Artık Meslek Değil Mesleki Nitelikler Önemli!

16.06.2017
5.414
Artık Meslek Değil Mesleki Nitelikler Önemli!

Her geçen gün teknolojide yaşanan gelişmeler ile dünya değişiyor.

Teknolojiyi üreten ve geliştiren ülkeler bu değişimin öncüleri konumundalar.

Teknolojiyi üretebilecek, bilgiyi ürüne dönüştürebilme yeteneğine sahip olunduğu takdirde her alanda üstünlük sağlanabiliyor.

Sanayileşmenin en belirgin özelliği teknolojiyi üretebilmektir.

Teknolojik devrimlerin başladığı yerler.

Ülkemizde bu devrimler hiç olamayacağının kanıtıdır bu 🙂 çünkü hiç garajımız yok! Eskiden kömürlük vardı artık doğal gaz ile oralarda yok oldu zaten oradan da toz dışında bir şey çıkmadı şu güne kadar.

Bu büyük teknolojik değişimin en önemli kralbet sonucu, sanayileşmenin yeni vizyonu Dördüncü Sanayi Devrimi olarak adlandırılıyor.

4. Sanayi Devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kolektif bir terimdir.

Aynı zamanda bu yapı akıllı fabrika sisteminin oluşmasında büyük rol oynar.

Peki her şey dijitalleşir ve robotlaşırsa insanlara ihtiyaç kalır mı?

İşsizlik artar mı?

Bu soru karşılaşıldığında karşılık olarak şu soru sorulmalı: “Su ve buhar gücünün kullanılması ortaya çıkınca işsizlik arttımı?” ya da “Üçüncü sanayi devrimi ile insanların çalışma alanları azaldı mı?”.

Tabi ki hayır.

Ancak şekil değiştireceği garanti.

Eski bazı meslekler ölecek, yeni başka meslekler doağacak.

Dördüncü sanayi devriminde de insanlara her zaman ihtiyaç olacak.

“1781’de James Watt buhar makinelerini icat ettiğinde birçok insan yakın bir zamanda el ile yapılan işlerin azalıp yok olacağı kanısına kapılmıştı.

Yapılan icatlar doğası gereği ihtiyaç duyulan fiziksel güç oranını azalttı. Ancak sanılanın aksine buhar makineleri demir yolu sistemleri, hızlı ve verimli çalışan fabrikalar gibi yeni iş alanları oluşturdu. Ayrıca mühendislik makine operatörlüğü veya bakım-onarım işleri gibi çeşitli iş imkânlarını beraberinde getirdi.”

Teknolojinin dahil olduğu her alanda hayatı değiştirdiği gibi iş hayatında da bu değişimin öncüsü konumundadır.

Bu sanayi devrimi üretim ortamında tüm verilerin doğru ve hızlı bir şekilde izlenip analiz edilmesine olanak sağlayacağı için daha verimli iş tanımları ortaya çıkaracağı aşikârdır.

Geleceğin yetkinlikleri neler?

 

  • Karışık problem çözme yeteneği
  • Eleştirel düşünce yeteneği
  • Yaratıcılık
  • İnsan kaynağını iyi yönetebilme
  • Çevre ile koordinasyon
  • Duygusal zeka
  • Değerlendirme ve karar verme yeteneği
  • Müzakere edebilme yeteneği
  • Bilişsel esneklik

Hızlı bir şekilde yaklaşan bu değişime hazır olmak isteyenler mesleklerini büyük bir farkındalıkla tercih etmeliler.

Kaçınılmaz bir sonuç olarak bu değişimden en çok fayda görecek meslek grupları mühendislik programları, mimarlık programları, bilişim teknolojileri ve matematik programları arasından çıkacak.

Bu değişimde önemli roller oynayacak olan diğer meslekler arasında; veri analistleri; şirketler, bu sayede büyük veri kullanan yeni teknolojilere daha iyi uyum sağlayacağını düşünüyor ve değişimin getirdiği yeni müşterinin taleplerine cevap verebilecek nitelikteki müşteri ilişkileri ve satış sorumluları diyebiliriz.

Var olan meslek grupları bu değişim için yeterli olmayacak ve yeni meslekler de ortaya çıkacaktır.

Bu mesleklerden bazıları;

  • Veri Bilimciliği
  • Robot Koordinatörlüğü
  • IT/IoT Çözüm Mimarlığı
  • Endüstriyel Bilgisayar Mühendisliği / Programcılığı
  • Bulut Hesaplama Uzmanlığı
  • Veri Güvenliği Uzmanlığı
  • Şebeke Geliştirme Mühendisliği
  • 3-D Yazıcı Mühendisliği
  • Endüstriyel Kullanıcı Arayüzü Tasarımcılığı
  • Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı

Teknolojinin çevreye olan etkileri, ana akım medyanın eski etkisini kaybetmesiyle yayıncılığın dijital dünyaya kayması gibi etkenler de yeni meslek gruplarının oluşmasına neden oluyor.

Dijital Yayıncılık, Sosyal Medya Uzmanlığı, Genetik Mühendisliği, Gen Terapistliği, Ekologluk, E-Spor Oyunculuğu / Uzmanlığı, Besin Mühendisliği, GDO’lu Besin Uzmanlığı vb. gibi meslekler hayal gücünüzü zorlayacak ancak çok yakın zamanda belki de tercih kılavuzlarında yer alacak mesleklerden olacaklar.

İş Hayatının her alanında yaşanan bu değişimin farkında olan ve geleneksel iş kollarını tercih etmek yerine geleceği şekillendirecek iş kollarına yönelen üniversite adayları bu değişimden en üst düzeyde fayda sağlayacak olan kişilerden olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
Psikolojik danışman ve rehber öğretmen 2004 erzurum pdr mezunu 2007 bahçeşehir üniversitesi eğitim yönetimi yüksek lisans çeşitli özel ve kamu kurumlarında (dershane, üniversite, ilkokul, ortaokul, lise, meslek lisesi) rehber öğretmen olarak çalıştım halen sınavlı bir devlet anadolu lisesinde rehber öğretmen olarak görev yapıyorum, rehber öğretmen olarak emekli olmak kariyer hedefim. öğrencilere kariyer belirleme ve sınavlar konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum. bir erkek ve bir kız babasıyım  
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.