanması için kısa kelimelerden oluşur. Ayrıca market isimlerinin bulunduğu logolarda kullanılan kırmızı ve sarı renklerle müşterilerin dikkatinin çekilmesi; mavi ve beyaz renklerle de güven duygusu uyandırmak amaçlanmaktadır.

2-)İndirim marketleri bu denli başarılı olmalarının altında yatan en önemli sebeplerin başında; haftanın belirli bir günü, o tarihin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak indirimli ürünlerin satılmasıdır. İlkbaharda bahçecilik ile ilgili ürünler, başka bir hafta araba ile ilgili ürünler, bir diğer hafta mutfak ürünleri raflardaki yerini almaktadır. Her hafta farklı ürünlerin getirilmesi ve bir haftayla satışının sınırlı olması hem merak duygusu yaratması hem de sınırlı satış süresi olmasından dolayı hemen alınması gerektiği düşüncesiyle insanları haftada bir gün de olsa markete gelmelerini sağlamaktadır.

3-)Bu marketlerin içerisinde büyük ve karışık raflar göremezsiniz. Oldukça sade ve masraftan kaçınılmış raflar vardır. Az masraf, eşittir ucuz ürün mantığıyla sade bir ürün yerleşimi yapılarak az masraf edildiğini ve böylece daha ucuza ürün satıldığı algısını oluştururlar.

4-)Her ne kadar insanlar alışveriş yaparken fazla çeşit ürün ve marka istese de bazen bu, kafa karışıklığına neden olabiliyor. Özellikle erkekler alışveriş yaparken fazla vakit harcamaktan hoşlanmadıkları için, seçeneğin az olması bir avantaja dönüşüyor. Genellikle gıda ürünlerinde tüketilen birkaç marka ürün ve bu ürünlerin bir markette bulunması müşterileri memnun etmek için yeterli oluyor.

5-)Tüm marketlerde olduğu gibi bu marketlerde de, giriş kapısı ile ödemeyi yapacağınız kasalar arasındaki mesafe çok fazladır ve markete girdiğiniz andan itibaren ödeme yapmak için kasaya gidene kadar, nerdeyse tüm marketi dolaşmak zorunda kalırsınız ki; asıl amaç da budur aslında. Müşterinin market içerisinde geçirdiği vakit arttıkça, alışveriş yapma ihtimali de artar. Kasaya ulaştığınızda kendinizi, gözünüze ilişen ama ihtiyacınız olmayan bir ürünü almış halde bulursunuz ve bunun farkında bile olmazsınız

6-)İndirim(discount) marketlerde mahalle bakkalındaki samimiyeti de, süpermarketlerdeki soğuk ve ilgisiz anlayışı da bulamazsanız. Market çalışanlarının gösterdiği fazla samimiyet ve ilgisiz tutum arasındaki bu orta halli yaklaşım, müşterilerin kendilerini kısa süreli de olsa değerli hissetmelerini sağlamak için yeterli düzeydedir.


Hasan Fatih CANKURT

Psikolojik Danışman
hasanfatihcankurt@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR
  1. Mustafa Dural dedi ki:

    Yazınız için çok teşekkür ederim hocam.

  2. hasan fatih CANKURT dedi ki:

    Teşekkürler,umarım faydalı olmuştur hocam.