Üniversite tercihleri ile ilgili bir iki eleştirim var

13.01.2017
1.348
Üniversite tercihleri ile ilgili bir iki eleştirim var

Üniversite tercihleri ile ilgili bir iki eleştirim var.

1- öğrenci reklamcılık okuyacağım diyor, ama yetenek beceriye bakılmıyor… Öğrenciye reklamcılık eğitimi verirken buna uygun olup olmadığına LYS karar veriyor. İki coğrafya sorusu fazla yapınca reklamcı oluyor.

2- üniversitelerin öğrencisini seçme hakkı yok. Onlar ne gelirse razı olmak zorunda; yani hangi öğrenciye nasıl eğitim vereceğinizi siz seçemiyorsunuz. Ne çıkarsa bahtınıza!

3-  Vakıf üniversiteleri için de durum aynı. Kime burs vereceğinizi de siz seçemiyorsunuz! Çözdüğü testler karar veriyor. Öğrenci de reklamcılık potansiyeli çok yüksek ama coğrafya ya da matematik ile alakası yok… Limit, türev, integralden bi haber… Ona burs yok. Ama integral çözene burs var ancak onundan reklam ile işi yok. VARSA YOKSA PUANI var.

4- ülkenin geleceğini şekillendirecek ve yön verecek dönem tercih dönemidir. Milyonlarca genç bu dönemde gelecekte yapacağı mesleği ve gelecekte yapabileceği işleri planlamaya başlar. Bu o kadar önemli ki işsizliğin çözümü olabilir, insan kaynağını yönlendirme olabilir, geleceği şekillendirme olabilir. Bir ülke için bulunmaz bir fırsat aslında bu dönem.

5- Ancak bu dönemdeki temel öğrenci ve veli soruları:

“benim puanım falanca okulun taban puanını tutuyor mu, girebilir miyim?”

“iş bulabilir miyiz?”

“bu bölümü okursam ne kadar maaş alırım”

“ bu bölümü okursam ne kadar yükselirim”

“bu bölümü okuyanlar müdür olabiliyor mu?”

Başka soru yok.

Yani hiçbir öğrenci “falanca okul nasıl, eğitimi nasıl, kazanırsam ne elde ederim, hangi hocalardan ders alacağım, nerelerde staj yapacağım, geleceğimi şekillendirmek için bana ne gibi destek sunulacak?” gibi soruları hiç sormuyor.

6- Son dönemlerde vakıf üniversitelerinin artmasıyla da yeni bir soru çıktı!

Okulunuz iş garantisi veriyor mu?

Okullar iş ve işçi bulma kurumu olmuş

Ve maalesef bazı vakıf üniversiteleri hatta yeni yeni bazı devlet üniversiteleri bu akıma kapılmış bir şekilde reklamlar ve tanıtımlar yapıyor.

Sadece askeri ve polis okulları iş garantisi verebilir diyorduk eskiden ama şuanda bu durum bile garanti değil. Bir de tıp gibi bazı bölümlerin iş edinmeleri yüksek olabilir ama o da bir iş garantisi sayılmaz bence, işte tam da bu yüzden hiç bir okul iş garantisi sağlayamaz!

Soru: böyle reklam yapan bir okula şunu sorunuz. iş garantisi ne demek?

*okuldan mezun olduktan hemen sonra işe yerleştirdiniz diyelim? Benim orada kalmamı da siz sağlayabilecek misiniz?

-tabi ki hayır.

*sizin garantiniz ile orada emekli olana kadar çalışabilecek miyim?

-tabi ki hayır.

*yoksa 3 ay sonra sepet havası mı çalınmayacağını da garanti ediyor musunuz?

-tabi ki hayır.

AŞIRI DİKKAT: bir işe girmek, orada çalışmak, yükselmek oradan emekli olmak ne okulunuzla ne diplomanızla ne de iş garantiniz ile olur ancak ve ancak sizin çalışmanız ve çabanız ile olur.

Dikkat 1: üniversiteler meslek edindirme kursları değildir.

Dikkat 2: üniversiteler iş ve işçi bulma kurumu değildir.

Dikkat 3: ülkemizde özel üniversite yok, şimdilik yok. Vakıf ve devlet üniversiteleri var.

7- Taban puanı düşük olan okul kötü okul, taban puanı yüksek olan okul iyi okul olarak algılanıyor. ne alakası varsa artık… 1980 yılında yüksek puan alan birileri o okulu seçmiş… o okulun puanı yükselmiş.. O gün bugündür o puan öyle.

Peki okul 30 senedir aynı mı?

Tabi ki hayır

30 senede o okula 30bin hoca gelip gitmiştir

Bundan 20 yıl önce de 10 yıl önce de en yüksek puanla öğrenci alıyordu. Şimdi dikkat, bu okulda hocalık yapan değerli hocalar büyük çoğunluğu başka üniversitelere geçmiş durumda. ya da emekli olmuş… Hatta vefat etmiş olabilirler.

10 yıl önceki hocalar kalmamış, ama öğrencinin bundan haberi yok.

Ayrıca çağ değişmiş, eğitimin önceliği ve öğrenciye sunduğu ürünler değişmiş ama bunu soran yok.

Normalde öğrencilerin bu bölümleri eğitim olanakları, yabancı dil eğitimi, uluslararası bağlantıları, güncele uyum konularında tercih etmeleri gerekirdi.

Bu durumda da o üniversitenin sırf taban puanı yüksek diye tercih etmemeleri gerekirdi, ama öyle olmuyor.

 


Hasan AKSOY

Psikolojik Danışman
hsnksy@gmail.com

 

 

 

YAZAR BİLGİSİ
Psikolojik danışman ve rehber öğretmen 2004 erzurum pdr mezunu 2007 bahçeşehir üniversitesi eğitim yönetimi yüksek lisans çeşitli özel ve kamu kurumlarında (dershane, üniversite, ilkokul, ortaokul, lise, meslek lisesi) rehber öğretmen olarak çalıştım halen sınavlı bir devlet anadolu lisesinde rehber öğretmen olarak görev yapıyorum, rehber öğretmen olarak emekli olmak kariyer hedefim. öğrencilere kariyer belirleme ve sınavlar konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum. bir erkek ve bir kız babasıyım  
YORUMLAR
  1. Buğra Topkara dedi ki:

    Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz hocam, tebrik ederim.