Fİ-Çİ-Pİ Serisi – Azra Sarızeybek KOHEN / Akillah

24.05.2017
2.663
Fİ-Çİ-Pİ Serisi – Azra Sarızeybek KOHEN / Akillah


Fİ-Çİ-Pİ SERİSİ- AZRA SARIZEYBEK KOHEN/ AKİLAH

“çatlama cesareti gösteren tohumlar adına”

Azra Sarızeybek Kohen 1979 doğumludur. İstanbul  Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun olduktan sonra  Kanada Ottowa Üniversitesinde “Üçüncü Dünya Ülkelerine Yardım Ekonomisi” bölümü ile devam etmiştir. Liverpool Üniversitesinde “Davranış Bilimleri” dalında uzmanlık yapmaktadır. Mahlas olarak Akilah’ı kullanır.

Seri üç kitaptan oluşmaktadır. 2013 yılında basılan “Fi”nin sloganı “Bu hikayenin sadece inanılamaz tarafları gerçektir” . Kitap 600 sayfadır ve ismi altın orandan gelmektedir. Konu olarak insanların ihtirasları işlenmiştir.

İkinci kitap olan “Çi” 2014’te basılmıştır. Sloganı “iyi bir hikaye asıl bittiği yerde başlar” olan kitabın sayfa sayısı 300’ün üzerindedir. Yaşam enerjisi anlamına gelen Çi’de motivasyonunu kaybetmiş insanlık anlatılmıştır.

Üçüncü ve serinin son kitabı olan “Pi” 2015’te basılmıştır ve sayfa sayısı 700’dür. Sloganı ise “”bu hikaye burada bitecek ve sen başlayacaksın” olarak belirlenmiştir.

Evet buraya kadar bahsettiklerim genel geçer şeylerdi. Bana kalırsa yazarımız kitabın tutacağından o kadar eminmiş ki tek kitap olarak derlenebilecekken kitabı üç parçaya bölmüş. Ve bunu gerçekten o kadar iyi şekilde yapmış ki ilk kitabı okuduğunuzda beğenmeseniz bile ikinci kitaba devam etme gereği duyuyorsunuz. Konular o kadar yarım bırakılmış ki soru işaretleri bırakıyor ki beyin bağırıyor bu böyle kalamaz diye. Halbuki okunduğunda hayran bırakan bir tarafı yok.

Kitapta farklı karakterler var. Can Manay, Duru, Deniz,Tugay, Bilge, Doğru, Ada, Göksel, Ali, Eti, Özge, Sadık Murat Kolhan ana karakterler. Bunlara ek karakterler de var elbet ama asıl konu edilenler bunlar. İlk kitapta en başta kim kimdir, necidir anlatılıyor. Sanat, siyaset, psikoloji, medya alanlarında çalışanlar seçilmiş. İnsanları en çok etkileyen, fikirlerine yön veren,  yönetmeyi sağlayan alanlarda… serinin ben de oluşturduğu fikir şu şekildeydi: yazarın sistem eleştirisi var bunu okuyucuya anlatabilmek kendini dinletebilmek için hırstan, ihtirastan, entrikadan ve seksten faydalanmış. İlk iki kitapta da bu hakim. Kendi vermek istediği mesajları araya serpiştirmiş, onları arayıp bulmak gerek. Son kitapta ise idealini yansıtmış diyebilirim, konunun özü Pi’de verilmiş.

Serideki ana karakterlerden üçü psikolog: Can Manay, Eti ve Bilge. Yazarımız fizyolojik psikolojiye hakimiyetini bu karakterler üzerinden sergiliyor. Deniz ve Ada müzisyen, Göksel ve Duru dansçı, Tugay ve Sadık medya patronları, Özge önce medya çalışanı sonrasında ise milletvekili, Doğru otistik bir matematik dehası, Ali ise Can Manay’ın şoförü. Bunlardan üç tanesi –Bilge, Deniz ve Özge- kendini gerçekleştirme düzeyindedir prensip olarak “ya ol ya öl”ü benimsemişlerdir.  Diğer kahramanlar ise saplantılarından sıyrılamamış, Maslow’un ihtiyaçlar piramidinde farklı basamaklarda kalmışlardır.

İşin özü seride ne aradığımızdır. Eğer kendimizi geliştirmek, dine,felsefeye, insan  potansiyeline farklı bakış açıları geliştirmek istiyorsak evet kitaplarda bunlar var, derin mesajlar veren bir seri. Fakat sadece okumak için okunacaksa size pek de bir şey katmayacak sadece zaman geçirmenizi sağlayacak müstehcen bir kitap.  Herkes kendini bulur kitaplarda, her okuyan farklı şeyler anlar. Söyleyeceklerim bu kadar… Kitapla kalın…

 

 

Fadime Şimşek
Psikolojik Danışman
fdmesmsek45@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Psikolojik Danışman
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.