Karne heyecanı mı, karne kaygısı mı ?

17.01.2017
2.964
Karne heyecanı mı, karne kaygısı mı ?


KARNE HEYECANI MI KARNE KAYGISI MI?

Ders notları tamamlanıp okul idaresine teslim edildikten sonra notların derecesine bakılmadan karne heyecanını tüm öğrenciler yaşarlar. Bazı öğrencilerin karnelerini alıp eve götürürken kaygı ve korkuya düştüğü görülmektedir. Bu kaygı anne ve babanın göstereceği tepkiden kaynaklanmaktadır. Ailelerin tutumları da farklılıklar göstermektedir. Kimi aileler katı durum sergilerken kimileri vurdum duymaz, kimileri anlayışla, kimileri de aşırı kaygılı davranır.

AİLEYE GÖRE BAŞARILI ÖĞRENCİ AİLEYE GÖRE BAŞARISIZ ÖĞRENCİ BAŞARILI ÖĞRENCİYE GÖRE AİLE BAŞARISIZ ÖĞRENCİYE GÖRE AİLE
Neşeli
Kolay uyar
Hırçın
Sosyal, girişken
Mantıklı
İyimser
Durgun
Uysal
Öfkeli
Uyumsuz, çekingen
Duygusal
Kötümser
Neşeli
Sosyal
Koruyucu
Arkadaşça
İyimser
İşbirlikçi
Huysuz
Sosyal olmayan
Koruyucu
Arkadaşça olmayan
Kötümser
Anlayışsız

 

1-) Karne alan öğrencinin psikolojisi nedir?
Öğrenci karne aldıktan sonra bir değerlendirme ve sonuçla karşı karşıya olduğunun bilincindedir. Bunun gerginliğini yaşamaktadır. Sınav kaygısı yaşayan öğrenci gibi. Öğrenci de bu dönemde başarısız karne ile ‘kötü evlat’, ‘aptal çocuk’ gibi birtakım değerlendirmelere maruz kalacağı kaygısını yaşamaktadır.

Devamsızlığı olan, çalışmayan, notlarından emin olmayan öğrenci için karne alma adeta bir kabustur.

2-) Karne korkusu çocukta kendini nasıl belli ediyor?
Karne korkusu baskıcı ve otoriter ailelerde yoğun olarak yaşanmaktadır. Çocuk o baskıdan korktuğu, çekindiği için yüksek kaygı yaşıyor. Buna bağlı olarak karnede not değiştirmeye hatta intihara varan olumsuzluklar yaşamaktadır.

3 – Bu kabus kendini nasıl gösteriyor?
Çocuğun kapasitesi vasat, ailenin beklentileri çok yüksekse sorun çıkıyor. Çocuk elinden geleni yapsa da, çok başarılı olamadıysa aile çocuğa kızıyor, onu kınıyor. Bir başka durum da çocuğun kapasitesi iyi ancak, aile ilgisizse ortaya çıkıyor. Bir de kapasitesi olan ama bir şekilde tembellik yaptığı için kötü not getiren ve bunun karşılığında ailesinden tepki gören çocuklar var.

Aileden istediği takdiri alamayan, duygusal ihmale uğrayan çocuk, üzülür ve güven problemi yaşar. Bu ilerde ortaya çıkacak değişik sorunlara yol açar.

Notları kötü olan ve bu yüzden intihara teşebbüs eden çocuklar da var.

Özellikle okul başarısızlığı, yalnızlık, arkadaş ilişkilerinde başarılı olamama, küçük düşme gibi sebepler intiharlar için tetikleyici oluyor. Depresyon, manik depresif ve şizofreni gibi pek çok ruhsal hastalığın ilk patladığı dönem, bu dönem. İntihar teşebbüsleri, genellikle okul dönüşü saatlerinde eve geldiklerinden bir süre sonra ya da yolda oluyor.

İntihara teşebbüs eden çocukların kaygıları neler oluyor?
‘Ben bu karneyi anne ve babama nasıl göstereceğim’ diye düşünüyor. Yüksek düzeyde başarısızlık kaygısı yaşayan çocuk, baskıcı bir aile ortamında yaşama sevincini yitirme noktasına geliyor.

