YILDIRMAYA ÇALIŞANLAR

YILDIRMAYA ÇALIŞANLAR

Mobbing, bir grup insanın, bir kimseye veya başka bir gruba psikolojik baskı yapması olarak tanımlanmaktadır. Genellikle iş hayatında karşılaşılan bir durumdur.

Mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar bütününe verilen bir isim olan mobbing kavramının Türkçe karşılığı ise tam olarak yoktur. Sözlük tanımlarına bakıldığında; dirlik kaçırma, kötüleme, psikolojik taciz, bezdiri, yıldırıcı hareket gibi tanımlar olduğu görülmektedir.

Mobbing süreci, kendilerini “grup içi”, olarak tanımlayan kişilerin kendilerine göre normal kabul ettikleri davranışların dışına çıkan bir bireyi hedef aldığında başlar. Çoğu zaman hedef, yaratıcılığı ve çalışma etiği ile beklentilerinin üstünde olan, her çalışmasında bir önceki çalışmasının üstüne yenilik katan, bir diğer deyişle çıtayı yükselten kişidir.

Mobbing hedefi olan kişilerin ortak özellikleri şunlardır:

  • Faydasız kurallara karşı çıkarlar
  • Görevi kötüye kullanma durumuna engel olurlar.
  • Hizmet verdikleri müşterileri, hastaları veya öğrencileri korumaya öncelik verirler.

Hedefteki kişi; kendi alanında en iyi oyunculardan biri olma eğiliminde olduğundan, “mafya” onun iş performansına veya iş ahlakına saldıramaz, bunun yerine onun karakterini hedef alır. “Aşağılama töreni” adı verilen bu süreçte, mafya lideri, kurbanın muhteşem performansının bir yalan, başarılarının bir maskaralık olduğunu, işten başka gizli bir gündeminin mutlaka olduğunu ve bunun zamanla ortaya çıkacağını, ortaya çıktığında da mafyanın ne kadar haklı olduğunu herkesin anlayacaklarını söylerler.

Hedef, son derece etik, çalışkan ve yardımsever bir dünya görüşüne sahip hizmet odaklı bir birey olduğundan, arkadaşlarının, üst yönetiminin, yönetim kurulunun veya İnsan Kaynaklarının kendisini savunacağına inanır. Ancak bu alanda yapılan bilimsel araştırmalar tam tersini gösterir çünkü kalabalığın arasına karışmak, hedefteki kişiyi savunmamak daha kolaydır ve güvenilir sulardan çıkılmamasını sağlar.

Yıldırma politikasının kurbanı olması hedeflenen kişinin bağımsız eleştirel düşünebilme ve problem çözme becerileri, genellikle “grup içi” üyeleri tarafından görmezden gelinir çünkü bu becerileri fark etmek, kendi yetersizlikleri ile yüzyüze gelmek demektir.

 

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/bully-wise/202012/are-you-being-mobbed-work yararlanılarak hazırlanmıştır.

YAZAR BİLGİSİ
2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’ ne girmiş, 2010 yılında yüksek onur derecesiyle mezun olmuş ve Prof. Dr. Turhan Oğuzkan ödülüne layık görülmüştür. Üniversite eğitimi sırasında Erasmus programı ile İsveç-Stockholm Üniversite’ sine gitmeye hak kazanarak 6 ay boyunca “Early Childhood Education” alanında eğitim almıştır. Maltepe Üniversitesi Gelişim Psikolojisi tezli yüksek lisans eğitimini 2012 yılında bitirmiştir. 450 saatlik MEB onaylı Aile ve Çift Terapisi eğitimi, Terapötik Kartlar Eğitimi, Kriz Müdahale Eğitimi, Çözüm Odaklı Terapi eğitimi, Mülteci Çocukların Topluma Uyumu Eğitimi, Özel Eğitimde Alternatif Öğretim Teknikleri, Çocuk Değerledirme Testleri, Sanat Terapisinin Erken Çocukluk Döneminde Kullanımı, Çocuk ve Ergenlerle Klinik Görüşme Teknikleri, İhmal ve İstismarda Aile ve Çocuğa Yaklaşım Eğitimi, Proje Döngüsü Yönetimi, Siber Zorbalık Eğitimi, Çocuk ve Ergenlerde Psikiyatrik Rahatsızlıkların Genel Tanımı Eğitimi, Yaratıcı Dramayla Grup Rehberliği Eğitimi, Dikkat Testleri Eğitimi, EMDR 1. düzey eğitimi katıldığı eğitimlerden bazılarıdır. Namık Kemal Üniversitesi´nde Davranış Nörobilimi alanında doktora programını 2022 yılında tamamlayarak "Nörobilim Doktoru" ünvanını alan Bingül Kemiksiz Uzel, aynı zamanda bir vakıf üniversitesinde yarı zamanlı öğretim üyeliği görevini sürdürmekte olup, farklı mecralarda yazdığı yazılara ek olarak rehberlikservisi.net sitesinde yazarlık faaliyetlerine devam etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.