Çocuklarda tırnak yeme davranışı

15.10.2017
2.939
Çocuklarda tırnak yeme davranışı

 

ÇOCUKLARDA TIRNAK YEME DAVRANIŞI

Çocuklarda rastlanan tırnak yeme, eli ağıza götürme, ağıza bir nesne götürme gibi davranışlar özellikle ilk ve son çocukluk döneminde daha çok ortaya çıkmaktadır.  Çocukluk döneminde yerleşen ve alışkanlık haline gelen bu davranış yetişkinlik döneminde de devam edebilmektedir. Çocuklarda aniden ortaya çıkan tırnak yeme davranışı,  travmatik bir olay sonucu oluşabilirken kimi zaman da yaşanan olumsuz bir sürecin en son yansıması olarak karşımıza çıkabiliyor.

Tırnak Yeme Sorununun Muhtemel Nedenleri

1-)Eleştirel, baskıcı ve yanlış anne-baba tutumları, aile içi ilgisizlik ve olumsuz disiplin yöntemleri

Anne-babasıyla sağlıklı iletişim kuramayan çocuk, tırnak yeme davranışını göstererek hem dikkati üzerine çekmiş, hem de anne ve babasıyla iletişime geçmiş olacaktır.

2-)Kardeş doğumu ve kıskançlığı, okula başlama, anne-baba arası kavgalar gibi çocukta kaygıya neden olabilecek durumlar

3-)Çocuğun çevresinde, tırnak yeme davranışını gösteren kişilerin olması sonucu, model alma yoluyla bu davranışın öğrenilmesi

4-)Çocukta yaşanan özgüven eksikliği

5-) Çocuğun, stres ve kaygıyı azaltma ve kendisini güvende hissetme ihtiyacı

Tırnak Yeme Sorunu İçin Yapılabilecekler

1-)Bu davranışın bir sonuç olduğundan hareketle, öncelikle çocuğumuzu gözlemlemeli ve tırnak yeme davranışını hangi durumlarda daha sık yaptığını tespit etmeliyiz. Genellikle kaygı yaşayabileceği durumlar üzerinde gözlemimizi artırmalıyız. Bu davranışın nedenini tespit edip, nedene yönelik çözümler üzerinde çocukla işbirliğine gidilmelidir. Örneğin, çocuğumuz televizyon izlerken tırnak yeme davranışını daha çok yapıyorsa, neler izlediğini gözden geçirmeli ve bunlar üzerinde çocuğumuzla konuşmalı ve çözüm üretmeye çalışmalıyız.

2-)Anlayışlı ve uygun bir şekilde çocuğumuza yaptığı bu davranışının uygun olmadığını tırnağına ve parmağına zarar verdiğini, beraber hareket ederek bu davranışından kolaylıkla kurtulabileceğini belirtmeliyiz.

3-)Anne-babalar ve çocuğun çevresinde kişiler kesinlikle ‘’elini ağzından çek’’ ‘’tırnağını sakın yeme’’ gibi sözlerle uyarıda bulunmamalıdırlar. Çünkü bu sözler her ne kadar çocuğu, bu davranışından vazgeçirmek için söylenmiş olsa da, tam ters etki yapmakta ve tırnak yeme davranışını pekiştirmektedir.

4-) Çocuk bu davranışı sergilediğinde eliyle yapabileceği alternatif etkinlikler ya da eylemler belirleyin. Bunu çocuğunuzla da paylaşabilirsiniz. Çocuğunuzun tırnak yemeye başladığını gördüğünüzde çocuğunuzu uyarmak yerine, resim yapma, el ele tutuşma, oyun hamuruyla oynama, eliyle oynayabileceği bir oyun sayesinde dikkatini başka yere çekerek, onu tırnak yeme davranışından uzaklaştırmaya çalışın.

5-)Çocuğun kendisini rahat ve açıkça ifade edebileceği aile ortamı sağlanmalı, duygu ve düşüncelerine önem verilmelidir. Çocuğumuzun aile içinde bir birey olduğu unutulmamalı ve uygun durumlarda çocuğumuza da söz ve seçim hakkı vermeliyiz. Ayrıca aile içerisindeki huzursuzluk, tartışma gibi olumsuz olayları, çocukların görmesi engellenmelidir.

6-)Çocukların dünyasının çok küçük olduğunu unutmayın. Bizim için önemsiz ve küçük gibi görünen olay ve durumlar, çocuklar için büyük ve korkutucu olabilir. Çocuklarımızla iletişimimizde yargılamak, eleştirmek, öğüt vermek, teselli etmek gibi tepkiler yerine onları aktif dinlemeli ve anlamaya çalışmalıyız.


Hasan Fatih CANKURT

Psikolojik Danışman
hasanfatihcankurt@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR
  1. hasan aksoy dedi ki:

    tam benlik yazı.. 3 yaşındaki oğlum tırnak yemeye başladı…