KARNE NEYİN GÖSTERGESİDİR?
Karne aslında çocuğun başarısından ziyade derslerindeki bazı eksikliklerinin olduğunu göstermek için öğrenciye ve veliye verilen bir uyarı belgesidir. Çocuğun, ilgi, yetenek, zeka ve hayat okulundaki başarısının bir göstergesi değildir.

Şunu unutmamalıyız ki; karne, çocuğun başarısı olduğu kadar aynı zamanda öğretmenin ve siz ana-babaların da başarısıdır. Çünkü, yapılan bilimsel araştırmalar, çocuklardaki okul başarısızlığının en önemli nedenlerinden birinin de uygun olmayan aile ortamını göstermektedir.

Çocuğun gereksinimi olan aile içindeki mutlu ve huzurlu ortam sağlanmalıdır. Ana babanın mutsuz olduğu, beklentilerin farklı olduğu bir ortamda çocuğun mutluluğunu beklemek ne kadar doğru olur.

*Çocuğun karnesindeki notlarının düşük olmasında babanın evden uzakta olması veya babanın ilgisizliği büyük önem taşımaktadır.

Çocuk-anne ilişkisi bir zaman sonra duyarsız hale gelmektedir.

Bu noktada baba otoritesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak baba otoritesi azarlayan değil, destekleyen olmalıdır. Yani babanın ilgisi ve kontrolü çok önemlidir.

*Çocuğunuzda dikkat bozukluğu veya dikkat eksikliği diye adlandırılan bir problem söz konusu olabilir. Bu durum çocuğun dersi dinlemesini ve ders çalışmasını engellemekte ya da azaltmaktadır. Öğretmen aile işbirliği yapılarak durumun farkına varılmalıdır.

*Kendisiyle barışık ve kendisine güvenen çocukların karneleri, genellikle öğretmeni ve aileyi mutlu eder.

Bu çocukların anne-babalarının, çocuklarının kapasitelerini zorlamadıkları ancak destekledikleri, küçük yaşlardan itibaren çocuklarına sorumluluk vermeye başladıkları, aile içi huzursuzlukların çok fazla yaşanmadığı, notlar düştüğü zaman çocuğu azarlamak yerine iletişim kurmayı seçtikleri ve çocuklarına nitelikli zamanlar ayırdıkları gözlenmektedir.

 

 

 

 

 

 

ÇOCUĞUN KARNESİNİ İNCELEYEN VELİ NE YAPMALIDIR.

  • Çocuğunuzun karnesiyle ilgili duygularınızı, çocuğunuzun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın. Onun başarılı olabilmesi için onun arkasında olduğunuzu ona hissettirin.
  • Kesinlikle çocuğunuzu suçlayıp yargılamayın.
  • Ona kesinlikle tembel, tavuk, geri zekâlı gibi isim, lakap takmayın.
  • Seni kaportacıya işçi olarak göndereceğim, okuldan alacağım gibi tehditler savurmayın.
  • Onu eleştirip, emirler vermeyin.
  • Çocuğunuzu arkadaşlarıyla, kardeşleriyle, komşularınızla kıyaslamayın. O herkesten farklı kendine benzeyen bir bireydir unutmayın.
  • Çocuğunuzu kesinlikle aşağılamayın hele arkadaşlarının yanında buna hiç kalkışmayın. Onun kendine olan güven duygusunu zedelemiş olursunuz.
  • Çocuğunuza devamlı cezalandırma, bağırma gibi davranışlarla yaklaşmayın.
  • Çocuğun kendi karnesiyle ilgili anlattıklarını dinleyin. Onun düşüncelerine önem verin.
  • Her ana-babanın çocuklarıyla ilgili bazı beklentileri vardır. Bunları onunla konuşun.
  • Çocuğunuzun karnesi zayıf olabilir. Ona açık bir kapı bırakın, kendini affettirebilmesi için bir yol gösterin.
  • Çocuğunuzun ders başarısızlığının giderilebilmesi için beraber çözüm yolları arayın.
  • Çocuğunuzun zayıfı var diye ona tatilini zehir etmeyin, dinlenmesine fırsat verin. Ancak eksikliklerini gidermek için onunla beraber uygun bir plan yapın ve bunu uygulayın.
  • Çocuğunuza karnesinin iyide olsa kötüde olsa sizin onu seveceğinizi ve onun arkasında olduğunuzu ona hissettirin.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.